Filmexport Home Video – Příklady táhnou

Filmexport Home Video přichystal na středu 11. ledna 2012 úsměvnou českou komedii o nerudné staré dámě, kterou energická vnučka donutí změnit názory, trampovat, říkat Ahoj! a střílet z luku Příklady táhnou za 99,- Kč.

Babička Růžena Bártlová je stará důstojná dáma, zaujata proti moderním životním názorům a s velmi konzervativními názory. Žije v rozlehlém tmavém domě, kde velmi přísně a podle pravidel starých časů vychovává svou patnáctiletou vnučku Jarmilu. Nemá ráda současnou mládež, zejména mladé muže. Děti jí připadají nesnesitelně rozjívené a trampy považuje za stejně nebezpečné jako uprchlé trestance.

Dalším pravidelným hostem paní Bártlové je doktor Kosina, lékař, který je nucen babičku léčit z jejích, většinou smyšlených neduhů. Do poněkud napjaté situace přijíždí na prázdniny její druhá vnučka, studentka práv Jiřina. Už její příjezd se babičce příliš nezamlouvá, protože dívku svezli autem její kamarádi, Vašek a Karel, kteří jedou trampovat do chaty poblíž babiččiny velké vily.

Energická Jiřina se nehodlá podřídit diktátu babiččiných staromódních názorů a postupně vnáší do domu čerstvý vítr. Děvčata se rozhodnou trampy tajně navštívit, ale přistihne je vychovatelka a vše řekne babičce. Paní Bártlová je pobouřena. Ke změně jejích názorů přispěje i náhoda, když tramp Vašek, jinak student medicíny, svým pohotovým zákrokem zachrání život malému chlapci, synovi zahradníka, který se nešťastnou náhodou zraní poté, co mu babička vyhubuje.

A tak babička postupně ztrácí své předsudky, začne chodit do přírody na procházky a konečně nepotřebuje žádné pilulky, tráví večery u ohně s trampy, nosí tepláky, zdraví překvapeného doktora Kosinu ryčným "Ahoj!" a dokonce střílí z luku a učí se řídit auto, kterým nahradila svůj staromódní kočár…

Nakonec požádá studenta architektury Vaška, aby přestavěl dům tak, aby do něj mohlo slunce. Výuku jízdy autem však babička nezvládne a uvědomí si, že jedná pošetile. Její názory zůstanou mladé, ale styl života přizpůsobí svému věku.

"Nebyly to žádné herecké problémy, spíše jsem hrála proto, abych lidu v těžké době poskytla trochu veselí," řekla o svých komediálních rolích v době okupace herečka Růžena Nasková.

Na csfd.cz 75 procent: Krásné ohlédnutí do končících časů Gutha-Jarkovského.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Délka: 85 minut

Kinopremiéra v ČR: 25. srpna 1939

Režie: Miroslav Cikán

Námět: Jan Snížek (divadelní hra Příklady táhnou)

Scénář: Josef Neuberg, Jaroslav Mottl

Produkce: Karel Feix, Karel Šilhánek

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Jaroslav Tuzar

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Emanuel Formánek

Architekt: Jan Zázvorka

Výtvarník: Rudolf Žák

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Růžena Nasková (Růžena Bártlová), Nataša Gollová (studentka práv Jiřina, vnučka Bártlové), Stella Májová (Jarmila, druhá vnučka paní Bártlové), Jiří Steimar (MUDr. Kosina, přítel paní Bártlové), Antonín Novotný (student medicíny Karel), R. A. Strejka (student architektury Vašek), Jan Pivec (Kolář, podvodník s obrazy), Vlasta Hrubá (vychovatelka Klára Pěkná), Stanislav Neumann (sluha Adam), Bolek Prchal (zahradník Kozel), Milada Smolíková (Kozlova žena), Vladimír Salač (Eman, syn Kozlových), Emilie Hráská (komorná Žanynka), Vilém Pfeiffer (četnický strážmistr), Ladislav Janeček (Kolářův šofér), Walter Sent (divák na kopané), Božena Helclová (divačka na kopané), Václav Suldovský (instruktor autoškoly)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný