Filmexport Home Video – Vlčí jáma

Filmexport Home Video plánoval ve středu 1. února 2012 drama o lásce, která přišla v nevhodnou dobu, a muži, který neví, jak se svými city k mladé slečně naložit Vlčí jáma za 99,- Kč. Paní domu vládne slabošskému manželovi i mladičké schovance až příliš pevnou rukou. Že by už i FEX začal mít potíže? Film se propadl v plánech rozvozu až na pátek 3. února 2012, aby se nakonec na pultech objevil až v úterý 27. března 2012.

Volná adaptace stejnojmenného románu Jarmily Glazarové zachycuje nerovné manželství dvou povahově protichůdných lidí, starší, citově prázdné ženy a jejího mladšího manžela, milovníka přírody, umění a krásy. Jako třetí, rozhodující činitel, vniká mezi tyto dva lidi mladičká schovanka Jana, která hluboce přilne k otčímovi. Také on k ní chová jiné city než jen otcovské. Prokletí maloměstského domu však nedovedou překonat.

Malé městečko na severní Moravě počátkem 20. let. Do bezdětné rodiny zvěrolékaře a starosty malého městečka Roberta Rýdla, který patří k místní honoraci, a jeho mnohem starší ženy Kláry přichází ze sirotčince mladičká schovanka Jana.

Citlivá dospívající dívka je za nový domov vděčná, ale postupně cítí podivnou atmosféru, která v domě panuje. Klára přinesla do manželství veškerý majetek a svého manžela miluje majetnickou a dusící láskou. Citově strádající Robert, dosud trpělivě snášející tyranii své starší ženy, se do Jany zamiluje. Když pozná, že i dívka jeho lásku opětuje, využije nabídky na služební pobyt v Opavě a tak před neřešitelným problémem uprchne.

Jana je nešťastná, bojí se dvou zatrpklých služek a poznává i špatné stránky Klářiny navenek laskavé povahy. Obě ženy Roberta navštíví v Opavě. Při procházce městem dojde k nepříjemnosti. Rýdlovi známí považují Janu za jeho manželku a Kláru za tchyni.

Robert Rýdl opět prchá, tentokrát do Prahy. Nechává Janu samotnou s Klárou, která těžce onemocněla a nakonec umírá. Robert je volný, ale předchozí zbabělé chování zničilo veškerou Janinu lásku. Dívka ihned po Klářině pohřbu Roberta opustí – čas prožitý v dusné atmosféře maloměstského domu zapůsobil na Janinu nevyzrálou osobnost a přivedl ji k touze po nezávislém a smysluplném životě…

Na csfd.cz 81 procent: Obdivuhodné ponuré komorní drama o lidské touze a Jiřina Šejbalová jako neskutečná fúrie.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1957

Délka: 92 minut

Kinopremiéra v ČR: 23. května 1958

Režie: Jiří Weiss

Pomocná režie: Věra Ženíšková

Asistent režie: Milan Kadlec

Námět: Jarmila Glazarová (román Vlčí jáma), Jiří Weiss

Scénář: Jiří Weiss, Jiří Brdečka

Produkce: František Milič, Věra Třešková, Jaroslav Merunka

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Václav Hanuš

Asistent kamery: Josef Hanuš

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Miloslav Hůrka

Architekt: Karel Škvor

Kostýmy: Ota Janeček, Ladislav Tomek

Masky: Otakar Košťál, Jiří Šimon, Anežka Kunová

Výtvarník: Václav Štědroňský

Spolupráce: Ota Janeček, Oldřich Okáč

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Feix – Daniel

Hrají: Miroslav Doležal (starosta Robert Rýdl), Jiřina Šejbalová (Klára, Rýdlova manželka), Jana Brejchová (Jana, schovanka Rýdlových), Jaroslav Průcha (rodinný lékař), Libuše Freslová (Schillingerová), Lola Skrbková (služka Petronila), Anežka Soukupová (služka Martina), Alena Kreuzmannová (Gertruda, Robertova neteř), Josef Kozák (Frýdecký), František Holar (soused, majitel koloniálu), Felix le Breux (prezident Vačkář), Svatopluk Majer (poslanec), Jindřich Narenta (dr. Valenta), Stanislav Langer (poslanec v Opavě), Oldřich Hoblík (vedoucí obchodu v Opavě), Bohuš Hradil (muž podobný Robertovi), Ladislav Gzela (polír), Vladimír Navrátil (účastník pohřbu)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný