Film a video – leden 2012

Aktuální (ne)dění na trafikových pultech ve filmové oblasti se zdá přerůst i do roku následujícího. V poslední pátek měsíce, tedy 30. prosince 2011, dorazilo do prodeje další číslo novin Film a video – leden 2012. Tentokrát už signalizující změny nového roku, cena stoupla na 9,90 Kč.

Editorial nás vítá v novém roce, vyjmenovává obsažené články, nepřiznává, že ubylo inzerentů, láká na soutěže (ve filmovém časopise je možno soutěžit o vstupenky na výstavu v Umělecko-průmyslovém muzeu, o poukázky na nákup v Paláci knih Luxor nebo o Lego pro nejmenší. Ach ouvej…

Stran zůstává 28, seznam vydavatelských společností ale prořídnul, loga na titulní straně už nemá Bontonfilm a kupodivu ani DVD edice se svou pobočnou Blu-ray edicí. A řekněme si rovnou, že ani ti ostatní se moc nepředvedli – abecední a kalendářní rejstřík se smrsknul na jednu jedinou stranu a některé jeho údaje vzbuzují rozpaky.

Opět tedy stručně novinky v kinech a premiéry na BD a DVD (AFČK, Aerofilms, Bioscop, Blue Sky Film, Bontonfilm, Cinemart, Falcon, Film Europe, H.C.E., FEX, Magic Box, Warner Bros). Přehled včetně náhledů obalů už jen FEX, vyjmenovávající dávno známé tituly a hojné reedice.

Zbylý obsah (ne)tradičně – tentokrát bylo třeba zabrat více místa vlastními materiály, když zmizela inzerce. Velké články o Františkovi Smolíkovi, Miroslavu Cikánovi, Rudolfu Hrušínském, další „etno" materiál od Vlastimila Vondrušky o svátcích měsíce ledna, další módní okénko Pražské módní salóny 1900-1948 (ve spolupráci s UmPruM), pokračuje seriál o filmovém studiu Disney – Pixar, reklamní článek je věnován Rallye Dakar 2012 (začátkem měsíce vychází reediční pětice příslušných DVD) a chystaným dokumentům, jako nulté číslo připravovaného seriálu o filmových profesích článek z Kinorevue z roku 1937, další přetisk je rohovor s Natašou Tánskou z Kina z roku 1947, seriál o slavných filmových vilách je věnován dvodomu bratří Čapků, nechybí bu-bu-bu od České protipirátské unie v článku Neuploadneš!, zima ve filmu i na horách (oslí můstek pro popis několika „žánrových" filmů), další seriál se bude věnovat aktuální domácí tvorbě, nyní je to Vorlův film Cesta do lesa a u nás natáčený hollywoodský seriál Missing.

A jak je to se slibovanou „filmovou" stokorunou, kompenzující nárůst ceny? Když si objednáte filmy od FEXu, můžete ji uplatnit jako slevu. Ovšem pozor, pouze při nákupu nad 500. Chá-chá…