Amercom – Kosmos 28

Druhý den nového roku, tedy 2. ledna 2012, nám přinesl nejen nové číslo edice Kosmos z vydavatelství Amercom, ale také jeho novou cenu. A ta pro začátek roku 2012 činí 75,- Kč. Podtitul čísla 28 zní: Nejzvláštnější jevy ve vesmíru: Galerie divů.

Záhadné hvězdy, galaxie, měsíce, subatomární částice, černé díry či neviditelná hmota, to jsou jen některé z přehlídky bizarních, tajemných kosmických těles a jevů. Vesmírem totiž putují i mraky obsahující organické molekuly, jež do mezihvězdného prostoru uvolňují složitější látky jako např. etanol, tedy alkohol, který pijeme. Je také možné, že za Neptunem krouží neznámá hypotetická planeta, a nikdo zatím neví, jak vznikly pulsarové planety. Zajímavá je rovněž hypotéza o mikroskopických černých dírách, které by měly být prastarými pozůstatky velkého třesku, a neméně tajemné jsou i neviditelná, ale všudypřítomná temná hmota či hypotetická temná energie…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

A tajemství vesmíru je rozhodně ještě mnohem víc a o některých ještě ani nevíme. Exoplanety lovíme po desítkách, ale naší další hypotetickou planetu (nebo hnědého trpaslíka) zatím nikdo nenalezl, ale ani nevyvrátil její existenci – pravdou je, že na ní asi podmínky pro život moc příznivé nebudou.

Obálka časopisu 

Časopis hned v úvodu obsahuje článek právě o hnědých trpaslících, také něco o astronomických přístrojích. V Astronomickém průvodci se dočteme něco o planetáriu v Praze a na závěr je ještě něco málo o polární záři.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Rok vzniku: 2008

Délka: 44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků