Bontonfilm – Ondine

Bontonfilm bude podle oznámených plánů distributora JKR Kladno pokračovat ve víkendovém vydávání trafikových premiér a v neděli 22. ledna 2012 by za 99,- Kč mělo být dostupné romantické drama Ondine. Pravda není, co víte, ale to, čemu věříte. Byl jednou jeden rybář a ten vylovil mořskou pannu…

Je důležité mít svou pravdu. Ještě důležitější je v ní věřit.

Ondine je moderní lyrická pohádka o irském rybáři, jehož život se úplně změní ve chvíli, kdy do svých sítí uloví překrásnou a tajemnou ženu. Jak už to ale v pohádkách bývá, kouzla k sobě často přitahují temné síly.

 

Prostý irský rybář Syracuse vylovil z moře krásnou mladou ženu, která vypadá jako mrtvá. Před jeho očima obživne a on si myslí, že se mu to zdá. Řekne mu jen to, že se jmenuje Ondine.

 

Příznačné jméno, které znamená „ta, která přichází z moře". Syracuse jí nabídne přístřeší a ona se usadí nejen v jeho domě, ale postupně i v jeho srdci. Neznámá cizinka vyvolává řadu otázek, ale rybářova nemocná malá dcerka Annie má okamžitě jasno. Ondine je podle ní vodní víla, kouzelnou mocí obdařená bytost, která vystupuje z vod proto, aby lidem nosila štěstí.

 

Annie věří, že Ondine přišla kvůli ní, aby zachránila její selhávající ledviny. Syracuse sice na pohádky nevěří a zůstává nohama pevně na zemi, ale záhy i on podlehne jejímu kouzlu a je nucen si připustit, že od té doby, co s nimi Ondine přebývá, dějí se zvláštní věci. Mohli by spolu žít šťastně až do smrti, jenže Syracuse na šťastné konce už dávno nevěří.

 

Ať Ondine je či není mořskou pannou, má za sebou temnou minulost, která ji za žádnou cenu nechce pustit na svobodu. Pohádka nemůže trvat věčně a zasáhne skutečný svět. Dokáže láska zvítězit, nebo se Ondine vrátí do hlubin zapomnění?

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Na imdb.com 68, na csfd.cz 74 procent: Pohádky neumřely, i když se odehrávají v ponurém Irsku. Škoda toho konce.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Irsko / USA

Rok vzniku: 2009

Délka: 89 minut, podle imdb.com 111 minut (1:38:59)  

Původní název: Ondine

Světová premiéra: 14. září 2009 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Premiéra v ČR: 3. července 2010 (Karlovy Vary Film Festival) / v kinech 2. září 2010

Režie: Neil Jordan

Scénář: Neil Jordan

Produkce: Ben Browning, Ned Dowd, James Flynn, Neil Jordan, Michael Maher, Peter Rawlinson, Karen Richards

Hudba: Kjartan Sveinsson

Kamera: Christopher Doyle

Střih: Tony Lawson

Kostýmy: Eimer Ni Mhaoldomhnaigh

Společnost: Wayfare Entertainment / Irish Film Board / Octagon Films / Little Wave Productions / Radio Telefís Éireann

Natáčeno: Bere Island, Beara, County Cork, Irsko / Castletownbere, Beara, County Cork, Irsko / Dursey Island, Beara, County Cork, Irsko / Puleen Harbour, Beara, County Cork, Irsko

Hrají: Colin Farrell (Syracuse), Alicja Bachleda (Ondine), Dervla Kirwan (Maura), Alison Barry (Annie), Marion O’Dwyer (zdravotní sestra na dialýze), Tony Curran (Alex), Mary O’Shea (rybář), Gemma Reeves (obchodník), Stephen Rea (kněz), Norma Sheahan (knihovnice), Emil Hostina (Vladic), Conor Power (Eion), Olwyn Hanley (Katie), Brendan McCormack (rybář George), Mark Doherty (rybář), Peter Gowen (Dr. Hannon), Helen Norton (zdravotní sestra), Don Wycherley (Kettle), Gertrude Montgomery (Ban Garda), Reese O’Shea (Paudie), Sharon Shannon (muzikat na pohřbu), Dashiel Jordan (dítě na kole), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol - 1. část

Výběr kapitol - 2. část

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky, česky pro neslyšící

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný