Filmexport Home Video – Prosím nebudit

Filmexport Home Video poslední dobou sahá do novějších vod pamětnických filmů, občas i po těch méně (či skoro vůbec) známých titulech. Ve středu 22. února 2012 vychází komedie Prosím nebudit za 99,- Kč (na dobových plakátech s čárkou uprostřed). Prodavačka v květinářství prožívá ve svých představách daleko zajímavější život než ten skutečný, ale reálný sympaťák je přece jen lepší…

Černobílý film se vyznačuje tím, že snové sekvence se odehrávají ve stylizovaných dekoracích a byly natočeny na barevný materiál.

Dvacetiletá Helena je prodavačkou v květinářství a chodí s Pepíkem Cajthamlem. Její život se jí zdá příliš obyčejný a ráda utíká do světa své bohaté fantazie. Zdá se, že je nepoučitelná. Vystřízliví ze svého fantazírování někdy?

Jen těžko se v sobotním ránu loučí se snem, ve kterém byla kosmonautkou. Při cestě do práce potká souseda – elegantního asistenta právnické fakulty Sylabu, který jí nabídne odpolední výlet svým autem na Berounku. Helena se v duchu okamžitě vidí jako jeho partnerka na pláži. Vzápětí se stává obdivovanou zpěvačkou s platinovými vlasy. Do práce přijde opět pozdě, ale vedoucí Sirůček jí odpustí a zve ji na výlet svým motocyklem. Helena se zasní a vedle svého plešatícího nadřízeného je v představách vzornou hospodyňkou a matkou čtyřčat.

Helenin přítel Pepík se snaží její výstřelky a fantazírování chápat. Po práci na ni čeká se vstupenkami na fotbalové utkání. Návštěva stadionu končí hádkou. Helena nasedne do auta k Sylabovi a odjede s ním na výlet. U chaty se setkají se Sylabovou přítelkyní a Helena ze svého okouzlení rychle vystřízliví. Osamělá se vrací domů do Prahy. Stýská se jí po Pepíkovi. Ten svou dívku zná, a když jí zavolá z budky před domem, Helena vyběhne a padne mu do náruče.

Na csfd.cz 42 procent a dle velmi sporadických komentářů údajně velmi nepovedená komedie.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1962

Délka: 82 minut

Kinopremiéra v ČR: 17. května 1963

Režie: Josef Mach

Pomocná režie: Tomáš Kulík

Asistent režie: Mojmír Ticháček, Lilian Havlíčková

Námět: Oldřich Daněk, František Daniel

Scénář: Oldřich Daněk, František Daniel, Josef Mach

Technický scénář: Josef Mach

Dramaturg: Václav Nývlt

Produkce: František Sandr, Jaroslav Vokurka, Věra Winkelhöferová, Vlasta Rubášová

Hudba: Ludvík Podéšť

Texty: Vratislav Blažek, Zdeněk Borovec

Zpěv: Jana Hlaváčová, Karel Štědrý, Waldemar Matuška, Gustav Brom, Jarmila Veselá

Kamera: Jan Roth

Druhá kamera: Bohumil Hába, Miloš Petrolín

Asistent kamery: Jiří Macák, Miroslav Mašek

Střih: Miroslav Hájek

Triky: Vladimír Dvořák, Jan Roth, Ludvík Malý

Zvuk: Jiří Pavlík, Brunclík Bohumír /zvukové efekty/

Architekt: Jaroslav Krška

Výtvarník: Vladimír Dvořák, Jiří Kotlář

Kostýmy: Libuše Hozová, Jaroslav Holub, Ida Šmídková

Masky: Josef Mann, Růžena Richterová, Petr Hovorka

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šmída – Fikar

Hrají: Jana Hlaváčová (prodavačka Helena Nováková), Jozef Adamovič (Pepík Cajthaml, Helenčin chlapec), Richter Karel (hlas Pepíka), Vladimír Brabec (asistent právnické fakulty Jiří Sylaba), Lubomír Lipský (vedoucí květinářství Karel Sirůček), Milena Dvorská (Věra, Sylabova přítelkyně), Božena Obrová (Zdena Pínová, Helenina kolegyně), Jaroslav Vojta (řidič nákladního auta), Petr Mach (Vojta Vališ), Gustav Nezval (Petr Parléř), Ivo Niederle (příslušník SNB), Václav Švec (vědec), Alois Dvorský (vědec), Karel Kocourek (vědec), Jiří Valenta (tajemník ředitelky ve snu), Jan Pixa (sám sebe), Arnošt Faltýnek (železničář), Anna Jírová (dívka na loďce), Věra Křesadlová (dívka na loďce), Helena Dubová (dívka na loďce), Zdeněk Skalický (divák na fotbalu), Josef Příhoda (divák na fotbalu), Josef Steigl (divák na fotbalu), Rudolf Princ (divák na fotbalu), Magdalena Rachlíková (dívka v brýlích), Jiří Janoušek (mladík), Miloslav Janovský (lékař), Eva Schoberová (Jarmila), Bedřich Ulrych (příslušník SNB), J. Nekudová (nevěsta), T. Mackowski (fotbalista), František Růžička (fotbalista), J. Dočkal (fotbalista), J. Hildebrand (fotbalista), Josef Vojta (fotbalista), Jan Lála (fotbalista)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý / barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný