Amercom – Kosmos 29

V pondělí 16. ledna 2012 vychází další číslo již, dá se říci, tradičního čtrnáctideníku Kosmos. Vydavatelství Amercom nás v čísle 29 tentokrát nepošle nikam moc daleko do vesmíru. Toto číslo za 75,- Kč má podtitul Kde začíná vesmír: Oběžná dráha Země.

Většina kosmických misí se odehrává na nízké oběžné dráze Země, jež se rozprostírá zhruba od 200 do 2 000 km nad naší planetou. Už dnes si tu za nějakých 20 milionů dolarů může kdokoli dopřát dovolenou na Mezinárodní vesmírné stanici, kam ho dopraví ruská kosmická loď Sojuz. Nápadů na podnikání ve vesmíru je mnohem víc, na odvážlivce však na oběžné dráze Země číhají i nespočetná nebezpečí, ať už ve formě kosmického záření či desetitisíců drobných objektů známých jako vesmírné smetí, které krouží kolem naší planety a ohrožují všechny satelity a kosmické lodi. Oběžná dráha Země je první hranicí na cestě lidstva ke hvězdám. Bude i tou poslední?

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

A já si odpovídám: těžko říct. Dokud se nenaučíme vyvážet náklad na oběžnou dráhu podstatně levněji a snáze, než to činíme dnes, těžko si postavíme vesmírné lodi, které známe ze sci-fi filmů. A pak už bude jedno, jestli je budeme montovat na oběžné dráze Země nebo na Měsíci, byť při modulární výstavbě bude pravděpodobně snazší manipulace na oběžné dráze.

Titulní strana časopisu

V časopise se dozvíme něco o komercionalizaci vesmíru, také o společnosti SpaceX, vesmírné turistice a složení atmosféry, ale také o tom, co přinesl pokrok ve výzkumu ve vesmíru nám, obyčejným pozemšťanům…

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Rok vzniku: 2008

Délka:  44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků