Amercom – Velké bitvy historie (53. díl) – Tarawa 1943

Vydavatelství Amercom ještě stále v sérii Velké bitvy historie zůstává u 2. světové války, ve čtvrtek 2. února 2012 je oznámeno další ve fólii společně zatavené DVD a knihu s pořadovým číslem 53 a názvem Tarawa 1943 za 105,- Kč.

V původní polské sérii Wielkie Bitwy II Wojny Światowej se jedná o číslo 22, plný název zní Tarawa 1943 Drugi cios marines, což by mělo být Tarawa 1943 – Druhý útok námořní pěchoty.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Polské DVD

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Ztracené důkazy: Tarawa 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Ostrov Betio, součást atolu Tarawa, byl bráněn elitními japonskými vojsky, v jejichž čele stál zkušený velitel, kontraadmirál Keiji Shibasaki. Při přípravě odražení očekávaného vylodění Američanů Japonci změnili ostrov na pevnost, chráněnou řetězcem překážek opevnění a bunkrů, které měly nepřítele zastavit dříve, než se dostane k pobřeží. Japonský velitel dokonce řekl, že "Američanům se nepodaří obsadit ostrov, i kdyby měli jeden milion vojáků a k tomu čas 100 let."

Námořní pěchota obsadila Betio po několika dnech bojů, které byly extrémně krvavé. Prakticky všechni obránci atolu zemřeli, na straně Američanů bylo zabito 837 mariňáků – z toho více než polovina už v první den útoku při přistání na ostrově.

A oficiální texty:

Tarawa leží uprostřed oceánu, avšak tamní letiště je dokonalým místem pro výpady při tažení směrem k Japonsku. Ostrov má obsadit 2. divize námořní pěchoty, která nedávno krvavě zvítězila na Guadalcanalu. Na Tarawu také zamířil válečný dopisovatel Norman Hatch. Bude to první kompletně zfilmovaná bitva v Tichém oceánu. Na odpor se má Američanům pstavit asi 5000 Japonců, mezi nimi i elitní Císařská námořní pěchota. Tyto unikátní záběry ukazují, jak japonští vojácu přebudovali Tarawu na nedobytnou tvrz. Díky pěti stům bunkrů, obranných postavení a zákopů se z ní stal nejlépe hájený ostrov, na jaký kdy mariňáci v Tichomoří zaútočili.

Ostrov Betio, součást tichomořského atolu Tarawa v Gilbertových ostrovech, hájili elitní vojáci japonských Speciálních výsadkových námořních sil. Jejich velitel kontraadmirál Šibasaki se chvástal, že "Američané nedokážou Tarawu dobýt ani za sto let, ani kdyby nasadili třeba milion vojáků". V průběhu prvníhp obojživelného vylodění tichomořské války jej mariňáci z řad 2. divize USMC vyvedli z omylu; dokázali se vyrovnat se závažnými omyly v plánování celé operace a svedli 76 hodin trvající, výjimečně prudkou bitvu. Za cenu více než 3000 padlých a raněných mužů vyřadili z boje japonskou posádku čítající zhruba 3700 vojáků. Jednou provždy se zde také poučili o klamnosti veškerých dosavadních představ o bojových kvalitách svého japonského protivníka.

DVD obsahuje Ztracené důkazy – Tarawa.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:01)

Původní název: The Lost Evidence: Tarawa

Menu DVD

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný