Amercom – Kosmos 31

Tak minule jsem se zmínil o blížících se mrazech, čtrnáct dní je pryč a snad nás budou konečně mrazy opouštět. 13. února 2012 si každopádně opět můžeme zakoupit další číslo ediční řady Kosmos, kterou nás zásobuje na novinových stáncích společnost Amercom. Číslo 31, které je k mání za 75,- Kč, má podtitul Tajemství Slunce: Co skrývá naše hvězda.

Ve vesmíru jsou miliardy hvězd, ale jen jedna z nich dominuje našemu kosmickému okolí. Je to Slunce – mohutný motor, který udržuje v pohybu všechna tělesa naší sluneční soustavy. Je tak velké, že by se do něj vešel milion zeměkoulí. Každou sekundu naše hvězda vygeneruje energii srovnatelnou s výbuchem miliardy megatunových vodíkových bomb, což je více energie, než lidská civilizace spotřebovala za celou dobu svého trvání. Zajišťuje tak světlo a teplo, které jsou nezbytnými předpoklady pro existenci života na Zemi, jeho zvýšená aktivita však zároveň může představovat velkou hrozbu pro samotné přežití našeho druhu. I s ohledem na probíhající změny pozemského klimatu je tak dnes pochopení tajemství Slunce důležitější než kdy dříve.

S poslední větou bych si dovolil ne zcela souhlasit, neřekl bych, že je to až tak extrémně důležité. Ale určitě bude dobré to vědět.

Obálka časopisu

Časopis je tentokrát věnován výhradně tématu tohoto čísla, tedy Slunci, Slunci…a na závěr opět Slunci. Není se co divit, myslím, že takovýchto čísel by jen se základními informacemi o Slunci mohlo vyjít několik. A abych nezapomněl, toto číslo má již pouze čtený komentář, nicméně jej čte Tomáš Jirman, na kterého jsme zvyklí, takže jediná změna je, že čte všechny „postavy“.

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Rok vzniku: 2008

Délka: 44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků