Nový projekt Radka „Gipsyho“ Bangy

Zatímco u nás na seevru se celé léto až do podzimu pochodovalo, jiní to chtějí řešit jinak. Máme tu tiskovou zprávu Supraphonu o hudebním programu "Když chceš, tak to dokážeš" Radka "Gipsyho" Bangy, který se uskutečňuje pod záštitou zmocněnkyně vlády ČR pro lidská práva Moniky Šimůnkové. Radek Banga se v něm snaží studenty motivovat k aktivnímu a smysluplnému životu bez nesnášenlivosti, drog, násilí a neopomíjí ani rizika internetu.

"Když chceš, tak to dokážeš!", inspiruje Radek "Gipsy" Banga školáky.

 

Zdá se, že se mu to opravdu daří. Stejnojmenný program se koná pod záštitou zmocněnkyně vlády ČR pro lidská práva Moniky Šimůnkové a od konce roku 2011 ho mají možnost využít základní a střední školy v celé republice. Cílem projektu je motivovat nejmladší generaci k aktivnímu a smysluplnému životu bez násilí, drog, nesnášenlivosti a dalších variant rizikového chování.

 

Nejde o žádné "teoretické poučování", ale sdílení autentického životního příběhu a zkušeností. Právě to na programu nejvíce oceňují žáci i pedagogové. "Kdybychom jim to říkali my, nebudou nám věřit," zní z úst učitelů, kteří se již programu se svými žáky zúčastnili. "Většina žáků se na program samozřejmě těšila. Nejzajímavější ale bylo sledovat, jak i ti notoricky otrávení, kteří se původně třeba programu ani zúčastnit nechtěli, pár minut po začátku ztichli a opravdu poslouchali. Bylo vidět, že je to zajímá".

 

"Neříkal nám jenom, co bychom měli a neměli dělat, ale slyšeli jsme příklady ze života. Nebyly to žádné výmysly. "

 

"Bylo to moc zajímavé a ve spojení s písničkami i skvělý zážitek."

 

"Bavil se s námi jako se sobě rovnými, to se mi líbilo," doplňují studenti.

 

Současný životní styl i celospolečenská situace přináší mnoho problémů nám dospělým, a to samozřejmě ovlivňuje také děti. Mnoho z nich se může cítit handicapováno nejen z důvodu "tělesné jinakosti", ale vyrůstají také v nesnadných sociálních podmínkách nebo v rodinách s nefunkčním citovým zázemím, často na ně dospělí prostě nemají čas.

 

O tom všem ví Radek "Gipsy" Banga své, a přesto se nevydal špatným směrem. Je tak pro děti i dospívající jedinečnou motivací, i potvrzením faktu, že žádný "handicap" není dost velký na to, aby je dohnal k rizikovému chování nebo jim zabránil ve splnění vysněného cíle.

 

Součástí programu jsou také autorské skladby, které svým obsahem uvádějí dané téma. Jednou z nejpůsobivějších je píseň Mlíko a med (z nejnovějšího alba Desperado, vydal Supraphon).

 

Kromě násilí a drog Radek "Gipsy" Banga v programu nezapomíná upozornit ani na rizika internetu, který ostatně v již zmíněných oblastech nezřídka hraje také svou roli.

 

"Uvědomila jsem si, jak moc jsem na počítači, a co by se mi mohlo stát."

 

"Bylo to zajímavé a poučné," opakuje se často v hodnocení programu.

 

Projekt děti nejen motivuje a upozorňuje na rizika, ale také pomáhá zmírňovat projevy nesnášenlivosti.

 

"Poznal jsem nového člověka jménem Radek Banga. Změnil mi názor na Romy," píšou studenti v anonymní anketě.  

 

Radoslav Banga, známý také pod pseudonymem Gipsy, je rapper, hudebník, zpěvák a textař romského původu. Přestože dostal do vínku nálepku "nepřizpůsobivé menšiny", sociálně slabší podmínky a drobnější tělesný vzrůst, nezabránilo mu to, aby zúročil svůj talent. Naopak se tyto zdánlivé handicapy staly hnacím motorem v jeho úsilí něco dokázat. Se svou skupinou Gipsy.cz vystoupil již v téměř 20ti zemích světa a získal několik významných ocenění.