Filmexport Home Video – Nevíte o bytě?

Filmexport Home Video střídá žánry a ve středu 14. března 2012 vydává „satirickou" komedii Nevíte o bytě? za 99,- Kč. O soužití dvou mladých lidí v malém bytě.

Jak se dostat k bytu po válce a v Praze? Nebylo to nikdy jednoduché  – a ani teď to není…

Tato dobře napsaná, zahraná i odvyprávěná veselohra byla dlouho vydávána na příklad takzvané konstruktivní satiry: měla dokládat, že i závažné problémy lze vylíčit optimisticky. A nedlouho po válce byla takovým problémem bytová krize. Ale i společně sdílený byt může napomoci sblížení dvou mladých lidí, mladého českého herce a pohledné slovenské dívky, takže navíc zazněla idea česko-slovenské vzájemnosti. Nesympatický byrokrat se sice mihne i tady, ale žádné škody napáchat nestihne.

Do hlavních rolí byly obsazeny nové tváře – Josef Pehr a Božena Obrová a ve vedlejších rolích září Jan Pivec a Jindřich Plachta.

Josef Novotný, režisér maňáskového divadélka, se po návratu ze zájezdu ocitne v nezáviděníhodné situaci. Na byt, kde dosud žil v podnájmu u zpěváka Šimůnka, dostala dekret demobilizovaná příslušnice zahraniční armády Slovenka Elena Teplanská. Elena si chce zařídit krejčovskou dílnu a o podnájemníka nestojí a přeje si, aby se Josef odstěhoval. Protože Šimůnek je nezvěstný, ztrácí Josef nárok na užívání bytu.

Energická Elena se s Josefem vydá hledat nový podnájem, jejich cesta však končí nezdarem. Soužití v malém bytě přináší každý den nečekané nesnáze, které vyvrcholí náhlým příchodem původního majitele bytu. Josef a Elena, kteří se mezitím do sebe zamilovali, vidí jediné východisko v uzavření sňatku. Zároveň se v domě vyřeší i další problémy s bydlením. Majetná paní Rybová si vymění svůj velký byt s početnou rodinou Vejvodových a Šimůnek, který objevil v paní Rybové spřízněnou duši, se k ní nastěhuje.

Na csfd.cz 58 procent: Dost slabá komedie i přes výborné herecké obsazení. Smutné je, že byrokracie přežila všechny režimy a dodnes je to stejné…

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1947

Délka: 84 minut

Kinopremiéra v ČR: 14. listopadu 1948

Režie: Bořivoj Zeman

Asistent režie: Ján Kadár

Námět: Ján Kadár

Scénář: Bořivoj Zeman, Ján Kadár

Produkce: Otakar Sedláček, Josef Pitrák

Hudba: Jiří Šust, Jan Kaláb, Oldřich Letfus

Kamera: Petr Rovný

Asistent kamery: Jan Novák

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: František Černý

Kostýmy: Jiří Kalina, Miloslava Šmídová

Masky: Karel Suchánek

Architekt: Miroslav Pelc

Výtvarník: Oldřih Novotný

Společnost: Československá filmová společnost, skupina Weiss – Kabelík

Hrají: Josef Pehr (loutkoherec Josef Novotný), Božena Obrová (Elena Teplanská), Eduard Dubský (Drahoš Kučera), Nelly Gaierová (sousedka Rybová), Jan Pivec (příslušník SNB Antonín Vejvoda), Jindřich Plachta (dědeček Vejvodových), Josef Křikava (zpěvák Šimůnek), Libuše Bokrová (bytná), Emil Bolek (štábní rotmistr), Antonín Holzinger (průvodčí tramvaje), Vlasta Jelínková (bytná /s andělem/), Josef Kemr (bytový optimista), Miloš Kopecký (komisař), Ota Motyčka (výrobce slavíků), Rudolf Princ (úředník Šulc), Jana Romanová (Majka, Elenina kamarádka), Emanuel Hříbal (úředník demobilizačního úřadu), Zdeněk Šavrda (hostinský), Václav Trégl (referent bytového úřadu), Milada Wildová (pracovnice bytového úřadu), Jana Hrdličková (Vejvodova dcera), Hans Hofer (muž v tramvaji), Mirko Erben (žadatel na bytovém úřadě), Alois Zelenka (překupník), Mirko Čech (člen orchestru – kapelník, kytaris), Lumír Brož (člen orchestru – trumpetista), Karel Šidla (člen orchestru – basista), Jiří Jirmal (člen orchestru – kytarista), Arnošt Kavka (člen orchestru – piáno, klarinet)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný