Bontonfilm – Záblesk

V neděli 4. března 2012 plánuje za 99,- Kč společnost Bontonfilm válečné drama Záblesk. Špionážní drama odehrávající se v době druhé světové války, vypráví dramatický příběh ženy, která riskovala život pro milovaného muže a lásku k vlasti.

On se jí potřeboval svěřit se svým tajemstvím. Ona mu musela důvěřovat celým životem… Výpravný špionážní film, plný výborných hereckých výkonů.

Píše se rok 1940. Hitler dobývá Evropu. A ve Spojených státech přijme Linda Vossová nové místo u pohledného a tajemného šéfa, právníka Eda Lelanda. Díky jeho podivným "služebním cestám" ale začíná tušit, že s ním něco není v pořádku. Začne ho podezřívat, že je vyzvědač. Když Spojené státy vstoupí do války, Ed se přizná, že je plukovníkem American Intelligence, pracujícím v Německu pro americkou vládu.

Když je jeho spojka v Berlíně zabita, Linda ho přesvědčí, aby ji zapojil do akcí. Ze sekretářky se stane tajná agentka nasazená v nepřátelských řadách a s pomocí jednoho zvěda pronikne až do domácnosti vysoce postaveného nepřátelského důstojníka. Teprve teď začíná opravdová zkouška odvahy, když Linda splní svou misi a musí opustit Německo živá.

Film Záblesk, založený na stejnojmenné knižní předloze od Susan Isaac, je dobrodružstvím plným napětí, nebezpečí, ale i romantiky.

 

A ještě jinak a podrobněji:

Jmenuje se Linda Voss, její vášní byly filmy a za války žila v newyorské čtvrti Queens. Uchází se o práci u obchodní firmy a díky své výborné znalosti němčiny získá místo osobní sekretářky Eda Lelanda. Brzy z různých narážek a drobností pochopí, že Ed je ve skutečnosti špión a zanedlouho se z nich stanou milenci. Jejich milostný vztah ukončí útok na Pearl Harbor. Amerika vstoupila do války a Ed, ve skutečnosti plukovník vojenské tajné služby, odlétá do Washingtonu. Rozloučí se s Lindou a nechce, aby na něj čekala. Linda nastoupí do informačního oddělen ministerstva války a pátrá po Edových stopách. Nečekaně se s ním setká na tanečním večírku a po hádce a usmíření, pro něj opět začne pracovat.

A když vyjde najevo, že je třeba okamžitě vyslat do Německa člověka, který by nahradil agenta zlikvidovaného nacisty, přihlásí se Linda dobrovolně. Jejím úkolem je zjistit, kde mají Němci základnu pro vývoj a výrobu raket. Přes Švýcarsko se dostane do Německa, kde se spojí s ostatními členy organizace. Seznámí se tu také s přátelskou Margaretou a brzy nastoupí jako kuchařka u gestapáka Dreschera. Hned první jídlo však pokazí a nacista ji vyhodí. Naštěstí si jí všimne jiný důstojník, vdovec Franz Dietrich, který ji nabídne místo opatrovnice svých dětí.

Žena zjistí, že Dietrich je ten, kdo má u sebe potřebné dokumenty o tajné základně, neví však, kde je ukrývá. Ed, který se s ní nenápadně setká v autobuse, ji žádá, aby odjela. Žena však odmítne, protože chce splnit svůj úkol za každou cenu. Dietrich ji začne podezřívat, že pracuje pro Himmlera, ale to už se Lindě podaří zjistit, kde jsou ukryty dokumenty a ofotografovat je. Uteče a hledá pomoc u jednoho z členů organizace, který ji pošle za Margaretou, Linda však zjistí, že ta pracuje pro nacisty a byla to právě ona, kdo udal Lindiny příbuzné, které žena v jejich berlínském úkrytu marně hledala. Margareta ji zraní, ale sama je v následující potyčce Lindou zabita. Druhý den ji Ed najde ukrytou a raněnou v šachtě na špinavé prádlo. Leland převlečený do nacistické uniformy se pokusí převézt zraněnou milenku vlakem do neutrálního Švýcarska. Blízko hranic jsou však odhaleni a Leland se pokusí k hranici prostřílet.

Na imdb.com 60, na csfd.cz 67 procent: Vcelku ucházející špionská romance, na kterou se nesmí nahlížet jak na historický film. Ona je to vlastně obyčejná červená knihovna.

Zadní strana

Žánr: Drama / Romantický / Thriller / Válečný

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1992

Délka: 127 minut

Původní název: Shining Through

Světová premiéra: 31. ledna 1992 – USA

Režie: David Seltzer

Námět: Susan Isaacs (román)

Scénář: David Seltzer

Produkce: Carol Baum, Sandy Gallin, Howard Rosenman, David Seltzer, Nigel Wooll

Hudba: Michael Kamen

Kamera: Jan de Bont

Střih: Craig McKay

Kostýmy: Marit Allen

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / Sandollar Productions / Peter V. Miller Investment Corp.

Natáčeno: Berlín, Německo / DEFA-Studio für Spielfilme, Babelsberg, Potsdam, Brandenburg, Německo / Hauptbahnhof, Leipzig, Saxony, Německo / Klagenfurt, Carinthia, Rakousko / Leipzig, Saxony, Německo / Londýn, Velká Británie / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Potsdam, Brandenburg, Německo / St. Pancras Station, St. Pancras, Londýn, Velká Británie

Hrají: Michael Douglas (Ed Leland), Melanie Griffith (Linda Vossová), Liam Neeson (Franze-Otto Dietrich), Joely Richardson (Margrete Von Ebersteinová), John Gielgud (Slunečnice / Konrad Friedrichs), Francis Guinan (Andrew Berringer), Patrick Winczewski (obchodník s rybami), Andrew Walters (Dietrichův syn), Victoria Shalet (Dietrichova dcera), Sheila Allen (Olga Leinerová, matka Margarety), Stanley Beard (Lindin otec), Sylvia Syms (Lindina matka), Ronald Nitschke (Horst Drescher), Hansi Jochmann (Hedda Drescherová), Peter Flechtner (důstojník SS na rybím trhu), Alexander Hauff (důstojník SS na rybím trhu), Claus Plankers (důstojník SS na rybím trhu), Renate Cyll (žena na rybím trhu), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 5.1 rusky

Titulky: česky, anglicky, rusky, ukrajinsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: žádný