Rané nahrávky Josefa Suka ocenili ve Francii…

Ocenění Diapason d’Or za měsíc březen získaly archivní nahrávky Josefa Suka, které vydal Supraphon v kolekci 6CD pod názvem „Josef Suk – Early Recordings“.

„Zlatá ladička“ je ocenění, které udělují hudební kritici časopisu Diapason a redaktoři rozhlasové stanice France Musique. Jde o ocenění francouzského časopisu Diapason, který je na stejné prestižní úrovni jako třeba proslulý Gramophone v Anglii.

Josef Suk zemřel loni v červenci v jednaosmdesáti letech. Řadíme ho mezi nejvýznamnější houslisty epochy. Do začátku umělecké dráhy dostal nesporné nadání, ale i zavazující pocit očekávání (byl vnukem skladatele Josefa Suka a pravnukem Antonína Dvořáka!). Již v polovině 50. let se výrazně etabloval na mezinárodní scéně – a začal také natáčet. Nahrávky, které vydal Supraphon v listopadu 2011 v kompletu šesti CD pocházejí z let 1956–1967 a představují Josefa Suka již jako zralého umělce s výrazným interpretačním názorem a nádherným, zcela charakteristickým tónem. Především s klavíristy (Holeček, Panenka, Hála) během krátké doby nahrál obdivuhodnou šířku repertoáru od milovaného Dvořáka a Suka, ke kterým se pak opakovaně vracel, až po sonáty Debussyho a Janáčka (oceněné Grand Prix du Disque de l’Académie Charles Cros) či dueta Kodályho a Honeggera s violoncellistou André Navarrou. Tyto pečlivě remastrované nahrávky jsou historickým dokumentem, ale především živým svědectvím o mladém svrchovaném muzikantovi, jehož jméno se posléze nesmazatelně zapsalo mezi legendy. Většina nahrávek vyšla na CD poprvé.