DVDcom – Stav obležení

Další z plánovaných titulů z katalogu Bontonfilmu, který má ve středu 16. června 2010 za 99,- Kč do trafik dodat společnost DVDcom, je drama Stav obležení. Vlna teroru, iniciovaná Araby, nabírá na síle. Panika v ulicích měst dosáhne takových rozměrů, že je vyhlášen výjimečný stav.

Neviditelný nepřítel. Národ v ohrožení. Nekontrolovatelná krize. New York se stává nejnebezpečnějším místem na Zemi.

Šéf protiteroristického oddělení FBI a Newyorské policie Hubbard musí čelit nečekané vlně teroru, iniciovaného Araby. Setká se přitom s agentkou CIA, specialistkou na Blízký východ Elise Kraftovou, která má úzkou vazbu na svého informátora a milence Samira. Hubbard zpočátku svůj nerovný boj prohrává a panika v ulicích měst vede k vyhlášení výjimečného stavu. Velitel armády, pragmatický generál Deveraux, hájí zájmy země naprosto militantně.

 

Obsáhlejší verze:

Po atentátu na americkou základnu v Saúdské Arábii zadrží agenti americké tajné služby vůdce teroristů, šejka Ahmeda Bin Talala. Zanedlouho poté je šéf protiteroristické jednotky FBI a newyorské policie Anthony Hubbard povolán k autobusu, ve kterém exploduje bomba plná modré barvy. Je to poslední varování teroristů, kteří pošlou Hubbardovi zprávu s textem "Pusťte ho". Ten však netuší, o co jde. Vzápětí se dostane do sporu s agentkou NSA Elise Kraft, ve skutečnosti agentkou CIA. Setká se s ní také u dalšího autobusu obsazeného sebevražedným komandem teroristů. Neuposlechne její radu a vyjednává s teroristy, ti však odpálí bombu, která zabije dvacet cestujících.

Teprve nyní se Hubbard dovídá o únosu šejka Bin Talala a další vyšetřování ho zavede na stopu arabského učitele Samira. Elise, která je expertkou na Blízký východ, a jak se ukáže, také Samirovou milenkou, však Hubbardovi řekne, že je to její informátor a dosáhne jeho propuštění. Vzápětí po úspěšném zadržení teroristické buňky dojde k další explozi, která si vyžádá desítky obětí. Město zachvátí panika, lidé obviňují FBI z neschopnosti a kongres začne uvažovat o nasazení armády. Generál Deveraux upozorňuje na potíže, které by mohly nastat, potom však exploduje protiteroristické centrum, v jehož troskách zahyne na dvě stovky lidí. Veřejné mínění se obrací proti místním Arabům a žádá tvrdý zásah.

Je vyhlášen výjimečný stav a město obsadí vojáci. Hubbard a Elise se pohádají s Deverauxem, jehož muži začínají zřizovat internační tábory pro arabské obyvatele New Yorku. Spory mezi Hubbardem, Elisou a Deverauxem se vyostřují a Hubbard se pomalu dozvídá o tom, že mu Deveraux lhal ohledně držení zajatého šejka. Zjistí, že k další teroristické akci má dojít na demonstraci obyvatel, kteří se začínají bouřit proti přítomnosti a postupu armády, netuší ovšem, jak blízko je mu zrádce a nebezpečný fanatický atentátník.

Na imdb.com 62 procent, na csfd.cz 63: Zdánlivě obyčejný thriller, považovaný za fantasmagorii, kterou vylepšují výkony hlavních představitelů a sráží míra patetičnosti, se v jeden jediný den 11. září 2001 stal vizionářským počinem.

Zadní strana vydání Bontonfilmu 

Žánr: Drama / Akční / Krimi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1998

Délka: 111 minut

Původní název: The Siege

Světová premiéra: 6. listopadu 1998 – USA

Kinopremiéra v ČR: 18. února 1999

Režie: Edward Zwick

Scénář: Lawrence Wright, Menno Meyjes, Edward Zwick

Produkce: Robin Budd, Bruce Devan, Jonathan Filley, Lynda Obst, Peter Schindler, Edward Zwick

Hudba: Graeme Revell

Kamera: Roger Deakins

Střih: Steven Rosenblum

Kostýmy: Ann Roth

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / Lynda Obst Productions / Bedford Falls Productions

Natáčeno: Brooklyn Heights, Brooklyn, New York City, New York, USA / Dumbo, Brooklyn, New York City, New York, USA / Dumont Dunes, Kalifornie, USA / Gould Memorial Library, Bronx Community College – University Avenue at West 181 Street, Bronx, New York City, New York, USA / New York State Supreme Court building, Brooklyn, New York City, New York, USA / Stage 15, 20th Century Fox Studios – 10201 Pico Blvd., Century City, Los Angeles, Kalifornie, USA / Williamsburg, Brooklyn, New York City, New York, USA

Hrají: Denzel Washington (Anthony ‚Hub‘ Hubbard), Annette Bening (Elise Kraftová / Sharon Bridgerová), Bruce Willis (generál William Devereaux), Tony Shalhoub (agent Frank Haddad), Sami Bouajila (Samir Nazhde), Ahmed Ben Larby (šejk Ahmed Bin Talal), Mosleh Mohamed (muezín), Lianna Pai (Tina Osuová), Mark Valley (agent FBI Mike Johanssen), Jack Gwaltney (Fred Darius), David Proval (Danny Sussman), Lance Reddick (agent FBI Floyd Rose), Jeremy Knaster (představitel INS), William Hill (stráž INS), Aasif Mandvi (Khalil Saleh), Frank DiElsi (strážník Williams), Wood Harris (strážník Henderson), Ellen Bethea (agent FBI Anita), David Costabile (expert daktyloskopie), Glenn Kessler (expert), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky, 2.0 polsky (lektor), 2.0 turecky, 5.1 rusky

Titulky: česky, anglicky, maďarsky, polsky, rusky, turecky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný