Filmexport Home Video – Barbora Hlavsová

Filmexport Home Video plánuje ve středu 18. dubna 2012 drama podle povídky Jaroslava Havlíčka Skleněný vrch o vině a odpuštění Barbora Hlavsová za 99,- Kč.

Hlavní postavou je prostá venkovská žena Barbora Hlavsová, poctivá a přímá, která celý život neúnavně hospodaří.

Její syn, všeobecně vážený ředitel maloměstské záložny Hlavsa, se kvůli své rozmařilé a zhýčkané ženě dopustí zpronevěry, a když se situace nedá zachránit, zastřelí se. Matka se ujme ovdovělé snachy Kláry i dospívajícího vnuka Boříka s podmínkou, že jí oba pomohou všechnu škodu nahradit a dluh splatit. Klára však nesnese pomyšlení na doživotní strádání, pro městskou dámu je tvrdá vesnická práce utrpením. A tak si raději najde nového muže, se kterým odejde do města.

Stejně tak mladý Bořík, nadaný pianista, který se těžko vzdává snů o umělecké dráze. I on nakonec starou ženu opustí. Barbora však vytrvá, nehodlá se jen tak vzdát. Těžkou prací a tvrdým odříkáním se jí podaří splatit synův dluh. Vědomí, že zachránila čest rodiny a kajícný návrat vnuka jsou jí největší odměnou.

V protektorátní filmové tvorbě se rozmohla nová osvětová tendence – nejvíce úcty zaslouží pracující lidé, zejména ti, kteří živí vlastníma rukama. Film zdůrazňuje, že člověk nese odpovědnost nejen za sebe, ale také za své blízké. Režisér Martin Frič vyzdvihl důležitost mravních zásad, díky nimž se dokážeme postavit i proti zdánlivě snazšímu přizpůsobení. Terezie Brzková v tomto filmu ztvárnila jednu ze svých nejlepších rolí.

Na csfd.cz 77 procent: Dnes poněkud naivní film musel působit v protektorátu svým poselstvím o nezdolnosti a moudrosti velice silně.

Náhled zadní strany z webu PNS 

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1942

Délka: 89 minut

Kinopremiéra v ČR: 15. ledna 1943

Režie: Martin Frič

Námět: Jaroslav Havlíček (povídka Skleněný vrch)

Scénář: Karel Steklý

Produkce: Václav Dražil, Karel Feix

Hudba: Jaroslav Křička, Miloš Smatek

Kamera: Karel Degl (exteriéry), Jaroslav Blažek (interiéry)

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Stanislav Vondraš

Architekt: Ferdinand Fiala

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Terezie Brzková (Barbora Hlavsová), František Smolík (ředitel Vojtěch Hlavsa, Barbořin strýc), Jiřina Štěpničková (Klára Hlavsová, Vojtěchova žena), Rudolf Hrušínský (Bořík, syn Hlavsových), Jindřich Plachta (penzista Žanta), Jaroslav Průcha (starosta Prouza), Vladimír Řepa (holič Kvěch), Stella Májová (Vlasta, Kvěchova dcera), František Filipovský (klenotník Bartyzal), Karel Dostal (řezbář Lukáš Hlavsa, Barbořin švagr), Eliška Kuchařová (Eliška, vnučka Lukáše Hlavsy), Hrušínský Rudolf st. (mlynář Ryšavý), Vilém Pfeiffer (Kaliba), Eman Fiala (tkadlec), Václav Trégl (tkadlec Oldřich), Ella Nollová (služka Rézinka), Antonín Soukup (pekař Nechvátal), Jan W. Speerger (člen představenstva záložny), Emanuel Hříbal (člen představenstva záložny), Ferdinand Jarkovský (člen představenstva záložny), Miloš Šubrt (člen představenstva záložny), Bedřich Bozděch (revizor záložny), Doďa Pražský (revizor záložny), Karel Veverka (předseda komise na konzervatoři), Jaroslav Hladík (člen komise na konzervatoři), Bolek Prchal (kancelářský sluha), Emil Bolek (četník), Darja Hajská (zákaznice u holiče), Anna Hlaváčková (kadeřnice), Antonín Jedlička (student), Josef Kemr (student), Karel Šašek (student), Bedřich Bozděch

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný