Magic Box – Kurt Cobain – About a Son

Opět jedna večerní aktualitka na poslední chvilku, společnost MagicBox zítra, tj. v úterý 3. dubna 2012, pošle za 99,- Kč do trafik doprodávaný dokument Kurt Cobain – About a Son. Ikonický frontman skupiny Nirvana vlastními slovy reflektuje každou stránku svého života, od odcizenosti raných let až po nenadálý úspěch.

Jeho příběh. Jeho slovy.

Rok před tím, než spáchal sebevraždu, natočil frontman proslulé grungeové skupiny Nirvana rozsáhlou sérii rozhovorů dotýkající se všech stránek jeho života, od odcizeného dětství na ponurém průmyslovém Severozápadě USA až po nenadálý průlom a fenomenální úspěch Nirvany a kontroverzní manželství s Courtney Love. Nesmírně ostýchavý Cobain, neschopný vyrovnat se s tíhou slávy v rozhovorech působí jako osamělý a do sebe stáhnutý člověk hluboce poznamenaný nešťastným dětstvím. Režisér A. J. Schnack se rozhodl nepoužít záběry Kurta Cobaina a namísto toho jej nechat promluvit za sebe; obrazové pozadí této zpovědi tvoří neutěšená dřevařská města a průmyslové krajiny, jež se podílely na formování této výrazné osobnosti.

Rokenrolový film se vším všudy – intimní a dojímavý portrét zemřelého hudebníka a umělce, vyprávěný jeho vlastním hlasem. Bez vstupů celebrit, zpravodajských šotů, senzacechtivé bulvárnosti či pokusů napodobit grungeovou estetiku. Režisér namísto toho vytvořil takřka Cobainovu autobiografii – prostřednictvím jeho osobní výpovědi podává zprávu o Cobainových úspěších a prohrách, myšlenkách a zkušenostech a poskytuje tak divákovi nebývale důvěrný přístup k legendě světové popkultury. Kusy jeho vlastních slov, místa, která viděl, a hudba, kterou poslouchal se skládají dohromady a vytvářejí neobyčejný obraz člověka, který se během necelého roku stal z neznámého rockera světovou ikonou.

Na imdb.com 72 procent, na csfd.cz 75: Velmi zajímavá zpověď se zcela zbytečným obrazem. Záležitost pouze pro fanoušky.

Zadní strana 

Žánr: Dokument / Hudební

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Původní název: Kurt Cobain – About a Son

Délka: 93 minut

Světová premiéra: 10. září 2006 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Režie: AJ Schnack

Produkce: Ravi Anne, Michael Azerrad, Chris Green, Noah Khoshbin, Richard Lim, Stephanie Meurer, Jared Moshe, Shirley Moyers, Matthew Shattuck

Hudba: Benjamin Gibbard, Steve Fisk

Kamera: Wyatt Troll

Střih: AJ Schnack

Společnost: Bonfire Films of America / Sidetrack Films

Natáčeno: Aberdeen, Washington, USA

Účinkují: Kurt Cobain (vypravěč), Michael Azerrad, Courtney Love

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: žádný