Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (32. díl) – duben 1942

Nový měsíc, první středa – tudíž bude pokračovat cyklus vydavatelství Codi Válka den po dni4. dubna 2012 za 59,- Kč vychází disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (32. díl) – duben 1942. Jako bonus má být na DVD dokument Válka na severu – Aleuty. 

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

Vítězný japonský postup jihovýchodní Asií a Tichomořím úspěšně pokračuje. Spojenci kapitulují na Bataanském poloostrově a z celých Filipín se drží již jen na malém ostrůvku Corregidor. Začíná „Bataanský pochod smrti“ – 128 km dlouhý pěší transfer amerických a filipínských válečných zajatců do zajateckých táborů, při kterém zahyne kolem 10 000 zajatců hladem, krutým zacházením a na úplavici.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Pokračuje úspěšné japonské tažení Barmou, Japonci se vyloďují na ostrově Cebu.

 

Japonský Útočný svaz rychlých letadlových lodí podniká úspěšný nájezd na britskou Východní flotilu a spojenecké základny na Ceylonu. Spojenci při něm ztrácí 6 válečných lodí včetně letadlové lodi HMS Hermes, člun pobřežní ochrany, 23 obchodních lodí a přes 40 letadel.

 

Ve Středozemním moři pokračují těžké letecké útoky německé Luftwaffe a italského královského letectva proti ostrovu Malta. Ta však přes těžké ztráty britských vojáků a letců i civilního obyvatelstva stále odolává, za což se jí dostává britského řádu Jiřského kříže.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Plukovník James Doolittle podniká se svými osmdesáti kolegy v šestnácti bombardérech North American B-25 Mitchell památný letecký útok na Tokio a další japonská města z letadlové lodi USS Hornet, který má velký psychologický účinek jak na Američany, kterým dodá naději a povzbudí jejich národní hrdost, tak na Japonce, kterým ukáže, že jejich země není nezranitelná.

 

Na východní frontě v SSSR je vcelku klid, Wehrmacht se připravuje na velkou letní ofenzívu pod názvem Fall Blau, Sověti již vyčerpali své kapacity v úspěšné zimní ofenzívě.

 

Válka se rozšiřuje na další a další území a je čím dále krutější.

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Délka: 61 minut (1:01:19)  

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, dokument Válka na severu – Aleuty (24:54)

 

Bonusový dokument