Filmag výběr 50 – 3 DVD

Ve čtvrtek 12. dubna 2012 vybírá společnost Řitka Video další trojici titulů do společného balení a za 55,- Kč bude ke koupi Filmag výběr 50 s těmito třemi DVD – Finská válka 1939-1945 + Vyzvednutí Kursku + Bitva o Maltu

Balení obsahuje disky:

Finská válka 1939-1945 

Rok 1939. Hitlerova armáda se šířila Evropou jako mor. Ušetřeny nezůstaly ani severské státy, včetně Finska, které čelilo krvavým výpadům po celou dobu 2. světové války. O první napadení se ale překvapivě nepokusilo Hitlerovo Německo, ale Stalinův Sovětský svaz. Takzvaná Zimní válka trvala přes tři měsíce na přelomu let 1939 a 1940 a Finsko bylo přinuceno postoupit Sovětskému svazu rozsáhlá území. Mír navíc trval jen něco málo přes rok. Opět došlo ke konfliktu se SSSR v tzv. Pokračovací válce, v níž byla severská země částečně podporována nacistickým Německem, které využilo finské fronty ve svých operacích proti Stalinovi. Po uzavření příměří mezi Finskem a Sovětským svazem v roce 1944 pak vše završila Laponská válka mezi Finskem a Německem. 

Vyzvednutí Kursku 

Ruská ponorka Kursk je především známá tragédií, při níž se potopila na dno Barentsova moře. K této události došlo dne 12. 8. 2000. Příčinou byl pravděpodobně výbuch v torpédové komoře, který zaregistrovaly i dvě americké ponorky operující v této oblasti. Místo okamžitých záchranných prací však ruská admiralita i administrativa Putinovy vlády nejprve mlžily a později odmítaly zahraniční pomoc. Nakonec ji přijaly až po pěti dnech a ještě další tři dny trvalo, než byl otevřen únikový poklop norskými potápěči a bylo konstatováno kompletní zaplavení ponorky. O život přišla tehdy celá posádka, tedy 118 mužů. Unikátní dokument se podrobně zabývá právě záchrannými pracemi, jež provázely vyzvednutí Kursku.

Bitva o Maltu

Bitva o Maltu trvala od června 1940 do konce roku 1942 a do dějin vstoupila jako bitva o „nepotopitelnou letadlovou loď“, která zabraňovala vojskům Osy ve vytvoření stálých zásobovacích tras mezi Evropou a Severní Afrikou. Na počátku 2. světové války se stal přehlížený ostrov jedním z klíčových míst bitvy o Středomoří i bitvy o Afriku. Toto přehlédnutí ze strany Benita Mussoliniho přišlo později vojska Osy velmi draho. Dokumentární snímek, který kombinuje raritní válečné záběry s unikátní rekonstrukcí klíčových momentů, sleduje Bitvu o Maltu od prvních útoků německých sil až po konečné vítězství Spojenců, jenž bylo vykoupeno velkými ztrátami na lidských životech.