Filmexport Home Video – Polibek ze stadionu

Společnost Filmexport Home Video zřejmě rezignovala na pofiderní premiérové dokumenty – i v novém měsíci, konkrétně ve středu 2. května 2012, lze očekávat pouze pamětnický film, tentokrát to bude Polibek ze stadionu za 99,- Kč. Komedie o lásce, která začala vítěznou brankou na světovém šampionátu v ledním hokeji v Praze.

Film čerpá námět z rozruchu při mistrovství světa v ledním hokeji v roce 1947. Vítězství Rakouska nad Švédskem v Praze dopomohlo Československu k získání titulu mistrů světa. Dav na stadionu šílí radostí. Jásot diváků nezná mezí a tu se z ničeho nic stane, že zubaře Jana Vaněčka z radosti políbí neznámá rozjásaná dívka.

K jeho smůle však tento polibek zachytí filmová kamera, která záběr promítne v žurnálu pro kina, který zhlédne Vaněčkova snoubenka Lída. Velmi se rozhněvá a již nechce Vaněčka vidět. Vaněček proto požádá přítele Oldřicha o pomoc při usmíření s Lídou.

Janovi nezbývá, než najít neznámou dívku a poprosit ji, aby mu dosvědčila, že ten polibek byl zcela nevinný. Po mnoha nezdarech zjistí, že dívka se jmenuje Věra a je prodavačkou v obchodním domě. Věra bez váhání souhlasí, že se s Lídou setká. Oldřich schůzku opakovaně sjedná, ale z nejrůznějších důvodů k ní nikdy nedojde. Vaněček se proto stále znovu setkává jenom s Věrou, až se oba do sebe zamilují. A protože se mezitím Lída a Oldřich také sblížili, končí celá aféra s polibkem šťastně…

Ústřední dvojici ztělesnili Jana Dítětová a Zdeněk Dítě, dále zde hráli Svatopluk Beneš, Eman Fiala, Marie Sedláčková-Grossová a v epizodce i Jára Kohout, pro kterého to byla poslední role před emigrací. V autentických záběrech mohou diváci vidět nejen řadu momentů z tohoto slavného hokejového mistrovství, ale i populární sportovní komentátory Josefa Laufera, Otakara Procházku a Štefana Mašlonku.

Na csfd.cz 63 procent: Rozverná zápletka, která jen tak tak stačí na celovečerní film. Jeden z posledních poválečných filmů, natočených „postaru".

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1947

Délka: 78 minut

Kinopremiéra v ČR: 6. února 1948

Režie: Martin Frič

Pomocná režie: Vladimír Hladký

Námět: Martin Frič, František Vlček, Frank Wenig

Scénář: Martin Frič, František Vlček, Frank Wenig

Produkce: Eduard Šimáček, Bohuslav Kubásek

Hudba: Eman Fiala, Jiří Fiala

Kamera: Jan Roth

Druhá kamera: Vladimír Novotný

Asistent kamery: Josef Pechar

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Miloslav Hůrka

Masky: Ladislav Bacílek

Architekt: Štěpán Kopecký

Výtvarník: Prokop Pěkný

Společnost: Československý státní film, skupina Frič – Reimann

Hrají: Zdeněk Dítě (zubař MUDr. Jan Vaněček), Jana Dítětová (prodavačka Věra Fabiánová), Svatopluk Beneš (kavárník Oldřich Janota), Eman Fiala (účetní Malík), Irena Bernátová (Lída Jonášová, Vaněčkova snoubenka), Marie Grossová (Ema, Lídina matka), Oldřich Dědek (obchodvedoucí Kubiš), Josef Laufer (reportér), Otakar Procházka (reportér), Štefan Mašlonka (reportér), Jára Kohout (pacient u zubaře), Milada Spálená (prodavačka Květa), Ella Nollová (bytná Oldřicha Janoty), Bohuš Hradil (policejní komisař), Taťána Vavřincová (zdravotní sestra u zubaře), Jindřich Heidelberg (pacient u zubaře), Miroslav Horníček (pikolík), Antonín Jirsa (stěhovák), Josef Steigl (revizor), Ladislav Sedláček (vrchní), Jiří Pravda

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný