Filmexport Home Video – Ze soboty na neděli

Výběr z pamětnické filmové tvorby pokračuje, Filmexport Home Video ve středu 9. května 2012 vydává další film Gustava Machatého Ze soboty na neděli za 99,- Kč.

Dvě mladé přítelkyně, písařky Máňa a Nany, spolu bydlí i pracují, ale jejich povahy jsou odlišné. Nany přemluví Máňu, aby šla s ní v sobotu večer do baru za zábavou. Půjčí jí své šaty. V jednom nočním podniku je hostí sukničkář Ervín s kamarádem Pavlem. Naivní Máňa není zvyklá na alkohol a opije se. Ervín se snaží využít jejího stavu a nabídne jí peníze za společnou noc. Máňa se naštve a uteče na toaletu. Nevšimne si, že jí dal do kabelky tisícikorunu. Nany přemluví Máňu, aby nikam nechodila a zůstala s ní. Jenže později je pánové přivezou k hotelu. Jakmile to Máňa zjistí, neváhá ani minutu a prchá.

Prudký déšť jí zničí šaty. Schová se v kavárně, kde se zbědované dívky ujme Karel Benda. Máňa vděčně přijme nabídku, že jí přinese z jejího bytu nové ošacení. Karel se vrací s dopisem od Nany, ve kterém jí spolubydlící vzkazuje, že Ervín chce vrátit svou tisícikorunu. Máňa skutečně s překvapením objeví peníze ve své kabelce. Cítí se před laskavým Karlem zahanbená a bez vysvětlení odchází. Karel běží za ní s její zapomenutou kabelkou a je zadržen strážníkem, který se domnívá, že kabelku ukradl. Do Mánina bytu se dostane na poslední chvíli, právě včas, aby zachránil Máňu před sebevraždou. Po čase volá uzdravené dívce do práce a domluví si s ní schůzku.

Milostný románek se zvýrazněnými sociálními motivy natočil režisér Gustav Machatý v elegantně kosmopolitním stylu. Písně Vítězslava Nezvala a Jaroslava Ježka "Teď ještě ne" a "Slovník lásky" patří ke klasice českého popu. Na filmu spolupracoval jako architekt Alexander Hackenschmied – později mezinárodně proslulý dokumentarista.

Na csfd.cz 81 procent: Film zcela odlišný od tehdejší produkce, experimentující s čerstvě objeveným zvukem na plátně.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1931

Délka: 68 minut

Kinopremiéra v ČR: 1. května 1931

Režie: Gustav Machatý

Námět: Vítězslav Nezval

Scénář: Vítězslav Nezval, Gustav Machatý

Produkce: František Horký

Hudba: Jaroslav Ježek

Kamera: Václav Vích

Střih: Gustav Machatý

Architekt: Alexander Hackenschmied

Společnost: AB

Hrají: Ladislav Herbert Struna (sazeč Karel Benda), Magda Maděrová (písařka Máňa), Jiřina Šejbalová (písařka Nany), Karel Jičínský (Ervín), R. A. Dvorský (Pavel, Ervínův přítel), F. X. Mlejnek (rozhlasový hlasatel), Mimi Erbenová (návštěvnice baru), Jan Richter (opilec v kavárně), František Sauer (opilec v kavárně), Václav Menger (policejní komisař), Leo Marten (tanečník v baru), Milada Matysová (tanečnice v baru), Ludvík Hradský (tanečník v baru), Josef Kobík (kočébr), Jindřich Adolf (návštěvník v kavárně), Josef Klapuch (strážník), Miloslav Svoboda (opilec v kavárně), Aša Vašátková (tanečnice v baru), Jaroslav Gradwohl

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný