FilmX – Podvodník

S každým nově oznámeným titulem edice FilmX se původně očekávané anime vytrácí kamsi do nekonečna, vydavatelství Hollywood Classic Entertainment jako číslo 32 oznámilo další film Federica Felliniho Podvodník za 199,- Kč. Může podvést své kumpány, ale své svědomí nepodvede… A nakonec má titul mít číslo 31 a na pult se má dostat v pátek 11. května 2012.

Stárnoucí zloděj Augustus a jeho dva kumpáni Robert a Picasso se obohacují na lidské důvěřivosti, než se karta obrátí. S odkrýváním individuálního zázemí postav nabývají v původně úsměvném příběhu na síle dramatické momenty.

Cesty trojlístku se rozdělí. Augustus znenadání potká svojí vlastní dceru, kterou příliš nevídá. Uvědomí si, že již vyrostla a potřebuje jeho pomoc, aby mohla pokračovat ve studiu. Najde si proto nové partnery a vrhá se do dalšího švindlu. Když však shrábne celou kořist pro sebe, jeho noví kumpáni s ním nemají žádné slitování.

 

Fellini plánoval Podvodníka zpočátku jako úsměvný příběh á la Lubitsch o třech zlodějích, kteří nejrůznějšími triky balamutí důvěřivé lidi a tahají z nich peníze; s odkrytím individuálního zázemí postav ale nabyly na síle dramatické momenty. Triumfální cesta Silnice kiny celého světa byla ještě v plném proudu, když jejího režiséra potkala největší katastrofa jeho kariéry: odmítnutí Podvodníka bylo bezmála jednohlasné. Fellini doplatil na to, že nechtěl těžit z dosaženého úspěchu a ignoroval výzvy producentů, aby dal publiku "novou Gelsominu". Překvapí ovšem, že málokdo ze starších kritiků bral v potaz, že se dívá na zmrzačenou verzi téměř dvouhodinového snímku, jenž se promítal na festivalu v Benátkách. Plně docenit ho mohli roku 2002 diváci boloňského festivalu Immagine Ritrovata, kde byla poprvé promítnuta zkompletovaná a digitálně restaurovaná kopie.

O režisérovi 

Na imdb.com 76 procent, na csfd.cz opět shodně: Filmový poklad o lidech z okraje společnosti s úžasně prokreslenými postavami.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Itálie / Francie

Rok vzniku: 1955

Délka: 100 minut (83 minut podle návrhu obalu)

Původní název: Il bidone

Světová premiéra: 9. září 1955 – Itálie (Venice Film Festival)

Režie: Federico Fellini

Scénář: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli

Produkce: Mario Derecchi

Hudba: Nino Rota

Kamera: Otello Martelli

Střih: Mario Serandrei, Giuseppe Vari

Kostýmy: Dario Cecchi

Společnost: Titanus / Société Générale de Cinématographie

Natáčeno: Acquedotto dell’Acqua Felice, , Řím, Lazio, Itálie / Cerveteri, , Řím, Lazio, Itálie / Marino, , Řím, Lazio, Itálie / Řím, Lazio, Itálie / Titanus, , Řím, Lazio, Itálie

Hrají: Broderick Crawford (Augusto), Giulietta Masina (Iris), Richard Basehart (Picasso), Franco Fabrizi (Roberto), Sue Ellen Blake (Anna), Irene Cefaro (Marisa), Alberto De Amicis (Rinaldo), Lorella De Luca (Patrizia), Giacomo Gabrielli (baron Vargas), Riccardo Garrone (Riccardo), Paul Grenter, Emilio Manfredi, Lucetta Muratori, Mario Passante, Sara Simoni, Xenia Valderi (Luciana), Mara Werlen (Maggie), Maria Zanoli (Stella Florinaová), Ettore Bevilacqua (podvodník), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: