Mido Film – Hudba pro císaře

 

Po několika titulech avantgardní japonské animované sci-fi se MIDO překvapivě vrhlo do romantiky z konce 19. stoletní, resp. filmu z padesátých let minulého století. Jde o film Hudba pro císaře. Vychází v sobotu 12. července 2008 za cenu 49,- Kč.  

 

 

Vzpomínám si na dobu, kdy se konaly první svobodné demokratické volby po roce 1989. Ptal jsem se svého skoro 100 letého strýčka, komu dá svůj hlas, až do jejich domova důchodců přijde volební komise. On se dlouze zamyslel a hlavou mu nejspíš proletěla řada různých politiků a vůdců, kterých za svůj dlouhý život zažil nespočet (ona ta paměť už taky v tom věku tak neslouží). Nedělal jsem si iluze o tom, že by ve svém věku měl přehled o stávající politické situaci, a tipoval jsem, že se jeho pameť zasekne tak někde u Dubčeka. On mě ale překvapil ještě víc, když nakonec řekl: „Jó kdepak, nebylo jak za císaře pána (myšlen Franz Josef I.), to je marný. On byl naše sluníčko! Už nikdy nebylo tak dobře, jak za něho“. 

 

 

 

Pro Rakouské země a dějiny bylo období Rakousko-Uherské c. a k. monarchie zlatým věkem, podobně jako pro České země doba Karla IV. V této době byla Vídeň středem velké říše a ve srovnání s dneškem je Rakousko poměrně bezvýznamným státem. (Poslední aféry s kauzou Fritzl nejsou ničím, na co by rakouský národ mohl být hrdý, i když my s naší kauzou Kuřim a mnoha dalšími skandály z poslední doby se také zrovna nemáme čím chlubit). A tak není divu, že doba panování císaře Františka Josefa I. se skutečně stala jakýmsi „zlatým věkem“ a Rakousko se k této éře neustále vrací nejen ve své národní kinematografii. 

 

 

 

Constanze „Stanzi“ Hübnerová (Romy Schneider) je mladá, bezstarostná a upřímná služtička ze Salzburgu, která přijíždí do Vídně, hlavního města říše, aby zde pracovala v pekařství u své tety (Magda Schneider), která je osobní dodavatelkou croissantů samotného císaře Františka Josefa I. „Stanzi“ zjišťuje, že se jí postupně začínají plnit všechny předpovědi, které byly napsány na „štěstíčku“, jenž si koupila před cestou do Vídně na jedné oslavě. Předpovědi ji dovedou až k samotnému císaři Rakousko – Uherska. Časem potkává mladého skladatele z regimentu „Deutschmeistrů“ a zaslouží se spolu s ním o zkomponování nového pochodu pro císařské vojsko německých rytířů. 

 

Žánr: Romantika, Muzikál

Rok vzniku: 1955

Země původu: Rakousko

Originální název: Die Deutschmeister

Námět: Gustav Holm

Scénář: Ernst Marischka

Režie: Ernst Marischka

Hrají: Romy Schneider, Magda Schneider, Susi Nicoletti, Gretl Schörg, Adrienne Gessner, Hans Moser, Paul Hörbiger, Siegfried Breuer Jr., Gunther Philipp, Josef Meinrad, Wolfgang Lukschy, Fritz Imhoff, Richard Eybner, Heinz Conrads, Karl Schwetter, Wolfgang Jansen

Hudba: Robert Stolz

Kamera: Bruno Mondi

Střih: Alfred Srp

Produkce: Karl Ehrlich

Dekorace: Fritz Jüptner-Jonstorff

Kostýmy: Leo Bei, Gerdago  

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:  

 

Výběr kapitol 

Délka: 103 minut

Obraz: barevný, PAL, 4:3

Zvuk: zvuk DD 2.0 česky, DD 2.0 německy  

 

Nastavení zvukové stopy 

Titulky: české

Bonusy: žádný