Filmexport Home Video – Blbec z Xeenemünde + Tarzanova smrt

Filmexport Home Video chystá k vydání ve středu 23. května 2012 příspěvek k v domácí kinematografii nepříliš zastoupenému žánru, na jednom DVD vyjdou dva příběhy klasika české sci-sfi Blbec z Xeenemünde + Tarzanova smrt za 99,- Kč. Dvě tragikomedie Jaroslava Balíka podle povídek Josefa Nesvadby.

Disk vyšel s "obráceným" názvem a "prohozeným" obalem:

Nový obal

Tarzanova smrt

Německý baron Wolfgang von Hoppe odjel se svými rodiči v roce 1904 do Afriky. Brzy však příbuzné zasáhla zpráva o jejich smrti.

Po třiceti letech, v éře nastupujícího nacismu v Německu, se u cirkusu Evropa pro pobavení publika vystavuje divý lesní muž, Tarzan – napůl opice a napůl člověk. Jeden z diváků, antropolog Forejt, má o zvláštního tvora zájem. Setká se s mladou atraktivní ženou, Reginou Smithovou. Angličanka Regina byla přijata jako vychovatelka, která má Tarzana naučit civilizovanému způsobu života, protože je ve skutečnosti pohřešovaným dědicem, německým baronem Wolfgang von Hoppe.

Velký rodinný majetek spravuje nyní synovec Heinrich, který se bojí o dědictví a nabídne Regině odměnu, pokud se výchova nepodaří. Žena má ale své plány a po několika měsících je z Wolfganga uhlazený gentleman. Regina naivního divocha přesvědčila o všeobecné lásce panující mezi lidmi. Wolfgang netuší, že na jeho pozemcích v Africe je nalezena nafta.

Vyděsí ho krutý boj, který vypukne mezi Angličany, vedenými Reginou, a Heinrichovými německými vojáky. Uvědomí si, že mezi lidmi je hůř než v džungli. Wolfgang uteče a když jej Regina objeví, pochopí Tarzan, že i ona je horší než zvířata v džungli, a spáchá v zoufalství sebevraždu.

Na csfd.cz 63 procent: Výborný Hrušínský, ale jinak nic moc.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1962

Délka: 69 minut

Kinopremiéra v ČR: 1. února 1963

Režie: Jaroslav Balík

Pomocná režie: Tomáš Svoboda

Asistent režie: Dagmar Nováková, Marie Kaplanová

Námět: Josef Nesvadba (Tarzanova smrt ze sbírky Tarzanova smrt)

Scénář: Josef Nesvadba, Jaroslav Balík

Technický scénář: Jaroslav Balík

Produkce: Ladislav Kalaš, Luděk Marold, Josef Mathauser, Adolf Široký

Spolupráce: Angelika Hanauerová, Věra Líznerová, Marta Kaplerová, Štěpánka Stříbrná

Hudba: Evžen Illín

Kamera: Josef Hanuš

Druhá kamera: Ladislav Chroust

Asistent kamery: Michal Kulič

Střih: Jiřina Lukešová, Štěpánka Stříbrná

Zvuk: Miloslav Hůrka, Josef Weishaupt

Kostýmy: Theodor Pištěk ml., Marie Rubášová, Libuše Černá

Masky: Miloslav Jandera, Marie Džbánková

Architekt: Bohuslav Kulič

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Novotný – Kubala

Hrají: Rudolf Hrušínský (baron Wolfgang von Hoppe zvaný Tar), Jana Štěpánková (guvernantka Regina Smithová), Martin Růžek (Heinrich von Hoppe, Wolfgangův bratr), Vlastimil Hašek (antropolog docent Forejt), Slávka Budínová (ředitelka cirkusu Evropa), Ilja Racek (komorník), Miroslav Homola (důstojník SA), Nina Popelíková (dáma, členka komise), Elena Hálková (baronesa, členka komise), Karel Peyr (Reginin šéf), Ela Poznerová (dáma, členka komise), Rudolf Pellar (vědec, člen komise), Josef Beyvl (vyvolávač na pouti), Zdena Hadrbolcová (německá nevěsta), Josef Hlinomaz (kominík), Viktor Maurer (farář), Jan Tříska (klaun), Hana Talpová (Eva v pouťovém představení), Mirko Musil (prodavač tureckého medu), Jaroslav Moučka (příslušník SA), Zdeněk Srstka (rváč), Jaroslav Tomsa (rváč), Otakar Rademacher (rváč), Jindřich Narenta (úředník), Ivo Gübel (člen komise), Jan Bedřich (hudebník), Jan Bouška (hudebník), J. Dolejší (hudebník), O. Parkán (hudebník), J. Plecháček (hudebník), Jiří Schulz (pochop), Antonín Soukup (pochop), Ferdinand Šafránek (pochop), Alena Karešová (krotitelka), Jiří Knop (kapelník), Oldřich Mandík (příslušník SA), Gustav Jankovský (příslušník SA), Karel Turnovský (bubeník), Václav Havelka (Angličan), M. Haak (Angličan), M. Herčíková (uvaděčka), A. Hantig (kluk-klaun)  

Blbec z Xeenemünde

Významný německý inženýr Habicht pracuje na projektu raketové zbraně. Nedaří se mu vyřešit způsob přesného zaměřování raket. Kromě toho má své osobní starosti. Jeho šestnáctiletý syn Bruno má téměř zázračné schopnosti v matematice, jinak ho však všichni považují za hlupáka. Z otcových plánů tajné zbraně si dělá vlaštovky, ale zároveň upozorní otce, že má ve svých výpočtech závažnou chybu.

Bruno nenávidí, když se mu lidé pošklebují, a tak všechny, kteří se mu znelíbí, postupně likviduje přesně nasměrovanými raketami. Jeho učitelka zahyne ve svém domě při záhadném výbuchu. Habicht na její místo přijme mladého učitele. Ten zjistí, že Bruno má ve svém pokoji malou odpalovací rampu. Po konfliktu s Brunem je učiteli jasné, že je na řadě on.

Oznámí svou domněnku Habichtovi a přespí u své dívky. Večer je škola zničena výbuchem a učitel je ráno zatčen jako pachatel atentátů. Jeho výpovědi o Brunovi uvěří major Schwarz a pokusí se z Bruna dostat způsob zaměřování raket. Když se mu to nepodaří a když Bruno začne ostřelovat velitelství SS a jeho vlastní vůz, mladého debila bez milosti zastřelí. Záhy nato začne zničující nálet spojeneckých sil.

Na csfd.cz 73 procent: Skvělý černý humor a skvělé herecké podání.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1962

Délka: 44 minut

Kinopremiéra v ČR: 1. února 1963

Režie: Jaroslav Balík

Pomocná režie: Tomáš Svoboda

Asistent režie: Dagmar Nováková, René Mattes

Námět: Josef Nesvadba (povídka Blbec z Xeenemünde ze sbírky Einsteinův mozek)

Scénář: Josef Nesvadba, Jaroslav Balík

Technický scénář: Jaroslav Balík

Produkce: František Milič, Eva Langerová

Spolupráce: Oldřich Okáč, Štěpánka Stříbrná, Eliška Švarcová

Hudba: Evžen Illín

Kamera: Josef Hanuš

Druhá kamera: Ladislav Chroust

Asistent kamery: Jiří Pospíšil

Střih: Jiřina Lukešová

Zvuk: Miloslav Hůrka, Bohumír Brunclík /zvukové efekty/

Kostýmy: Theodor Pištěk ml.

Masky: František Čížek, Heda Aksamitová

Architekt: Bohuslav Kulič

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Novotný – Kubala

Hrají: Václav Sloup (Bruno Habicht), Jan Pivec (major wehrmachtu Schwarz), Rudolf Hrušínský (inženýr Hans Habicht, Brunův otec), Slávka Budínová (Hilda Habichtová, Brunova matka), Vlastimil Hašek (učitel), Jana Štěpánková (učitelova milá), Rudolf Pellar (gestapák Karl Heinzler), Viktor Maurer (gestapák), Zdena Hadrbolcová (služebná Líza), Jan Pohan (příslušník SS), Jan Teplý (důstojník wehrmachtu), Miroslav Abrahám (strážný), Jiří Bělohoubek (gestapák), Alena Bradáčová (písařka), Štěpán Bulejko (velitel), Josef Koza (strážný SS), Hlavsa (strážný SS), Oleg Reif (pobočník), Lubomír Tlalka (gestapák)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný