Filmexport Home Video – Florián

Filmexport Home Video začíná vybírat z katalogu NFA postupně i tituly méně známé či skoro neznámé. Na středu 20. června 2012 je nachystán k vydání film Florián za 99,- Kč. Pohádková komedie o sedlákovi Jírovcovi, který byl skrze svatého Floriána nadán zázračnou mocí řídit počasí a o tom, co všechno z toho pošlo.

Mezi vesničkami Zbořov a Spáňovice je každý týden přemisťována pojízdná kaplička svatého Floriána. Sedláka Floriána Jírovce, který musí pro tuto akci poskytovat své koně, už to nebaví, a podporuje proto návrh, aby byla postavena ve Zbořově řádná zděná kaplička. V noci ho navštíví sám světec a za jeho snahu se mu odmění zázrakem. Sešle mu s nebe zlatou šňůru, kterou lze regulovat počasí.

Jírovec brzy udivuje své spoluobčany přesnými meteorologickými předpověďmi. Na nedělních mších se v blízkém městečku Caparticích schází místní smetánka v čele se senilním baronem Hubertem. Sedlákovým údajným schopnostem se vysmívají. Ten však předpoví sníh, který doma spustí tajně jeho žena Markyta, a Jírovec se proslaví. Pověst o Floriánově zázračné schopnosti se rozběhne od úst k ústům. Sláva mu brzy stoupne do hlavy, ale všeho jenom dočasu…

V jeho vsi se začnou lidé bouřit proti stálým změnám počasí. Uražený Jírovec proto celé léto nechá pršet jen na své pozemky. Vytvoří tak rajskou zahradu, která se stane poutním místem. O ruku Barušky, dcery slavného Jírovce, se začnou zajímat nápadníci. Ta však už dlouho miluje svého Václava a panský život odmítá. Ani Markyta nechce dělat "dámu". Baruška proto podstatu zázraku prozradí Václavovi, a ten v noci přetne šňůru, která se vznese do nebe. Vše se tím vrátí k normálnímu pořádku.

Pohádková komedie s překrásnými ručně malovanými kulisami, inspirovanými obrazy a kresbami Josefa Lady, je na jedné straně velice milou pohádkou pro děti a na druhé velice zdařilou satirou na komunistické běsnění.

Na csfd.cz 51 procent: Prazvláštní experimentální groteska, dnes zajímavá nejspíš už jen hereckým obsazením.

Žánr: Komedie / Fantasy

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1961

Délka: 88 minut

Kinopremiéra v ČR: 22. prosince 1961

Režie: Josef Mach

Pomocná režie: Milada Mikešová

Asistent režie: Věra Pištěková, Magda Číhalová

Triky: Vladimír Dvořák, Josef Hanuš, Pavel Nečesal

Námět: Karel Matěj Čapek-Chod (groteska Jírovec a jeho svatý patron)

Scénář: Josef Mach, Karel Feix

Technický scénář: Josef Mach

Produkce: Jaroslav Jílovec, Miloš Stejskal, Jaroslav Koucký, Pavel Krůta

Hudba: Ludvík Podéšť

Kamera: Josef Hanuš

Asistent kamery: Ladislav Chroust

Střih: Miroslav Hájek, Anna Křemenová

Zvuk: Dobroslav Šrámek, Brunclík Bohumír /zvukové efekty/

Kostýmy: Vladimír Dvořák, František Zapletal, Eva Lackingerová

Masky: Gustav Hrdlička, Jaroslav Čermák, Marie Koulová, František Pilný

Architekt: Leoš Karen

Výtvarník: Vladimír Dvořák, Miloš Červinka

Spolupráce: Miloš Červinka, Anna Křemenová, Jana Střechová

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Brož – Ptáček

Hrají: Karel Höger (komentář), Jiří Sovák (sedlák Florián Jírovec, starosta Zbořova), Jiřina Petrovická (Jírovcova žena Markyta), Jana Hlaváčová (Baruška, dcera Jírovcových), Petr Kostka (Václav Bureš, Baruščin milý), Rudolf Hrušínský (farář z Capartic), Karel Effa (kostelník František Kalina), Václav Lohniský (radní Jíra Vondrák), Josef Hlinomaz (hostinský Žíla, zbořovský radní), Eman Fiala (strýc Vonásek, zbořovský radní), Martin Růžek (J. N. Hladký, šéfredaktor Posla), Bohuš Záhorský (K. M. Kostrbatý, šéfredaktor), Josef Bek (účetní a varhaník Bedřich Hroznata), Vlastimil Brodský (profesor dr. Jiří Hňupka), Lubomír Lipský (baron Hubert Eugen z Nohavic), Oleg Reif (lékárník Podstatný), Stanislava Seimlová (Podstatná, manželka lékárníka), Květa Fialová (Amálka Hladká, manželka šéfredaktora), Valentina Thielová (Smělá), Božena Obrová (Pechová), Růžena Merunková (sboristka Františka), Darek Vostřel (kapelník Josef Smělý), Karel Pavlík (nadlesní Borovička), Jaroslav Mareš (Kareš, průvodce cestovní kanceláře), Rudolf Princ (ředitel gymnázia Vodsloň), Jaroslav Štercl (fotograf Vosolsobě), Antonín Šůra (Halmazna, zbořovský radní), Vlastimil Bedrna (zbořovský radní), Jiří Šašek (zbořovský radní), Vladimír Hrubý (zbořovský radní), Ivo Gübel (Nadějka, prodavač trpaslíků), Květoslava Houdlová (Vocílková, prodavačka planet), Alois Dvorský (rybář Kozderka), Vítězslav Černý (Tyrolák), Georgis Skalenakis (Skot), Lubomír Bryg (Turek), Ivo Foustka (Ind), Oskar Hák (prodavač), Jiřina Bohdalová (studentka Alžběta), Jindřich Narenta (důstojník), Josef Příhoda (hudebník), Milena Kladrubská (majitelka Modes-Robes), Hana Bažantová (modistka), Zdeněk Týle (turista), Gabriela Bártlová-Buddeusová (turistka), Jana Hrdličková (skautka), Miroslav Homola (komorník), Antonín Soukup (hostinský), Bedřich Ulrych (úředník), Josef Šulc (úředník), Libuše Bedrnová (měštka), Bedřich Čapek (měšťan), Jarmila Navrátilová (Vodsloňová), Milada Horutová (Borovičková), Věra Laňková (manželka radního), Ilona Kubásková (preclíkářka), Václav Bouška (profesor), Jiří Hrzán (student), Jiří Zahajský (student), Zdeněk Braunschläger (student), Ivo Vrzal (student)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný