Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (34. díl) – červen 1942

Nový měsíc, první středa – máme tu pokračování cyklu vydavatelství Codi Válka den po dni. Do trafik dorazí 6. června 2012 za 59,- Kč disk Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (34. díl) – červen 1942. Ani tentokrát nechybí bonus, kterým má být dokument Vzhůru na Šalomounovy ostrovy: Bougainville. 

  

Ojedinělý projekt v ČR. Každý den 2. světové války na DVD – podívejte se, co se dělo před 70 lety… 

Série 72 DVD mapující vývoj konfliktu.

V Pacifiku dochází k velmi významnému obratu. Zatímco japonská invaze na ostrovy Attu a Kiska je úspěšná a Japonci jsou po 128 letech první, kdo obsazuje vlastní americké území, pokus o invazi na Midway končí pro Japonsko naprostou katastrofou. Císařské loďstvo ztrácí 4 letadlové lodi a těžký křižník a jeho hegemonie ve vodách Tichého oceána končí. Strategickou iniciativu v oblasti přebírají Spojenci.

 

V Praze umírá na následky atentátu zasupující říšský protektor v Protektorátu Čechy a Morava, SS-obergruppenführer Reinhard Heydrich. Nacisté rozpoutávají bezprecedentní teror proti „nepřátelům Říše“, jehož součástí je i vypálení a vyvraždění Lidic a Ležáků.

 

Erwin Rommel postupuje na východ a dosahuje nejvýchodnějšího bodu svého tažení, El-Alameinu. Tím ale současně prodlužuje své zásobovací linie natolik, že jej již nebude možné zásobit potřebným množstvím posil, munice, zásob a vodou, protože současně dochází k posilování Malty, ze které budou Britové schopni kontrolovat přístupové linie k pobřeží Afriky.

 

Pokračují „nálety tisíce bombardérů“ na Německo. Při náletu na Brémy, kterého se účastní 1067 letadel jsou způsobeny obrovské škody na přístavu a zničena přístavní skladiště, doky několika loďařských firem a továrna na výrobnu letadel Focke-Wulf, při ztrátě 76 letadel.

 

V Sovětském svazu je zahájena německá letní ofenzíva – Modrý plán (Fall Blau) směřující na Kavkaz a Stalingrad.

 

Ve Spojených státech je spuštěn Projekt Manhattan, jehož cílem je výroba atomové bomby.

Údaje o DVD:

Délka: ? minut 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 

Bonus: z nabídky Codi, dokument Vzhůru na Šalomounovy ostrovy: Bougainville