Magic Box – Smrtonosná zbraň

Další nadílka z katalogu MagicBoxu z edice Největší filmové klenoty má být ve středu 4. července 2012 za 199,- Kč akční komedie Smrtonosná zbraň. Americký akční film o boji dvou zcela odlišných policistů proti nebezpečné bandě vrahů a překupníků narkotik.

Martin Riggs není obyčejný policajt, je to polda, kterému zemřela manželka kvůli jeho práci. Martin se téměř pomátl a tak se stal nebezpečným – pro své nepřátele, ale i pro parťáka. Jeho impulsivnost a přímo sebevražedná odvaha jsou smrtonosnou zbraní pro každého, kdo pracuje proti němu! Anebo s ním…

Jeho nový parťák, dobrácký detektiv z oddělení vražd a milující otec, Roger Murtaughje, je těsně před penzí a nestojí o žádné nepříjemnosti. Ze svého nového společníka je pořádně otřesen. Co se asi tak může stát, když se tito dva muži stanou partnery, při rutinním vyšetřování společně narazí na nebezpečné pašeráky heroinu a pustí se po jejich stopě?

Smrtonosná zbraň, díky své syrovosti, tempu a vtipným dialogům neomylně pálí přímo do středu diváckého zájmu.  

Příběh zasazený do Los Angeles začíná tragickým okamžikem, kdy za horké letní noci vyskočí z okna svého bytu Mandy Hunsakerová. Vyšetřováním je pověřen Roger Murtaugh, zkušený černý detektiv před penzí, který lpí na svém rodinném zázemí a vždy se snaží o nenásilné řešení. Jako parťák je mu proti vůli přidělen Martin Riggs, specialista z protidrogového oddělení, nervově nezdravý zabiják se sebevražednými sklony. Martin je sklíčený smrtí milované manželky při autohavárii a nikdo s ním nechce spolupracovat, protože je to nebezpečné. Silná averze mezi oběma musí na čas ustoupit událostem, které nabývají dramatické tempo.

Rogera navštíví otec zavražděné, jeho bývalý kolega z Vietnamu a chce po něm, aby vrahy jeho dcery nezatýkal, ale zabil. Když policisté navštíví jednoho z Mandyiných přátel, dostanou se do divoké přestřelky a Martin zachrání kolegovi svou sebevražednou odvahou život. Roger jej pozve k sobě domů na večeři, kde je Martin zaskočen rodinnou pohodou. Muži k sobě začínají být smířlivější. Další den chtějí navštívit Mandyinu kamarádku Dixie, ta však zahyne při explozi svého domku. Martin zjistí, že byla použita nálož používaná ve Vietnamu a Hunsaker přizná, že za vším je bývalý generál McAllister, který za války ve Vietnamu organizoval obchod s heroinem, a když byl vyhozen z armády, znovu obchod rozjel, tentokrát ovšem ne pro vládu, ale na vlastní triko.

Také přizná, že Mandy byla zabita jako výstraha, aby Hunsaker neprozradil chystanou zásilku velké ceny. Než však stačí říci vše, zastřelí ho McAllisterův zabiják Joshua. Opravdu do tuhého začíná jít v okamžiku, kdy je unesena Rogerova dcera Rianne a oba muži se ocitnou v zajetí bezcitného generála.

Na imdb.com 76 procent, na csfd.cz 88: Geniálně obsazená dvojice a výborný akční film, který se stal základem úspěšné filmové série.

Zadní strana

Žánr: Akční / Krimi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1987

Délka: 105 minut

Původní název: Lethal Weapon

Světová premiéra: 6. března 1987 – USA

Režie: Richard Donner

Scénář: Shane Black

Produkce: Richard Donner, Jennie Lew Tugend, Joel Silver

Hudba: Eric Clapton, Michael Kamen

Kamera: Stephen Goldblatt

Střih: Stuart Baird

Kostýmy: Mary Malin

Společnost: Warner Bros. Pictures / Silver Pictures

Natáčeno: 2817 Via Segovia, Palos Verdes Peninsula, Kalifornie, USA / 3800 Wilshire Blvd – Los Angeles, Kalifornie, USA / 3rd St & S. Sweetzer Avenue, Los Angeles, Kalifornie, USA / 4251 111th Street, Lennox, Kalifornie, USA / 8303 W 3rd St – Los Angeles, Kalifornie, USA / Blondie Street, Columbia/Warner Bros. Ranch – 411 North Hollywood Way, Burbank, Kalifornie, USA / City Terrace Elementary School – 4350 City Terrace Drive – Los Angeles, Kalifornie, USA / El Mirage Dry Lake, Kalifornie, USA / El Segundo, Kalifornie, USA / Emser Rugs & Tile – 8431 Santa Monica Blvd., West Hollywood, Kalifornie, USA / Inglewood, Kalifornie, USA / International Tower – 700 E. Ocean Boulevard, Long Beach, Kalifornie, USA / La Reposessed Auto Sales – 12460 Victory Blvd – North Hollywood, Kalifornie, USA / Mojave Desert, Kalifornie, USA / North Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Palos Verdes, Kalifornie, USA / Ritz Theater – 6652 Hollywood Blvd., Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / San Fernando Valley, Los Angeles, Kalifornie, USA / Santa Monica Beach, Santa Monica, Kalifornie, USA / South Central Los Angeles, Los Angeles, Kalifornie, USA / Studio City, Los Angeles, Kalifornie, USA / Universal Studios Drive & 101 Freeway – Universal City, Kalifornie, USA / Vogue Cinema – 6675 Hollywood Boulevard, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / West Hollywood, Kalifornie, USA

Hrají: Mel Gibson (Martin Riggs), Danny Glover (Roger Murtaugh), Gary Busey (Joshua), Mitch Ryan (Generál), Tom Atkins (Michael Hunsaker), Darlene Love (Trish Murtaughová), Traci Wolfe (Rianne Murtaughová), Jackie Swanson (Amanda Hunsakerová), Damon Hines (Nick Murtaugh), Ebonie Smith (Carrie Murtaughová), Bill Kalmenson (policista), Lycia Naff (Dixie), Patrick Cameron (policista), Don Gordon (policista), Jimmie F. Skaggs (drogový dealer), Jason Ronard (drogový dealer), Blackie Dammett (drogový dealer), Gail Bowman (policista), Robert Fol (policista), Selma Archerd (policistka), Richard B. Whitaker (policejní důstojník), Mary Ellen Trainor (psycholog), Steve Kahan (kapitán Ed Murphy), Jack Thibeau (McCaskey), Grand L. Bush (Boyette), Ed O’Ross (Mendez), Gustav Vintas (Gustaf), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný