Bontonfilm – Miláček

Seznam titulů Bontonfilmu na středu 8. srpna 2012 vzbuzuje dojem, že někdo při přípravě podkladů zaměnil polovinu týdne s nedělí. Do trafik je ale opravdu na tento den plánováno v přehledu distribuce také drama Miláček za 199,- Kč. Pokušení. Vášeň. Posedlost.

Paříž druhé poloviny 19. století, Francií zmítají politické i hospodářské machinace. Spekulující bankéři a makléři mohou lehce nabýt velkého jmění.

Miláček nabízí příběh Georgese Duroye, který se na konci 19. století ocitá v Paříži a z podkrovních bytů prolezlých štěnicemi si postupně nalézá cestu až do těch nejokázalejších salonů. Díky svému důvtipu a šarmu dává sbohem chudobě a míří vstříc bohatství. Objetí prostitutek mění za vášnivé schůzky se zámožnými krasavicemi a užívá si světa, ve kterém se politici přetahují o vliv s médii, světa, který je posedlý slávou a kde sex znamená moc.

 

Snímek Miláček je novou adaptací knihy světoznámého romanopisce Guye de Maupassanta. Její téma a prostředí je odrazem Maupassantovy vlastní novinářské kariéry, buržoazní Paříže a promiskuitního života, kde vášeň a zkušenosti vítězí nad křehkostí a nevinností.

 

Do Paříže se z vojenské služby v severní Africe vrací pohledný mladík Georges Duroy. Na něj zde ale čeká jen chudá existence na pařížském předměstí. Tento osud jej nikterak neuspokojuje, proto s pomocí přátel a známých a s využitím vlastní obratnosti i bezohlednosti hledá cestu vzhůru po společenském žebříčku.

Kariéru zahajuje jako pomocník v Pařížských novinách. Brzy se mu však naskytne obrovská příležitost, kdy mu jeho starý známý nabídne práci politického redaktora pro významný pařížský politický plátek. Díky tomu se Duroy, kterému později žádná z pařížských dam neřekne jinak než Miláček, dostává na výsluní pařížské smetánky. Brzy se kolem něj začnou točit tři vlivné ženy. Clotilde de Marelle, která se stane jeho oddanou milenkou, ho uvede do vyšší společnosti. To ovšem Miláčkovi nestačí a naváže milenecký vztah s Madeleine Forestier, která z počátku nepříliš talentovanému Duroyovi pomáhá i s psaním prvních článků do novin. Do spleti jeho intrik se postupem času zamotá i postarší manželka jeho ředitele.

Na imdb.com 54 procent, na csfd.cz 60: Úporná a marná snaha dokázat, že ta vybledlá kreatura bez mimiky je HEREC, které nepomůže ani přítomnost tolika významných a krásných hereček.

Zadní strana z přehledu distribuce PNS 

Žánr: Drama

Země původu: Velká Británie / Francie / Itálie

Rok vzniku: 2012

Délka: 98 minut

Původní název: Bel Ami

Světová premiéra: 17. února 2012 – Německo (Berlin International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 22. března 2012

Režie: Declan Donnellan, Nick Ormerod

Námět: Guy de Maupassant (román)

Scénář: Rachel Bennette

Produkce: Laurie Borg, Simon Fuller, Ceri Hughes, Ildiko Kemeny, Uberto Pasolini

Hudba: Lakshman Joseph De Saram, Rachel Portman

Kamera: Stefano Falivene

Střih: Gavin Buckley, Masahiro Hirakubo

Kostýmy: Odile Dicks-Mireaux

Společnost: Redwave Films as Red Wave / 19 Entertainment as XIX Film / Protagonist Pictures / Rai Cinema

Natáčeno: Budapešť, Maďarsko / High Canons, Buckettsland Lane, Well End, Hertfordshire, Velká Británie / Londýn, Velká Británie / Twickenham Film Studios, St Margarets, Twickenham, Middlesex, Velká Británie

Hrají: Robert Pattinson (Georges Duroy), Uma Thurman (Madeleine Forestierová), Kristin Scott Thomas (Virginie Roussetová), Christina Ricci (Clotilde de Marelleová), Colm Meaney (monsieur Rousset), Philip Glenister (Charles Forestier), Holliday Grainger (Suzanne Roussetová), Natalia Tena (prostitutka Rachel), James Lance (François Laroche), Anthony Higgins (hrabě Vaudrec), Timothy Walker (advokát), Pip Torrens (komorník Paul), Christopher Fulford (policejní komisař), Amy Marston (chůva), Frank Dunne (biskup), George Potts (hlavní pokladní), Balázs Czukor (kněz), Dorian Lough (hlas vypravěče), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, 5.1 česky

Titulky: česky, česky pro neslyšící, rumunsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: