Magic Box – Šílený Max

Z katalogu společnosti MagicBox se v pátek 24. srpna 2012 za 199,- Kč objeví i další obal Retro edice, do trafik dorazí akční sci-fi Šílený Max. Film, kterým to všechno začalo.

„Co jsou zač?“ ptá se hlasitý vůdce bandy drsných motorkářů. Než se usadí prach a ztichne poslední motor, bude přesně vědět, kdo je jeden z nich. Stejně jako vědí filmoví fanoušci. V nadupaném, stylovém akčním snímku režiséra George Millera dává Mel Gibson všem na vědomí, že s ním se musí počítat. Gibson v roli nebojácného, v kůži oblečeného policisty Maxe Rockanskyho, vyhlásil válku zabijáckým motorkářům, kteří mají na svědomí jeho rodinu.

Post-apokalyptická Austrálie, rozpálené silnice, neo-punk a zajatci se neberou. Zůstává jediný muž, který cestuje nekonečnou silnicí, očištěnou od všech nehodných, silnicí, která dovedla Mela Gibsona mezi hvězdy.

Kultovní fantaskní film je situován do Austrálie blízké budoucnosti. Urbánní společnost je v rozkladu. Meziměstské silnice se staly dějištěm podivných smrtících her mezi kočovnými motocyklovými gangy a hrstkou mladých policajtů v silných rychlých vozech. Mladý policajt Max spolu se svým parťákem Jimem Goosem při pronásledování zabije nebezpečného gangstera přezdívaného Noční jezdec. Maxova žena Jessie naléhá, aby odešel od silniční policie.

Motocyklový gang vedený psychopatem známým jako Toecutter pronásleduje mladý pár a totálně ničí jejich vůz. Max s Jimem nachází na místě činu zdrogovaného gangstera, psychopata, jemuž se říká Chlapeček Johnny. Ten je však propuštěn z vazby hned druhý den.

Jima to rozčílí a vymění si s Chlapečkem pár výhrůžek. Později umírá strašlivou smrtí v rukách Chlapečka a Toecuttere. Rozrušený Max odchází od policie a cestuje po Austrálii s Jessie a dítětem – dokud se náhodně nedostane do konfliktu s Toecutterem. Nastává další kolo násilí a odplaty…

Na imdb.com 70 procent, na csfd.cz 67: Bizarní béčkový film, zakládající si na honičkách.

Zadní strana

Žánr: Akční / Dobrodružný / Thriller / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1979

Délka: 89 minut

Původní název: Mad Max

Světová premiéra: 12. dubna 1979 – Austrálie

Režie: George Miller

Námět: Byron Kennedy, George Miller

Scénář: James McCausland, George Miller

Produkce: Byron Kennedy, Bill Miller

Hudba: Brian May

Kamera: David Eggby

Střih: Cliff Hayes, Tony Paterson

Kostýmy: Clare Griffin

Společnost: Kennedy Miller Productions / Crossroads / Mad Max Films

Natáčeno: Anakie Rd, Geelong, Victoria, Austrálie / Breamlea, Victoria, Austrálie / Clunes, Victoria, Austrálie / Fairhaven, Lorne, Victoria, Austrálie / Gasworks, Port Melbourne, Victoria, Austrálie / Gellies Road, Sunbury, Victoria, Austrálie / Laverton, Victoria, Austrálie / Little River, Victoria, Austrálie / Pretty Sally Roadhouse, Wallan, Victoria, Austrálie / Seaford Beach, Seaford, Victoria, Austrálie / Southern Car Park, University of Melbourne, Parkville, Victoria, Austrálie / Spotswood Pumping Station, Scienceworks Museum, Spotswood, Victoria, Austrálie / St Georges Hospital, Kew, Victoria, Austrálie / Victoria, Austrálie / Williamstown, Melbourne, Victoria, Austrálie

Hrají: Mel Gibson (Mad Max Rockatansky), Joanne Samuel (Jessie), Hugh Keays-Byrne (Toecutter), Steve Bisley (Jim Goose), Tim Burns (Johnny), Roger Ward (Fifi), Lisa Aldenhoven (ošetřovatelka), David Bracks (Mudguts), Bertrand Cadart (Clunk), David Cameron (mechanik), Robina Chaffey (zpěvačka), Stephen Clark (Sarse), Mathew Constantine (Toddler), Jerry Day (Ziggy), Reg Evans (vedoucí stanice), Howard Eynon (Diabando), Max Fairchild (Benno), John Farndale (Grinner), Peter Felmingham (starší doktor), Sheila Florance (May Swaiseyová), Nic Gazzana (Starbuck), Hunter Gibb (Lair), Vincent Gil (Crawford ‚Nightrider‘ Montizano), Andrew Gilmore (Silvertongue), Jonathan Hardy (komisař Labatouche), Brendan Heath (Sprong), Paul Johnstone (Cundalini), Nick Lathouris (Mastná krysa), John Ley (Charlie), Steve Millichamp (Roop), Phil Motherwell (mladší doktor), George Novak (Scuttle), Geoff Parry (Bubba Zanetti), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný