Bontonfilm – Bohové a proroci (3 DVD)

Trafikovou nabídku ve středu 29. srpna 2012 obohatilo také trojDVD Bohové a proroci za 499,- Kč, které distribuuje společnost Bontonfilm. Seriál, obsažený na discích, pochází z produkce Studia Budíkov České televize.

Seriál Bohové a proroci pojednává o hlavních světových náboženstvích vyjma judaismu a křesťanství: islámu, buddhismu, hinduismu, konfuciánství, taoismu, šintoismu a zenovému buddhismu. Akcentuje historické životy protagonistů, ale pro ucelenou informaci divákům ptajících se po smyslu jednotlivých životních příběhů ukazuje i fundamentální dopad životních zkušeností na konstituci i další peripetie věrouky včetně přesahu do dnešních dní.

V počátku každého velkého náboženství leží osud jeho zakladatele, proroka, učitele, nebo i lidské inkarnace věčně existujících bohů. Teprve lidskou expozicí v tomto našem světě smrtelných a chybujících jedinců dostává náboženství svoji dynamiku, přitažlivost i moc, která nejen v minulosti, ale i dnes otřásá dominancí moci světské. Pochopit tuto přitažlivost, tento význam v daném společenském kontextu, který ale transcenduje neomezeně i do budoucna, nám dává šanci na lepší orientaci v současném napjatém světě. Které to byly skutky a vlastnosti chudých synů (Ježíš, Muhammad), které tak silně změnily a mění svět? Jak to, že právě jejich osudy se staly osou, okolo které se dějiny naší Země dodnes otáčí? Čím to je, že na Zemi přibývá věřících a nenaplnila se vize o zániku náboženství jako opia lidu? Co v lidském osudu těchto jedinců hrálo rozhodující roli a proč? Na všechny tyto otázky by se seriál pokouší odpovědět.

Martin Kratochvíl, autor seriálu, procestoval všechny klíčové země hlavních asijských náboženství, aby na autentických místech natočil ducha země, dochované památky i svatostánky, které se od dob zakladatelů příliš nezměnily. V těchto historických kulisách pak popisuje životy i poselství jednotlivých protagonistů velkých asijských náboženství, která, jak bude divák svědkem, hýbají světem dodnes.

„Natáčení takto široce zaměřeného seriálu v mnoha zemích Asie, mnohdy v lokalitách ve vysokém Himálaji dostupných jen po týdnech obtížného expedičního postupu, se neobešlo bez velkých rizik a fyzického nasazení,“ vzpomíná Martin Kratochvíl. „Japonská a čínská anabáze se zase vyznačovala sérií neuvěřitelných byrokratických obstrukcí, které bylo nutno překonat jen natáčením velmi skrytou kamerou. V případě islámu pak nebylo vůbec možné překonat striktní zákaz vstupu do Mekky a Mediny pro „bezvěrce“. Jak jsme si s tím poradili bude vidět ve třech dílech o Muhammadovi.“

Jednotlivé díly:

DVD 1

01. Princ Siddharta Gautama

02. Šákjamuniho učení

03. Cesty Budhismu

04. Život Mistra Kchunga

05. Učení Konfucia

DVD 2

06. Konfuciovo dědictví a vliv

07. Dógen

08. Ničiren

09. Kóbo Daiši

10. Život proroka

DVD 3

11. Praxe islámu

12. Islám ve světě

13. Indická náboženství

14. Lord Krišna

15. Hinduismus dnes

Zadní strana 

Námět, scénář, režie, hudba, kamera, komentář: Martin Kratochvíl

Zvuk: Matěj Večeřa

Střih: Ivana Davidová

Produkce: Markéta Kratocvhílová

Komentář četli: Paevl Soukup, Renata Volfová  

Údaje o DVD:

Délka: 405 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 16:9 

Bonus: žádný