Areca Multimedia – Italian Hits (CD)

 

Tento titul se objevil na stáncích poprvé již ve středu 18. června 2008, v některých trafikách o den či dva později. A protože nevyšel pod hlavičkou žádných novin a nikde nebyl dopředu avizován, snadno jste ho mohli přehlédnout. Jmenuje se Italian Hits a co je jeho obsahem si podle názvu dokáže snadno každý představit. Pokud ne, v tomto textu se to dozví zcela přesně. Cena 39,- Kč, vydavatel Areca Multimedia

 

 

Jedná se o kompilaci znamých italských hitů, které jste jistě již nesčetněkrát slyšeli. Nejedná se však o originály, ale o nově nahrané a nazpívané verze. To má své výhody (u kompilací s originálními verzemi totiž někdy bývá problém sladit rozdílnou kvalitu a zvukovou úroveň do kolekce, ze které by nic příšliš nevyčnívalo), ovšem na druhé straně i nevýhody: písně jsou jaksi „sterilní“, bez osobitého drivu, odeznívají jedna za druhou jako voda protékající z netěsnící záchodové mísy. Hlasové výkony původních interpretů jsou nahrazeny bezvýraznými hlasy námezdních vokalistů, které jsou „bez chuti a bez zápachu“. Unikátní barvy tónů (dnes již muzejních) syntezátorů osmdesátých let jsou nahrazeny univerzálně znějícími zvuky dnešních moderních nástrojů, které už nemají ten punc nezaměnitelnosti, který dodával skladbám osobitý zvuk. 

 

Vzpomínám si, jak jsem před lety slyšel Felicitu v podání jedné amatérské skupiny – hráli u jednoho motorestu na dálničním odpočivadle, jen tak pro radost sobě a turistům. Jejich verze nebyla tak strojově přesná a stoprocentně bezchybná jako na tomto CD, ale na druhou stranu doslova zvedala ze židle. Hudebníci dokázali podat tu uvolněnost a radost zakódovanou v hitu a přenést ji na publikum. A skutečně za chvíli se před improvizovaným pódiem utvořila skupinka trsajících tanečníků. U verze která je na tomto CD by se naopak dalo docela dobře usínat. 

 

Srovnávat živé vystoupení s reprodukovaným zánamem je vždy ošemetné, ale i tak musím říct, že toto CD mě příliš nenadchlo. Je nahráno a nazpíváno profsionálně, ale originální verze které jsme znali z rádií to prostě nejsou. CD může například dobře plnit funkci kulisy pouštěné z reproduktorů na zahrádce italské cukrárny – chuť dobré italské zrmzliny vám nezkazí (bohužel ani moc nevylepší). 

 

Deset italských hitů, mezi kterými nemohou chybět evergreeny Tornero, Felicita nebo Mama Maria, doplněných o osmiminutovou Italo Medley, citující trvalky jako Che Sará, Azzuro, Volare a O Sole Mio, v italštině zpívají P. Koukalová, M. Kováčik, B. Moudrý, J. Brabcová, M. Zezula a Radmila. 

 

Tracklist: 

 

01. Tornero (3:40)

02. Come Vorrei (2:55)

03. Marina, Marina (2:58)

04. Sempre Sempre (4:14)

05. Felicita (3:36)

06. Cosa Sei (4:11)

07. Piccolo Amore (3:53)

08. Una Notte Speciále (4:33)

09. Mama Maria (3:30) 

 

Italo Medley – 

 

11. Come prisma (0:42)

12. Pregheró (Stand by Me) (0:31)

13. Cuando Caliente El Sol (0:12)

14. Una Lacrima Sul Viso (0:15)

15. Che Sará (0:30)

16. Azzurro (0:23)

17. Volare (0:16)

18. Quando Quando Quando (0:29)

19. O Sole Mio (0:15)

20. Ciao Ciao Bambina (0:50)

21. Arrideverci Parma (3:17) 

 

Total Time: 44:59

Vocals: Petra Koukalová, Michal Kováčik, Bohdan Moudrý, Jana Brabcová, Martin Zezula, Radmila 

 

Arranged and Recorded by: Michal Kováčik, Eduard Parma Jr. 

 

Mix: Jindřich Parma

Produced by: Eduard Parma Jr.

Sokit Production 2005

2005 © Areca Multimedia, s.r.o. 

 

Zadní strana