Filmexport Home Video – U pěti veverek

Společnost Filmexport Home Video nabídne ve středu 17. října 2012 za 99,- Kč protektorátní komedii U pěti veverek. Neodolatelný Jindřich Plachta v komedii o despotické manželce a malířích v podkroví.

Česká filmová komedie o trampotách pana domácího s pyšnou manželkou, o dvou malířích co ke štěstí přišli a nové mydlárně.

Josef Houbička je majitelem malostranského činžovního domu U pěti veverek. Laskavý a shovívavý dobrák má však zlou ženu Filoménu, která uráží služebné a za vším vidí jen peníze. Houbička tajně uplácí uražené služky, napravuje její rozmíšky s nájemníky a půjčuje peníze na činži nemajetným malířům, jen aby byl doma klid.

Touží obnovit v domě starou mydlárnu, jenže jeho žena by raději postavila výnosnější garáže. Nebývalou energii dodá Houbičkovi nález staré kroniky po původním majiteli, v níž starý mydlář doufá v pokračování živnosti. Houbička se s manželkou ale nepohodne a odchází z domu.

Spřátelí se s hostinským Pulcem, který vede nepříliš prosperující hostinec U děravého džbánu. Zatímco mu svými penězi pomáhá přebudovat hostinec na úspěšnou vinárnu, kterou vyzdobí jeho přátelé malíři, nechá se Filoména napálit podvodníkem Kozlem a kvůli pochybné investici se zadluží a Kozel zmizí s jejími penězi.

Navíc do domu U pěti veverek přichází dělníci, kteří mají povolení k bourání kvůli stavbě garáží. Oba mladí malíři, kterým dal Houbička plnou moc, na poslední chvíli zabrání zboření mydlárny. Ale jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Z pyšné Filomény se nakonec stává pracovitá žena a pan domácí se konečně dočká své vytoužené mydlárny, ve které pak pilně pracuje v kanceláři jeho napravená manželka.

Na csfd.cz 75 procent: Vynikající Plachta v entimentálním filmu o snech a tradicích.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1944

Délka: 78 minut

Premiéra v kinech ČR: 25. února 1944

Režie: Miroslav Cikán

Asistent režie: Eduard Šimáček

Námět: Maru (Marie Russová)

Scénář: Maru, Miroslav Rutte

Produkce: Vilém Brož, Karel Šilhánek

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Karel Degl

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Jan Zázvorka

Zvuk: Stanislav Vondraš

Výtvarník: Ina Kubová

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Míla Pačová (domácí Filoména Houbičková), Jindřich Plachta (domácí Josef Houbička), Růžena Nasková (majitelka hodinářství Bety Mráčková), Jana Romanová (hodinářka Míla, dcera Mráčkové), Eva Klenová (fotografka Lída, dcera Mráčkové), Jan Pivec (malíř portrétista Jan Rezek), Ladislav Pešek (malíř krajinář Jiří Holec), Jaroslav Průcha (mydlář Antonín Aloyz), Jaroslav Marvan (hostinský "U děravého džbánu" Jan Pulec), František Kreuzmann (podnikatel Anatol Kozel), Helena Bušová (služka u Houbičků Stázi), Jana Dítětová (služka u Houbičků Růžena), Antonín Holzinger (domovník Jánský), Bohuš Hradil (sochař Perner), Nelly Gaierová (přítelkyně paní Filomény), Ema Kreutzerová (přítelkyně paní Filomény, paní doktorová), Milada Horutová (přítelkyně paní Filomény), Bohuš Záhorský (architekt Koumar), Bolek Prchal (polír), Miroslav Doležal (účetní u Houbičků), Alois Peterka (obchodník s obrazy Brázda), Eva Šípová (stenotypistka Mánička), Ladislav Janeček (číšník "U děravého džbánu"), Zdeněk Šolle (číšník "U děravého džbánu"), Karel Peyr (právní zástupce JUDr. Malík), Jindřich Láznička (bednář z Kampy), Emanuel Hříbal (bednář z Kampy), Miloš Šubrt (bednář z Kampy), Jan Fifka (bednář z Kampy), K. Pavlovský, R. Antony, Jindřich Doležal, Alois Peterka, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný