Blesk – Proroctví z temnot

 

Úterní Blesk nám 8. dubna 2008 nabídne Proroctví z temnot za 42,- Kč. Film, který se nás pokusí přesvědčit, že všichni se díváme na věci různě. Někdo něco slyší, někdo něco vidí a někdo něco cítí. 

 

 

John Klein je spokojený a úspěšný washingtonský novinář. S milující manželkou právě zakoupili nový dům, ale při návratu se stane nevysvětlitelná nehoda. Poslední slova Johnovy ženy Mary „Viděl jsi to také?“ zanechávají na jazyku palčivé otázky. Co vlastně způsobilo její smrt? Jedinou stopou v nemocničním pokoji zůstává blok plný podivných kreseb, variace na stejné zjevení. Za nějaký čas se Johnův zármutek poněkud zmírní, ale tragedie ho změnila. Žije svůj život a provádí svou práci jakoby v mlze. Jednou na cestě z Washingtonu do Richmondu zabloudí do malé vesnice Point Pleasant. 400 mil od místa, kde se domníval, že je. Logicky to není možné. Majitel nedalekého statku nejen, že Johnovi vyhrožuje, ale řekne mu, že už na něj čeká. John je zmaten. 

 

 

 

 

 

Na scéně se objeví seržantka Connie Parkerová a omlouvá se za nezdvořilé přijetí. Prozradí mu, že celý kraj je vzhůru nohama následkem nedávných podivných úkazů. Jiohn si brzy uvědomí, že neobyčejné jevy by mohly souviset nejen vzájemně, ale také s podivnými kresbami, které Mary horečně namalovala několik hodin před smrtí. Ale jaká je přesně ta souvislost? Úkazy odporují jednoduchému vysvětlení a jsou čím dál tím víc znepokojivější, jako by předvídaly nevyhnutelné katastrofy. Havárie letadel, zemětřesení.. určitě existuje nějaká ponurá souvislost? Čím víc John objevuje, tím víc pochybuje o svém vlastním zdravém rozumu. Existují za podivnými jevy neznámé síly? Co strašného čeká obyvatele Point Pleasant? Pro Johna to znamená závod s časem – přijít na to – a pokusit se zabránit tomu, aby se nestalo něco strašného. 

 

 

 

 

 

Film byl natočen podle stejnojmenné knihy Johna A. Keela, „The Mothman Prophecies“, společností Lakeshore Entertainment a Screen Gems presentation v produkci Lakeshore Entertainment. Kniha byla vydána v roce 1975. Je to autorův osobní výčet událostí, které se odehrály v průběhu 13 měsíců na malém městě Point Pleasant, v Západní Virginii a v jeho okolí. Vyústily v tragedii, o které se psalo palcovými titulky po celé světě v prosinci 1967. 

 

Žánr: Thriller / Horor / Sci-fi / Mysteriozní

Země původu: USA

Rok vzniku: 2002

Délka: 86 min

Originální název: The Mothman Prophecies

Světová premiéra: 25. ledna 2002, USA

Premiéra v kinech ČR: 2. května 2002 s titulky

Režie: Mark Pellingtom

Scénář: na námět Johna A. Keela, Richard Hatem

Produkce: Jason Free, Gary W. Goldstein, Adrienne Gruben, Richard Hatem, Rachel Hudgins, Gary Lucchesi, Terry McKay, James McQuaide, Tom Rosenberg, Ted Tannebaum, Richard S. Wright

Hudba: Tom Hajdu and Andy Milburn (tomandandy), Jeff Rona

Kamera: Fred Murphy, záběry pod vodou Pete Romano

Společnost: Lakeshore Entertainment

Natáčeno: Pennsylvánie,Washington – USA

Hrají: Richard Gere (John Klein), David Eigenberg (Ed Fleischman), Bob Tracey (Cyrus Bills), Ron Emanuel (reportér Washington Post), Debra Messingová (Mary Kleinová), Tom Stoviak (Brian), Yvonne Ericksonová (Dr. McElory), Scott Nunnally (nemocniční zřízenec), Harris Mackenzie (televizní reportér), Will Patton (Gordon Smallwood), Lucinda Jenneyová (Denise Smallwoodová), Laura Linneyová (Connie Parkerová), Tom Tully (vedoucí motelu), Zachary Mott (Otto), Ann McDonoughová (Lucy Griffinová), Shane Callahan (Nat Griffin), Nesbitt Blaisdell (Josh Jarrett), Dan Callahan (C.J.), Christin Frameová (Holly), Rohn Thomas (doktor Williams), Susan Nicholas, Bill Laing, Alan Bates (Alexander Leek), Mark Pellington (barman), Murphy Dunne (guvernér Rob McCallum), Sam Nicotero 

 

 

 

Údaje o DVD: 

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 5.1 maďarsky, 2.0 polsky, 2.0 česky

Titulky: polsky, maďarsky  

 

 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Film o filmu, Fotogalerie, Kinotrailer, 3 TV spoty, Soundbites, Videoklip, Rozhovory (Mark Pellington, Richard Gere, Laura Linney, Alan Bates, Gary Lucchesi)