Bontonfilm – Přestupný rok

Z katalogu Bontonfilmu dorazí v neděli 18. listopadu 2012 do trafik DVD Přestupný rok za 149,- Kč. Jak daleko byste putovali za láskou?

Anna chtěla 29. února požádat svého přítele o ruku. Ten kluk, co stojí vedle ní, není její přítel.

Je přestupný rok a 29. února se blíží irská tradice, při které muž musí říct ano, pokud je požádán o sňatek. Anna se tedy po čtyřech letech vztahu rozhodne jet do Dublinu a tam bez předchozí domluvy požádat svého přítele Jeremyho o ruku. Ovšem počasí jí nepřeje, a tak je její plán v ohrožení.

 

Obšírnější verze obsahu filmu:

V Irsku mají pěknou tradici. Na přestupný rok může právě 29. února požádat holka kluka o ruku (normálně to jde jen naopak).

 

V romantické komedii Ananda Tuckera zjistíte, co všechno je moderní mladá žena ochotná podstoupit, aby si tenhle obyčej mohla vyzkoušet na vlastní kůži. Anna Brady je pohledná a úspěšná bytová návrhářka z Bostonu. Má všechno, na co si vzpomene, tedy kromě zásadního vyjádření svého přítele, nadějného kardiologa Jeremyho. Ten se totiž k tomu, aby před ní poklekl a nabídnul jí prsten, stále nějak nemá. A tak když Jeremy odletí do Dublinu na lékařský kongres a navíc se blíží magický 29. únor, rozhodne se Anna chytit šanci za pačesy.

 

Plán je jednoduchý. Odletí za Jeremym a požádá o ruku ona jeho, přesně v souladu s tradicí. Jenže buď osud nebo rozmary počasí s ní mají jiné plány. Letadlo musí nouzově přistát ve Walesu a Anně začíná zoufalý závod s časem. Když už se jí podaří přeplavit z jednoho ostrova na druhý, zjistí, že má za sebou tu snazší část cesty. Kde najít v tom nejzapadlejším koutě Britských ostrovů taxík, nebo aspoň někoho, kdo by ji hodil do irské metropole? Naštěstí se nad ní slituje Declan, pohodářský majitel těžce prodělečné hospůdky, jenž jí nabídne nejprve střechu nad hlavou a posléze i svezení do Dublinu.

 

V tu chvíli si Anna řekla, že má to nejhorší za sebou, a to rozhodně neměla dělat. Nemá smysl zacházet do detailů, nicméně letmý výčet pohrom, zahrnující nesnesitelně drzého Declana za volantem, stádo krav na cestě, auto ve škarpě, bahenní koupel a ztrátu luxusního kufru, který má vlastní jméno, úplně stačí k tomu, abyste si udělali představu, že ne všechno běželo podle plánu. A ještě jedna věc se vymkla kontrole – narůstající vzájemné sympatie, kvůli kterým začne Anna vážně přemýšlet o tom, jestli má smysl dojet až do cíle.

Na imdb.com 61 procent, na csfd.cz 59: Krásná krajina, „roztomilá" hlavní hrdinka a nevtipný scénář v klišovité romantické podívané.

Zadní strana 

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: USA / Irsko

Rok vzniku: 2010

Délka: 96 minut

Původní název: Leap Year

Světová premiéra: 6. ledna 2010 – USA, New York

Kinopremiéra v ČR: 25. března 2010

Režie: Anand Tucker

Scénář: Deborah Kaplan, Harry Elfont

Produkce: Su Armstrong, Gary Barber, Chris Bender, Roger Birnbaum, James Flynn, Jonathan Glickman, Cassidy Lange, Morgan O’Sullivan, Rebekah Rudd, J. C. Spink, Jake Weiner, Erin Stam

Hudba: Randy Edelman

Kamera: Newton Thomas Sigel

Střih: Nick Moore

Kostýmy: Eimer Ni Mhaoldomhnaigh

Společnost: Universal Pictures / Spyglass Entertainment / Birnbaum-Barber / BenderSpink / Octagon Films

Natáčeno: Carton House, Maynooth, County Kildare, Irsko / Aran Islands, County Galway, Irsko / Connemara, County Galway, Irsko / County Dublin, Irsko / County Galway, Irsko / Dublin, County Dublin, Irsko / Irsko / Temple Bar, Dublin, County Dublin, Irsko / Wicklow National Park, County Wicklow, Irsko

Hrají: Amy Adams (Anna Bradyová), Matthew Goode (Declan), Adam Scott (Jeremy), John Lithgow (Jack Brady), Noel O’Donovan (Seamus), Tony Rohr (Frank), Pat Laffan (Donal), Alan Devlin (Joe), Ian McElhinney (kněz), Dominique McElligott (nevěsta), Mark O’Regan (kapitán), Maggie McCarthy (Eileen), Peter O’Meara (Ron), Macdara Ó Fatharta (otec Malone), Kaitlin Olson (Libby), Liza Ross (Edith), Marcia Warren (Adele), Michael J. Reynolds (Jerome), Ben Caplan (prodejce realit), Catherine Walker (Kaleigh), Michael Ford-FitzGerald (Fergus), Brian Milligan (Bobbo), Flaminia Cinque (Carla), Vincenzo Nicoli (Stefano), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, španělsky

Titulky: česky, anglicky, italsky, španělsky, dánsky, holandsky, finsky, norsky, rumunsky, švédsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný