Muzeum Karla Zemana – Cesta do pravěku

Po dlouhých letech a několika v zahraničí dostupných vydáních konečně domácí vítězství. Muzeum Karla Zemana zahajuje edici Filmový klub Karla Zemana v úterý 27. listopadu 2012 prvním filmem Cesta do pravěku za 129,- Kč. Dávno před Jurským parkem, dávno před počítačovými triky, prostě už velmi dávno jsme se mohli podívat do fascinujícího světa dinosaurů.

Celovečerní kombinovaný fantasticko-dobrodružný a populárně naučný film z roku 1955 vypráví příběh čtyř chlapců, kteří se vydají na dřevěné loďce proti proudu času.

Celé generace dětí se díky němu seznámily s minulostí naší planety, s rostlinami a živočichy, které zásluhou kreativity a trikového umění Karla Zemana poprvé spatřily v pohybu.

Jeden z nejlepších dětských dobrodružných filmů je zároveň průkopnickým dílem světové kinematografie. O jeho popularitě svědčilo uvedení v americké distribuci v roce 1960 s novým rozšířeným úvodem.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

A něco také z dalších dostupných textů o filmu:

Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou. Malý Jirka našel před jeskyní kámen s otiskem trilobita a přál si vidět tohoto živočicha ve skutečnosti. Čtyřčlenná parta chlapců – kronikář Petr, fotograf Toník, Jenda a nejmladší Jirka – zorganizovala proto výpravu do pravěku, aby svému nejmladšímu kamarádovi názorně vysvětlili celou anabázi vývoje života na Zemi.

Proplují na člunu záhadnou jeskyní a na druhé straně se ocitnou v podivném světě minulosti. Proud řeky je unáší proti toku času jednotlivými údobími pravěku, vstříc prvotnímu moři, z něhož vzešel pozemský život. Během své dobrodružné cesty postupně proplouvají od doby ledové přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí spoustu poučných, úsměvných i životu nebezpečných setkání.

Stanou proti mamutovi, v jeskyni naleznou neklamné stopy života pravěkého člověka, přiblíží se brontosaurovi, sledují souboj na život a na smrt mezi stegosaurem s tyranosaurem, musejí prchat před hladovým phororhacosem, mohutným masožravým předchůdcem pštrosa, bojovat s útočícím pterodaktylem. Po zničení loďky neznámým zvířetem si musí postavit vor. Zpátky si nakonec vezou deník plný zážitků a Jirka vytouženého živého trilobita…

Z diskuze na Zóně si dodatečně vypůjčím odkaz, kde je možno shlédnout porovnání všech zatím dostupných vydaných verzí a udělat si obrázek, jak naše domácí DVD dopadlo.  

Na csfd.cz 88 procent: Výkladní skříň úrovně našich tehdejších filmařů. Dodnes „nepřekonané" triky bouřily fantazii každého, kdo kdy tenhle film viděl.

Zadní strana 

Žánr: Dobrodružný / Sci-fi / Rodinný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1955

Délka: 93 minut

Kinopremiéra v ČR: 5. srpna 1955

Režie: Karel Zeman

Asistent režie: Vladimír Svitáček

Námět: Karel Zeman

Scénář: Karel Zeman, J. A. Novotný

Vedoucí výroby: Antonín Drvota, Karel Hutěčka

Hudba: Emil František Burian, Vlastmil Pinkas

Kamera: Václav Pazderník, triky – Antonín Horák

Střih: Zdeněk Stehlík

Zvuk: František Strangmüller

Odborný poradce: Josef Augusta

Výtvarník: Karel Zeman, Zdeněk Rozkopal, Ivo Mrázek, Zdeněk Ostrčil, Karel Černý

Animace: Arnošt Kupčík, František Krčmář

Trikové snímky: Antonín Horák, Jindřich Liška, Karel Zeman

Společnost: Československý státní film / Filmové studio Gottwaldov

Hrají: Vladimír Bejval (Jirka), Petr Hermann (Toník), Josef Lukáš (Petr), Zdeněk Husták (Jenda), Bedřich Šetena (komentář)

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Titulky 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus:

Zrození filmové legendy – 4:57

Proč Karel Zeman film natočil – 2:29

Kde se film natáčel – 3:50

Hrdinové filmu – 3:37

Trikové scény s modelem – 0:57

Legenda pokračuje – 3:17

Životní příběh Karla Zemana – 7 stran

Filmografie Karla Zemana – 2 strany

Muzeum Karla Zemana (Clarinet Factory mix 5.1) – 8:08

Celková stopáž bonusových materiálů je cca 30 minut

Bonusy