Bontonfilm – Nejlepší ženská mého života

Další unifikovaně zelený titul v ediční řadě České komedie Bontonfilm vysílá do trafik ve středu 28. listopadu 2012, v prodeji je komedie Nejlepší ženská mého života za 199,- Kč. Jiří Sovák v příběhu geniálního amatéra.

Film Nejlepší ženská mého života natočil režisér Martin Frič podle námětu a scénáře Jaroslava Dietla. Vypráví v něm veselou i smutnou historku o muži, který si vymyslel „největší podvod století", jehož realizace však rozhodně nevyšla tak, jak si představoval. Příběh se blíží kriminální veselohře, ale i psychologické studii profesionálního donchuána a amatérského podvodníka, ve kterém dominuje herecký výkon „sympatického darebáka" Jiřího Sováka.

Jak je snadné vymyslet dokonalý podvod století. Nenápadný úředník má slabost pro ženy, ale důvěřuje jen té jediné.

Čtyřicetiletý úředník Láďa udělal v životě jedinou chybu. Před časem se rozešel se svou první manželkou Jiřinou, "nejlepší ženskou svého života", aby si mohl vzít o mnoho let mladší atraktivní Martu, k níž ho přitahovaly fyzické přednosti. Jako manželka se však Marta ukázala nepříliš vhodná, protože vůbec nedokáže hospodařit s penězi. Chce se hezky oblékat a bez starostí žít. Láďův úřednický plat jí rozhodně nestačí.

A to je příčina, proč se Láďa rozhodne naplánovat a provést největší podvod století. Vymyslí rafinovaný plán jak přijít k penězům. V práci si vezme dovolenou a vydá se do zapadlého městečka, kde si vyhlédl oběť. Starého popleteného a nervózního poštmistra. I když tu místo něj najde mladou energickou ženu (starého muže odvezli do nemocnice), rozhodne se v plánu pokračovat.

 

Navštíví vedoucí všech prodejen a přikáže jim, aby odevzdali tržbu na poště do dvanácti hodin. Jako důvod uvede nutnou kontrolu bankovek, neboť ve městě a okolí se prý objevily padělané stokoruny. Láďa svým vystupováním vzbudí v nové poštmistrové důvěru a může začít. Prohlíží bankovky s nefunkčním mikroskopem a odděluje "falešné" peníze od pravých. Hromádka těch, které si hodlá odvézt, už dosahuje devadesáti tisíc, ale Láďa není schopen důvěřivou ženu okrást. Rozhodne se, že si peníze zaopatří od obchodníka, který svých sto tisíc nezískal poctivou cestou. S tím se však dostane do rozporu a Láďa před ním a před SNB musí utéci. Zdrceně se vrací do Prahy, ale jak si opatří potřebné peníze? Pomůže mu jeho bývalá manželka, "nejlepší ženská jeho života"…

Na csfd.cz 76 procent: Výborný obraz typického maloměsta s jeho figurkami s kvalitním hereckým ansámblem.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1968

Délka: 86 minut

Kinopremiéra v ČR: 11. října 1968

Režie: Martin Frič

Pomocná režie: Jiří Hartman

Asistent režie: Miloslav Čech, Libuše Vaněčková

Námět: Jaroslav Dietl

Scénář: Jaroslav Dietl, Martin Frič

Produkce: Ladislav Terš, Ctibor Novotný, Karel Prchal

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Kamera: Jan Roth

Druhá kamera: Kamil Kadeřábek

Asistent kamery: Vojtěch Kuthan

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Emanuel Formánek

Kostýmy: Aša Teršová, Věra Hromádková

Masky: Ladislav Bacílek, František Havlíček, Marie Zedníková

Architekt: Jan Zázvorka

Spolupráce: Kateřina Reimanová, Anna Mejtská, Jarmila Müllerová, Karel Vacek

Společnost: Filmové studio Barrandov, tvůrčí skupina Feix – Brož

Hrají: Jiří Sovák (technolog Láďa Winter), Milena Dvorská (vedoucí pošty Kaplanová), Jarmila Smejkalová (Jiřina, bývalá Láďova žena), Iva Janžurová (servírka Blanka), Ivanka Devátá (Marta, nynější Láďova žena), Čestmír Řanda (vedoucí samoobsluhy Kadeřábek), Vladimír Hlavatý (penzista Koula), Nina Popelíková (poštovní úřednice Zouharová), Věra Tichánková (Honzíková), Josef Větrovec (rotný VB), Jaromír Hanzlík (strážmistr VB), Zdeněk Řehoř (učitel Zbyněk Kaplan, manžel vedoucí pošty), Věra Koktová (ředitelka školy), Mirko Musil (pokladník), Zdeněk Najman (referent Karel), Svatopluk Skládal (kolega-komik), Jiřina Bílá (květinářka), Blažena Kramešová (kolegyně Jindřiška), Zuzana Šavrdová (laborantka), Jaroslav Cmíral (cestující ve vlaku), Jan Přeučil (cestující ve vlaku), František Hruška (poštovní úředník), Ivana Kudlová (prodavačka v samoobsluze), Ela Šilarová (vedoucí prodejny koženého zboží), A. Pelzerová (listonoška), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory