Magic Box – Divotvorný hrnec

Jeden z mála filmů, který jsem jako mrně viděl v kině a dodnes si ho pamatuji… Magic Box v pátek 7. prosince 2012 nabídne pohádkový muzikál Divotvorný hrnec za 199,- Kč v edici Největší filmové klenoty. Tam, tam za tou duhou, tam žijí Fred Astaire a Petula Clark s kouzelným hrncem, který splní každé přání…

Nestárnoucí muzikál je založen na brodwayské show ze 40. let.

Nosí starý omšelý kabát, otlučený klobouk, ale stačí jedno letmé mihnutí jeho hbitých chodidel a hned víte, že přichází Fred Astaire. Tento skvělý umělec zpívá a tancuje pod taktovkou Francise Forda Coppoly v Divotvorném hrnci, jeho poslední hlavní roli v muzikálu, jehož původní verze slavila roku 1947 úspěch na divadelních prknech Broadwaye.

Astaire ztvárnil postavu irského tuláka, který zasadí ukradený hrnec plný zlata do země poblíž Fort Knox v domnění, že sklidí opravdu bohatou úrodu. V to samé doufá i jeho oduševnělá dcera, či bigotní jižanský senátor, ale vše se vyvine jinak, než všichni předpokládali.

Ve filmu zazní dnes již klasické skladby z pera autorů Burtona Lanea a E. Y. Harburga jako How Are Things in Glocca Morra, Look to the Rainbow, If This Isn’t Love a Old Devil Moon. Při sledování pak budete obklopeni čtyřlístky, kam se jen podíváte…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

A z dalších zdrojů:

Slavná adaptace muzikálu o kouzelném hrnci, skřítkovi a třech splněných přáních právem patří do zlatého fondu světové filmové klasiky.

Na počátku příběhu přichází do městečka Rainbow Valley ve smyšleném americkém státě Missitucky irský přistěhovalec Finian McLonergan, doprovázený půvabnou dcerou Sharon. Objevují se tam právě v okamžiku, kdy se koná dražba domku němé Susan, a svými penězi nešťastnici pomohou z nesnází. Místní obyvatelé čin po zásluze ocení a přijmou nové sousedy mezi sebe – zdá se, že se tam McLonerganovým bude žít dobře. Finian koupí také pozemek na kraji městečka a ještě téže noci na něm zakope kouzelný hrnec. S tím hrncem je to ale dost na pováženou, Finian ho totiž ukradl skřítku Ogovi. Mužíček nehodlá loupež nechat jen tak, pronásleduje zloděje na každém kroku a nyní sleduje jeho tajnou noční akci. Potíže na sebe určitě nedají dlouho čekat!

Na imdb.com 60 procent, na csfd.cz 82: Je to sice dost dlouhé, ale spousta lidí asi neví, odkud ty světoznámé písně vlastně pocházejí. Skvělá pohádka pro dospělé a konec jedné éry.

Zadní strana zahraničního vydání

Žánr: Rodinný / Muzikál / Fantasy

Země původu: USA

Rok vzniku: 1968

Délka: 139 minut (2:19:08)

Původní název: Finian’s Rainbow

Světová premiéra: 9. října 1968 – USA

Režie: Francis Ford Coppola

Scénář: E. Y. Harburg, Fred Saidy (podle vlastní divadelní hry a knihy)

Produkce: Joel Freeman, Joseph Landon

Hudba: Ray Heindorf

Kamera: Philip H. Lathrop

Střih: Melvin Shapiro

Kostýmy: Dorothy Jeakins

Společnost: Warner Brothers-Seven Arts

Natáčeno: Kalifornie, USA / Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA

Hrají: Fred Astaire (Finian McLonergan), Petula Clark (Sharon McLonerganová), Tommy Steele (skřítek ‚Og‘), Don Francks (Woody Mahoney), Keenan Wynn (senátor Billboard Rawkins), Barbara Hancock (tichá Susan), Al Freeman Jr. (Howard), Ronald Colby (Buzz Collins), Dolph Sweet (šerif), Wright King (okresní návladní), Louil Silas (Henry), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, mono česky

Titulky: česky, anglicky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: žádný