Filmexport Home Video – Svět kde se žebrá

I v novém roce pokračuje společnost Filmexport Home Video v premiérovém vydávání pamětnických filmů, jako první je na řadě ve středu 9. ledna 2013 za 99,- Kč komedie Svět kde se žebrá. Zábavný titul, který se u širokých diváckých vrstev setkal s vlídným přijetím, některými kruhy byl ale odsouzen za svůj námět.

Komedie s Hugo Haasem v roli zámožného, ale lakomého žebráka. 

Na pražské ulici už mnoho let vysedává jednoruký žebrák Dostál. Jedním z pravidelných dárců je i mladý právník Neprosil. V nedalekém automatu prodává topinky Dostálova schovanka Zorka, která se Neprosilovi líbí. Také Zorka má o Neprosila zájem. Když Dostál zjistí, že právník je na tom finančně špatně, nabídne mu zaměstnání. Ukáže mu svůj luxusně zařízený byt za chudou světničkou a požádá ho, aby pro něj koupil celý dům. Dlouholetým pilným žebráním si Dostál nashromáždil kapitál, který mu umožňuje jít na odpočinek. Neprosilovi také poskytne ve svém bytě podnájem. Ze Zorky a právníka se stanou tajní milenci. Starý žebrák, nyní už pan domácí, by rád dal mladé lidi dohromady. Svými nešikovnými zásahy však způsobí, že mu jejich vztah zůstane utajen, dokonce i v okamžiku, kdy Zorka zjistí, že je těhotná. Teprve, když se s ním Neprosil pohádá, zjistí Dostál, že budoucího dědečka z něho udělal právě jeho podnájemník. Nakonec se oba muži z radosti opijí.

Uhlazené vyprávění, odpovídající požadavkům lehké komedie, rozvíjí úsměvný a optimistický příběh "jednorukého" žebráka Dostála, který si svým znamenitým žebravým uměním vydělal tolik, aby si mohl koupit pěkný dům, stát se váženým panem domácím a ještě zachránit od bídy zchudlého advokáta Neprosila, který mu, když na tom byl ještě dobře, pravidelně přispíval. Také ho chtěl dát dohromady se svou hezkou svěřenkou Zorkou, pro kterou by prý byl ideálním manželem, to už však mladí dokázali sami a bez jeho neohrabané pomoci, nebo spíše navzdory jeho poněkud neúčinné pomoci… Film byl uveden na VI. MFF v Benátkách v roce 1938.

Na csfd.cz 76 procent: Vtipný příběh o milionářském žebrákovi ve vynikajícím hereckém podání.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1938

Délka: 78 minut

Premiéra v kinech ČR: 17. června 1938  

Režie: Miroslav Cikán

Námět: Edmond Konrád (divadelní hra Kde se žebrá)

Scénář: Miroslav Cikán, František Čáp, Jan Gerstel, Hugo Haas

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Miloš Smatek

Kamera: Jan Stallich

Asistent kamery: Jaromír Holpuch

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Štěpán Kopecký

Zvuk: Josef Zora

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Hugo Haas (žebrák milionář Josef Dostál), Marie Glázrová (Zorka Náhlíková, Dostálova schovanka), Ladislav Boháč (advokát JUDr. Václav Neprosil), Vlasta Hrubá (prodavačka v automatu Máňa), František Kreuzmann (kancelářský sluha Alois Řeřicha), Milada Smolíková (vdova Slabá), Jan W. Speerger (zedník), František Roland (rada Bureš), Ella Nollová (domovnice), Sylvie Havránková (Albína), L. H. Struna (Albínin muž), Jarmila Beránková (prodavačka v automatu), Vladimír Hlavatý (exekutor), Vilém Pruner (exekutor), Josef Gruss (kamelot), Jan Pivec (strážník), Stanislav Neumann (konkurenční žebrák), František Černý (blahobytný pán v bufetu), Milena Velíšková (prodavačka v automatu), Hermína Vojtová (žebračka Šavrdová), Eliška Kuchařová (malá žebračka), Jiří Schreinzer (zákazník v bufetu), Josef Sládek (vrchní v kavárně), Bolek Prchal (advokát), Jiřina Sedláčková (blondýnka dávající almužnu), Marie Bibikoffová (dívka ve světlém kloboučku), Eduard Blažek, Jindřich Fiala, Běla Tringlerová, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný