Filmexport Home Video – Důvod k rozvodu

Společnost Filmexport Home Video ve středu 13. února 2013 za 99,- Kč vydá další předválečný titul Důvod k rozvodu. Tradiční česká filmová komedie plná lásky, omylů, nedorozumění a dobrých konců o manželovi, který propadá kartám, a zinscenovaném důvodu k rozvodu. 

Hudební skladatel Pavel Bertl je nenapravitelný opilec a karbaník, který během několika let stačil prohýřit téměř celý rodinný majetek. Advokát Werner sleduje nešťastný život Pavlovy ženy Heleny a doporučí jí rozvod, aby se zachránila před finanční zkázou. Helena však Pavla stále miluje a odmítne. Pavel je nešťastný, když vidí svou manželku Helenu trpící jeho zhýralým životem. Werner proto snadno přesvědčí Pavla, aby na Helenu nastražili léčku, která by dokázala Pavlovu nevěru. Využijí k tomu nezaměstnanou Annu Plavcovou, dívku, s níž se Helena seznámila v zastavárně, kde nabízela svůj poslední šperk.

Anna s Pavlem odjedou společně do horského hotelu a s nimi také Špargl, který má dvojici vyfotografovat v kompromitující situaci. Šparglovi se úkol podaří a fotografie splní svůj účel. Helena se s Pavlem rozvede. Jenže pro Annu celá záležitost končí neblaze – rozchodem s milovaným mužem, iluzionistou Skálou, který vystupoval ve stejném hotelu.

Po rozvodu Anna Heleně přizná, že fotografie je vlastně podvod, neboť k žádné nevěře nedošlo. Helena Pavlovi odpustí a také Skála pochopí, že ho Anna nezradila. Obě dvojice se rozhodnou pro sňatek.

Na csfd.cz 69 procent: Nepatří sice k tomu nej, co v tehdejší době vzniklo, ale hvězdné obsazení zaručuje příjemnou zábavu.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 95 minut

Premiéra v kinech ČR: 20. srpna 1937

Režie: Karel Lamač

Asistent režie: Rudolf Stahl

Námět: Karel Bachmann (divadelní hra Der Spieler)

Scénář: Václav Wasserman, Aldo von Pinelli

Produkce: Vladimír Kabelík

Hudba: Jára Beneš

Kamera: Otto Heller

Střih: Jan Kohout, Ervín Drexler, Marie Bourová

Masky: Otakar Košťál, Růžena Rousová

Architekt: Štěpán Kopecký

Zvuk: Josef Zora

Společnost: Moldavia

Hrají: Anny Ondráková (Anna Plavcová), Oldřich Nový (hudební skladatel Pavel Bertl), Adina Mandlová (Helena, Bertlova žena), Jindřich Plachta (Jan, Helenin bratr), Theodor Pištěk (advokát JUDr. Werner), Jára Kohout (úředník František Špargl), Otomar Korbelář (kouzelník Jack Sheridan alias Skála), Ferenc Futurista (opilec), Ela Šárková (pokojská v hotelu), Václav Trégl (exekutor Petera), Jaroslav Marvan (ředitel zastavárny), Václav Menger (soudní sluha), Alois Peterka (soudce), Alois Dvorský (soudní zapisovatel), Jindřich Láznička (úředník ve svatební kanceláři), Svatopluk Innemann (zastavárník), Jan W. Speerger (zastavárník), Vladimír Smíchovský (zastavárník), Václav Dražil (zastavárník), Jiří Hron (číšník v jídelním voze), Karel Němec (vrátný v hotelu Viktoria), František Černý (vrchní na Orlí boudě), Emil Dlesk (stěhovák), Antonín Jirsa (stěhovák), Filip Balek-Brodský (pokladník v herně), Ota Motyčka (návštěvník herny), Marie Holanová (návštěvník herny), Robert Ford (návštěvník herny), Josef Oliak (návštěvník herny), Gill Sedláčková (návštěvnice herny), Alfred Baštýř (návštěvník herny), Michel Elaguine (návštěvník herny), Lída Vosyková (tanečnice v baru), Vlasta Hrubá (bardáma), Eliška Pleyová (bardáma), Alice Nová (dáma u soudu), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný