Muzeum Karla Zemana – Baron Prášil

Po počáteční euforii a mediální masáži jaksi ticho a klid, nemluvě o zklamání v některých kruzích po vydání prvních dvou titulů. Muzeum Karla Zemana mělo pokračovat v edici Filmový klub Karla Zemana ve čtvrtek 10. ledna 2013 vydáním dalšího DVD Baron Prášil za 129,- Kč. Ovšem poslední „aktualita" na webu vydavatele je z 11. listopadu 2012 a ukazuje jen obal Cesty do pravěku, nicméně Zóna plánovaný obal již zveřejnila… A PNS ve svém plánu distribuce uvádí, že disk bude na pultech nakonec už ve středu 9. ledna 2013.  

Třetí disk tedy vyšel, další by dle vyjádření vydavatele měly ještě letos následovat…  

Astronaut Toník se na Měsíci setká s těmi, kterým od dávna tento souputník Země patří: se Cyranem de Bergerac, baronem Prášilem a Verneovými kosmonauty Nichollem, Barbicanem a Ardanem. Všichni pokládají Toníka, oblečeného ve skafandru, za pravého obyvatele Měsíce.

Baron Prášil ho proto pozve na návštěvu Země. Bájní Pegasové je odnesou do Cařihradu, kde oba zachrání krásnou zajatkyni Bianku a oba se do ní zamilují. Na útěku před sultánem je nutné překonat mnoho nebezpečných situací: skočit ze skály do moře, bojovat s Holanďany proti mnohonásobné přesile turecké flotily, vydržet útrapy v útrobách velryby, která je spolkla i se člunem. Odtud je harpuna lovce velryb vysvobodí, ale dobrodružství nekončí. Ještě se musí dostat z pustého ostrova, kde se Toník bezúspěšně pokusí vyrobit parník.

Nakonec je holandská loď odveze do obležené pevnosti. Prášil na dělové kouli odletí k nepříteli a získá cenné informace. Toník se zmocní střelného prachu, který jim má pomoci k odletu do vesmíru. Za krádež je uvězněn, ale Bianca, která ho miluje, ho vysvobodí. Potom zasáhne Prášil. Do studny s prachem hodí rozžatou svíci. Nastane výbuch, který vymrští barona v křesle a Toníka s Biankou k nebi. Všichni se šťastně dostanou na Měsíc, kde je uvítá Cyrano a ostatní pánové.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Text z obalu:

V roce 1961 natočil Karel Zeman nejlepší filmové zpracování světoznámé knihy Gottfrieda Augusta Bürgera. Neuvěřitelná dobrodružství chlubivého barona ožívají ve filmu oslavujícím obrazotvornost a odvahu snílků a básníků. Zeman se inspiroval rytinami knižního vydání z roku 1862, jejichž autorem je jeden z největších ilustrátorů 19. století Gustav Doré. Vizuálně podmanivého stylu dosáhl Zeman následným barevným tónováním černobíle natočeného materiálu. Prášilovo humorné vyprávění kontrastuje s romantickým příběhem moderního fantasty Toníka, jenž se stává baronovým sokem v lásce. Vedle Miloše Kopeckého v titulní roli se ve filmu objevuje tehdejší česká herecká elita.

 

Film získal mnoho zahranočních cen, mimo jiné v Cannes či Locarnu. Americký režisér a člen Monty Python Terry Gilliam přiznává, že jeho snímek Dobrodružství Barona Prášila (1988) byl prvotně inspirován Zemanovou verzí.

Na csfd.cz 85 procent: Další úžasná podívaná, geniální triky, geniální výtvarná stránka.

Žánr: Dobrodružný / Sci-fi / Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1961

Délka: 83 minut + bonusy (1:19:54)

Kinopremiéra v ČR: 21. září 1962

Režie: Karel Zeman

Pomocná režie: Zdeněk Rozkopal, Jan Mimra

Námět: G. A. Bürger (novela Baron Münchhausen)

Scénář: Karel Zeman, Josef Kainar /dialogy/

Vedoucí výroby: Josef Ouzký, Jiří Kutil

Hudba: Zdeněk Liška

Kamera: Jiří Tarantík

Druhá kamera: Bohuslav Pikhart

Asistent kamery: Arne Parduba, Emil Bártek, Miroslav Sinkule

Střih: Věra Kutilová

Zvuk: František Strangmüller

Architekt: Zdeněk Rozkopal

Výtvarník: Karel Zeman

Animace: Arnošt Kupčík, Jindřich Liška, František Krčmář

Kostýmy: Lída Novotná, Miloslava Šmídová

Masky: Gustav Hrdlička, František Havlíček, Marie Koulová

Odborný poradce: Jan Čep

Spolupráce: J. Čepel, Antonín Buráň, M. Jakubíček, O. Líbal, R. Wölfel, B. Smejkal, V. Soukup

Choreografie: Němeček Jiří

Společnost: Filmové studio Gottwaldov / KF Praha

Hrají: Miloš Kopecký (baron Prášil), Jana Brejchová (princezna Bianca di Castelo Negro), Rudolf Jelínek (astronaut Toník), Karel Höger (básník Cyrano z Bergeracu), Jan Werich (kapitán holandské lodi), Rudolf Hrušínský (sultán), Eduard Kohout (generál, velitel pevnosti), Bohuš Záhorský (admirál), Karel Effa (důstojník pevnostní stráže), Naděžda Blažíčková (tanečnice ze sultánova harému), František Šlégr (španělský námořník), Josef Hlinomaz (harpunář-trosečník), Zdeněk Hodr (kapitán Nicholl), Richard Záhorský (Barbicane, předseda dělového klubu), Otto Šimánek (Michel Ardan), Václav Trégl (lodník), Jan Libíček (vrchní eunuch Hadži Baban), Jarka Pižla (námořník), Miloslav Holub (velitel nepřátelského vojska, španělský generál), Miroslav Homola (hráč šachů), Vítězslav Černý (hráč šachů)

Úvodní spot na DVD

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

 

Nastavení titulků 

 

Obraz: černobílý (kolorovaný) PAL DVD9 16:9

Bonus:  

Zrození filmové legendy 

Proč Karel Zeman film natočil

Obsazení filmu

Nejlepší trikové scény I

Nejlepší trikové scény II

Legenda pokračuje

Životní příběh 

Filmografie

Muzeum Karla Zemana

Měsíční zem (Clarinet Factory)

Cesta za Karlem Zemanem (Clarinet Factory mix 5.1)

Bonusy