Filmexport Home Video – Dalibor

Společnost Filmexport Home Video nabídne ve středu 27. února 2013 za 99,- Kč filmovou adaptaci opery českého hudebního mistra Bedřich Smetany Dalibor.

Děj se odehrává koncem 15. století, kdy panstvo bez vědomí krále Vladislava II. nutí poddané k těžké robotě. Krvavá bouře je potlačena. Rytíř Dalibor z Kozojed se však rozhodne pomstit smrt svého přítele Zdeňka přepadením a vypálením hradu Ploskovice. Zabije purkrabího a sídlo zapálí. Z hořícího hradu se zachrání Milada, purkrabího sestra Milada a ta obviní Dalibora u krále Vladislava II. ze zločinu. 

Král vyšle proti Daliborovi vojsko, rytíř je jat a postaven před soud. Dalibor se přesvědčivě hájí, jeho hrdinství i žal nad přítelovou smrtí dojme prostý lid i Miladu, která k němu zahoří láskou. Vedena novým citem, prosí krále o milost pro Dalibora, ale král odmítá. Daliborovi přátelé a jeho schovanka Jitka připravují tajně Daliborovo osvobození. Ke spiklencům přizve Jitka i Miladu. Ta v přestrojení přinese Daliborovi do věže housle a také prostředky k útěku. V krátkém setkání s rytířem pozná, že její láska je opětována. Útěk je však prozrazen. V nastalém boji je Milada zabita. Zoufalý Dalibor se vrhne proti nepřátelské přesile a umírá v přesvědčení, že se brzy setká s Miladou i Zdeňkem.

Na csfd.cz 62 procent: Poměrně statický film, skvělá hudba, ale zpěvákům skoro nejde rozumět.

Žánr: Hudební / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1956

Délka: 107 minut

Premiéra v kinech ČR: 21. května 1956

Režie: Václav Krška

Pomocná režie: Jaroslav Beránek

Asistent režie: Vladimíra Čečetková, Vladimír Hrubeš

Námět: Bedřich Smetana (opera Dalibor), Josef Wenzig (libreto)

Scénář: Václav Krška, Jaroslav Beránek

Dramaturgie: Jarmil Burghauser

Produkce: Antonín Bedřich

Hudba: Bedřich Smetana

Kamera: Ferdinand Pečenka

Druhá kamera: Josef Novotný

Střih: Jan Kohout

Kostýmy: Fernand Vácha, Věnceslava Kulhavá

Masky: Miloslav Jandera, Anežka Kunová

Architekt: Bohuslav Kulič

Zvuk: Stanislav Vondraš, Josef Zavadil

Choreografie: Emerich Gabzdyl

Výtvarník: Stanislav Pavlík, Ladislav Rada

Společnost: Studio hraných filmů

Hrají: Václav Bednář (král Vladislav Jagellonský), Karel Fiala (Dalibor z Kozojed, zpěv Beno Blachut), Věra Heroldová (Milada, zpěv Milada Šubrtová), Přemysl Kočí (správce Budivoj, zpěv Rudolf Asmus), Josef Celerin (žalářník Beneš, zpěv Zdeněk Kroupa), Josef Roušar (Vítek, zpěv Ivo Žídek), Jana Rybářová (Jitka, Daliborova schovanka, zpěv Libuše Domanínská), Jaroslav Horáček (soudce), Otylie Beníšková (stařena Magdalena), Miloš Červinka (Zdeněk, Daliborův přítel), Zdeněk Váša (Adam Ploskovský z Drahonic), Luděk Munzar (panoš), Emerich Gabzdyl (tulák Jáchym), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný