Magic Box – Nespoutané krásy Evropy (2 DVD)

Po dlouhé době opět něco o přírodě. Magic Box nabídne v úterý 12. února 2013 dvojDVD z produkce National Geographic Nespoutané krásy Evropy za překvapivě nízkou cenu 199,- Kč (na vlastním webu o dvě stokoruny dráž – i když vzhledem k udávané stopáži pořád hodně drahá každá minuta). Společně s našimi fotografy objevujeme evropskou divočinu.

Fotografové často kvůli své práci musí zavítat do velmi odlehlých, opuštěných oblastí Evropy.

DVD 1

Objevujeme evropskou divočinu

Jeden z iniciátorů projektu, Staffan Widstrand, fotografuje finské medvědy a vlky. Ukrývá se ve skrýši, již si sám zbudoval, a sleduje zvířata v jejich přirozeném prostředí. Magnus Lundgren patří mezi nejvýznamnější evropské fotografy vodní říše. V Portugalsku, v okolí souostroví Azory, pořídí neuvěřitelné snímky spících velryb. Stefano Unterthiner sleduje ostříže jižní v Řecku a jeho úkol není snadný: tito ptáci totiž hnízdí vysoko ve skalách, které se tyčí nad mořem, takže si tam fotograf nemůže vybudovat bezpečný úkryt. Unterthiner později cestuje do zimního Polska, kde pátrá v Bělověžském pralese po zubrech. A konečně, Ruben Smit zkoumá povodí Dunaje a hledá drobné živočichy, zejména želvu bahenní. Každý detail jeho práce je úžasný a především jeho fotografie pořízené pod vodou ukazují vodní říši tak, jak jsme ji dosud neznali.

DVD 2

Cesta do neznáma: úžasný vztah přírody a člověka

Florian Moller fotografuje kormorány v Dánsku a na jezeře Ijselmeer v Nizozemí. Vincent Munnier dostal za úkol nalézt v Norsku dva neuvěřitelné prehistorické druhy, které ho uvádějí v úžas: pižmoně severního a soba polárního. Bruno d‘Amicis zase fotí medvědy hnědé v jejich horském přirozeném prostředí ve slovenských Tatrách. Pracoval v této oblasti tři roky a často využíval skrytou kameru nastraženou na stezkách, kterými zvířata obvykle chodí. Je to tak, jak říká švýcarský přírodovědec a filozof Robert Hainard: „Les bez medvědů, není žádný pořádný les.“ Sandra Bartocha spolu s kolegyní fotografkou Claudií Müller navštíví tři kraje v Itálii. Peter Cairns musí v Laponsku čelit mnoha nástrahám, aby nalezl soby, sovy a lední medvědy. Svůj úkol však naplní jen těžko, protože tento kraj má nesmírnou rozlohu. Dozvíme se také, že fotografova práce spočívá především v trpělivosti a vytrvalosti.

Žánr: Přírodovědný / Dokument / Dobrodružný

Rok vzniku: 2012

Původní název: Wild Wonders of Europe

Délka: 98 minut

Země původu: USA

Údaje o DVD:

Zvuk: česky DD 2.0 / anglicky DD 2.0

Titulky: česky

Obraz: 16:9