Magic Box – Království ohně

MagicBox už zase nelení a ze svých skladových zásob vybral do trafik v pátek 22. února 2013 za 99,- Kč také fantasy Království ohně. Jsou extrémně inteligentní. Rychle se vyvíjejí. A neradi se dělí o planetu.

Anglie, budoucnost. Americký velitel domobrany a britský velitel požárníků se musí spojit, aby zahnali draky, kteří se po staletích opět snaží ovládnout lidstvo.

Matthew McConaughey a Christian Bale jsou hlavními hrdiny akčního dobrodružství, které je napěchováno zvláštními efekty a doslova vás nenechá vydechnout.

Když bylo Quinnovi dvanáct let, pracovala jeho matka v Londýně jako projektantka podzemního tunelu. Cestou ze školy za ní často chodil na staveniště a jednou se vydal do jeskyně, kterou právě odkryl razící štít. Tady zahlédl obrovského draka, který začal chrlit oheň a napadl důlní klec, ve které se Quinn s matkou snažili dostat do bezpečí. Žena zahynula, Quinn přežil.

Když vyrostl, stal se na hradě Northumberlandu vůdcem komunity lidí, kteří přežili řádění draků, jež se během posledních dvaceti let rozmnožili a téměř vyhubili veškerý život na planetě. Pod Quinnovým vedením lidé budují podzemní úkryt a učí se žít v nebezpečném světě plném hladových draků, kteří útočí ze vzduchu, spalují zemi a živí se popelem obětí. Jeden z nich napadne Eddieho, který se i se svou rodinou vydal pod rouškou noci tajně sklidit úrodu rajčat z chudého pole kousek od hradu. Quiin se svým přítelem Creedem se mu sice vydají v obrněných vozech na pomoc, v dramatickém střetu s netvorem však zahynou dva z Eddieho synů a část úrody je zničena dračím ohněm.

Jednoho dne se před hradem nečekaně objeví vojenská kolona. Obyvatelé hradu se připraví k boji, protože se domnívají, že jde o jednu z band, které táhnou krajem a rabují. Quinn se setká s velitelem kolony, drsným dobrodruhem Dentonem Van Zanem, který tvrdí, že jsou americkou armádou a bojují s draky. Ukáže nevěřícímu Quinnovi náhrdelník s dračím zubem, představí mu pilotku vrtulníku Alex Jensenovou a vysvětlí mu, jak s pomocí parašutistů draky loví.

Quinn mu uvěří a pustí je do hradu. Nedlouho poté se objeví drak a Van Zan skutečně vytáhne do boje. Quinn na koni zastoupí jednoho z Van Zanových motorkářů, který se zabil, když se snažil draka nalákat na sebe. Quinn to udělá místo něj a Van Zanovi se skutečně podaří draka zabít. Zatímco obyvatelé hradu oslavují, svěří se Van Zan Quinnovi s tím, proč přiletěli z Ameriky právě do Anglie. Zjistili, že draky je možno zničit jediným způsobem. Všichni draci jsou samice a rozmnožují se tak, že všechna vejce oplodňuje jediný samec. Pokud ho najdou a zabijí, draci vyhynou.

A tento samec se nachází někde poblíž Londýna. Quinn přizná, že samce zahlédl jako chlapec, odmítne však Van Zanovu žádost, aby mu k boji poskytl své muže. Cesto do Londýna je Van Zanova kolona napadena drakem, který využije jejich nevýhodného postavení a všechny zabije. Přežije pouze Alex, Van Zan a jeden z jeho mužů. Ti se vrátí k hradu a pomohu zachránit jeho obyvatele uvězněné v podzemí po dalším útoku draka. Quinn změní názor a vydá se s Van Zanem a Alex do Londýna, aby jim pomohl zabít dračího samce. Je to však možné v tak malém počtu a bez potřebné výzbroje?

Na imdb.com 61 procent, na csfd.cz 54: Ve své podstatě slušně vyvedené béčko, plné nelogičností a nepříliš povedených triků.

Zadní strana

Žánr: Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-fi / Thriller

Země původu: Velká Británie / Irsko / USA

Rok vzniku: 2002

Délka: 98 minut

Původní název: Reign of Fire

Světová premiéra: 9. července 2002 – USA

Kinopremiéra v ČR: 24. října 2002

Režie: Rob Bowman

Scénář: Gregg Chabot, Kevin Peterka, Matt Greenberg

Produkce: Gary Barber, Roger Birnbaum, Chris Chrisafis, Ned Dowd, Derek Evans, James Flynn, Jonathan Glickman, Bruce Moriarty, Morgan O’Sullivan, Douglas A. Raine, Rebekah Rudd, Dean Zanuck, Lili Fini Zanuck, Richard D. Zanuck

Hudba: Ed Shearmur, Brad Wagner

Kamera: Adrian Biddle

Střih: Declan McGrath, Thom Noble

Kostýmy: Joan Bergin

Společnost: Spyglass Entertainment / Touchstone Pictures / Tripod Entertainment / World 2000 Entertainment / The Zanuck Company

Natáčeno: Ardmore Studios, Herbert Road, Bray, County Wicklow, Irsko / Dublin, County Dublin, Irsko / Velká Británie / Glendalough, County Wicklow, Irsko / Londýn, Velká Británie / North, County Mayo, Irsko / Trafalgar Square, St James’s, Londýn, Velká Británie / Wicklow Gap, County Wicklow, Irsko

Hrají: Christian Bale (Quinn Abercromby), Matthew McConaughey (Denton Van Zan), Izabella Scorupco (Alex Jensenová), Gerard Butler (Creedy), Scott Moutter (Jared Wilke), David Kennedy (Eddie Stax), Alexander Siddig (Ajay), Ned Dennehy (Barlow), Rory Keenan (Devon), Terence Maynard (Gideon), Doug Cockle (Goosh), Randall Carlton (Burke Tito), Chris Kelly (Mead), Ben Thornton (mladý Quinn), Alice Krige (Karen Abercromby), Malcolm Douglas (Stuart), Dessie Gallagher (Jess), Martin Linnane (krtek #1), Denis Conway (krtek #2), Duncan Keegan (Michael), Laura Pyper (Lin), Berts Folan (stavební dělník #1), Brian McGuinness (stavební dělník #2), Barry Barnes (stavební dělník #3), David Herlihy (Oliver), Gerry O’Brien (Jerry), Patrick Foy (Paddy), Anne Maria McAuley (Rose), Maree Duffy (Rachel), Alex Meacock (Alvarez), David Garrick (Jefferson), Andy Godbold (Piscatella), a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, turecky

Titulky: česky, anglicky, maďarsky, turecky, chorvatsky, slovinsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: Vdechnout život teroru: Film o filmu, Jak snášíte horko?: O zvláštních efektech, Rozhovor s Robem Bowmanem, Původní filmová upoutávka