Bontonfilm – Polski film

Dalším z filmů společnosti Bontonfilm, který byl sotva uveden do nabídky a už se vrhá do trafik, je v neděli 24. února 2013 za 199,- Kč koprodukční komedie Polski film. To, že hraju sám sebe, ještě neznamená, že to jsem já!

Kolik rolí hraješ, tolikrát jsi člověkem…

Čtyři známí čeští herci, spolužáci z brněnské JAMU – Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel – si splnili dávný sen a rozhodli se natočit společný film, své vzpomínky na bezstarostná léta studií na brněnské JAMU. Projekt zafinancoval polský koproducent Glowacki, režie se ujal kolega Budař, produkce kolegyně Plod(á)ková a mohlo se začít. Počáteční idyla však rychle vzala za své. Snaha natočit Brno v Krakowě, Poláškova katolická víra, Danielův dvojník Havlát, Liškova špatná výslovnost a Matonohovy finanční machinace proměnily natáčení v boj o holé přežití uprostřed beskydských kopců.

Polski film je filmem o přátelství a absurditě hereckého života, balancujícího mezi realitou a iluzemi.

 

Dnes už legendární kabaret Komediograf, který s úspěchem hrají hlavní protagonisté téměř dvacet let, vznikal v uvolněné atmosféře první poloviny devadesátých let minulého století, kdy „komunismus zkrachoval a kapitalismus ještě nezačal a kdy jsme všichni měli dobrou náladu." Originální humor ústředí čtveřice umocňuje osobitý nadhled Jana Budaře, který v téže době studoval na JAMU o několik ročníků níž. Kultovní scénky, sametová euforie, totální svoboda, hudba okamžiku, absurdita mládí či laskavost kamarádství, které pomáhá překonat i to nejtěžší zkouškové období, to vše nabízí Polski film.

Na csfd.cz 70 procent: Takřka zázrak – domácí film, který se povedl. Pánové se pobavili, když točili mystifikaci sami pro sebe a kupodivu se u toho baví i diváci.

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Česká republika / Polsko

Rok vzniku: 2012

Délka: 113 minut

Kinopremiéra v ČR: 12. července 2012

Režie: Marek Najbrt

Pomocná režie: Lukáš Viznar, Eliza Kowalewska

Scénář: Robert Geisler, Benjamin Tuček, Marek Najbrt

Dramaturg: Kristián Suda

Produkce: Marius Kaleta, Paulina Sobucka, Luděk Valchář, Jaroslav Kučera, Marta Dudáková, Milan Kuchynka, Grzegorz Madej

Hudba: Midi Lidi

Kamera: Miloslav Holman

Druhá kamera: Jan Baset Střítežský

Střih: Pavel Hrdlička

Zvuk: Jakub Čech, Tomáš Zůbek, Marek Hart

Kostýmy: Andrea Králová

Masky: Agniezska Wasiak

Architekt: Lucie Fejková

Společnost: Negativ / Off production / Česká televize

Natáčeno: Praha, Brno, Krakow, Karlovy Vary, Valašské Meziříčí

Hrají: Jan Budař (Jan Budař), Tomáš Matonoha (Tomáš Matonoha), Josef Polášek (Josef Polášek), Pavel Liška (Pavel Liška), Marek Daniel (Marek Daniel / Emil Havlát), Jana Plodková (Jana Plodáková), Lucie Benešová (Lucie Benešová), Katarzyna Zawadzka (Kasia), Krzysztof Czeczot (Glowacki), Marcin Kobierski (Grzywa), Krys Krystoferson, Roman Slovák (Koutný), Kryštof Rímský (asistent režie), Lubor Novotný (psychologoped), Vladislav Georgiev (exekutor), Barbora Milotová (Poláškova filmová žena Marie), Míša Polášková (Poláškova skutečná žena), Kristýna Liška-Boková, Lukáš Hejlík (nový manžel Lucie Benešové), Jiří Vyorálek (záchranář), Kryštof Hádek (účastník konkurzu), Martin Pechlát (účastník konkurzu), Martin Hoffman (účastník konkurzu), John Malkovich, a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný