FilmX – 7 dní v Havaně

Ediční řada FilmX po dlouhé době splnila sen příznivců anime, nyní v ní Hollywood Classic Entertainment v pátek 8. března 2013 pokračuje v páté sběratelské edici hranými tituly, z nichž první bude již také dlouho avizovaný film 7 dní v Havaně za 199,- Kč. 7 dní, 7 režisérů, 1 vášnivá Havana.

Pondělí (Benicio Del Toro) – Americký mladík Teddy Atkins se rozhodne využít nabídku taxikáře a zažít tak jedinečnou netradiční, okružní jízdu Havanou.

Úterý (Pablo Trapero) – Významný filmový režisér přijíždí na Kubu převzít ocenění za své dílo, jeho osobní život je však v troskách. Kdo by čekal, že pomoc nalezne u svého řidiče, z něhož se vyklube skvělý trumpetista.

Středa (Julio Medem) – Kubánská zpěvačka Cecilia se nemůže rozhodnout mezi slibnou kariérou ve Španělsku a životem v Havaně se svým přítelem Josem.

Čtvrtek (Elia Suleiman) – Palestinský novinář má za úkol udělat rozhovor s prominentní kubánskou osobností. Čekajíc na svou schůzku se potuluje Havanou a postupně zjišťuje, že to, co mělo být původně zabíjení času, se změnilo v test jeho skutečné osobnosti.

Pátek (Gasper Noé) – Rodiče atraktivní afro-kubánské školačky Yamilslaidi jsou přesvědčeni, že jejich dceru zbaví očistný rituál kletby: lásky k dívkám.

Sobota (Juan Carlos Tabío) – Jeden obyčejný den v životě Mirty, která se dvěma pracemi a výrobou cukrovinek snaží zajistit potřeby své rodiny.

Neděle (Laurent Cantet) – Podaří se Marthě a jejím sousedům uspořádat obřad pro Pannu Marii, jež se jí zjevila ve snu a chce po ní veřejnou oslavu… a to ten samý večer?!

Na imdb.com 56 procent, na csfd.cz 58: Nejslabší povídkový film posledních let, velmi nevyrovnaný a vlastně nudný soubor příběhů.

Zadní strana

Žánr: Drama

Země původu: Francie / Španělsko

Rok vzniku: 2012

Délka: 125 minut

Původní název: 7 días en La Habana / 7 Days in Havana

Světová premiéra: 23. května 2012 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 5. července 2012 (Karlovy Vary Film Festival), běžná kinodistribuce 23. srpna 2012

Režie: Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero, Gaspar Noé

Scénář: Leonardo Padura

Produkce: Laurent Baudens, Laura Bickford, Didar Domehri, Álvaro Longoria, Gaël Nouaille, Fabien Pisani, Cristina Zumárraga

Kamera: Daniel Aranyó

Střih: Thomas Fernandez, Rich Fox, Berta Frías, Véronique Lange, Alex Rodríguez, Zack Stoff

Společnost: Chaocorp Distribution / Full House / Morena Films

Natáčeno: Havana, Kuba

Hrají: Josh Hutcherson (Teddy Atkins), Daniel Brühl, Emir Kusturica, Elia Suleiman, Jorge Perugorría, Melissa Rivera (Linda), Daisy Granados, Mirta Ibarra, Vladimir Cruz, Luis Alberto García, Melvis Santa Estevez, Claudia Muniz (Norka), Leonard Benítez, Othello Rensoli (Remigio), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 španělsky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný