FilmX – Příběhy ze Zeměmoří

Občas jako kdyby se stále totéž vracelo v různých variacích. Miyazakiho jsme tu už měli, Ursulu Le Guin taky. Akorát že první ochutnávka Zeměmoří byla hraná a Miyazaki senior. Teď přichystala společnost Hollywood Classic Entertainment jako číslo 4 ve znovuvzkříšené ediční řadě FilmX snad netradičně už na úterý 2. dubna 2013 animovaný film Miyazakiho juniora Příběhy ze Zeměmoří. Předpokládaná cena 199,- Kč.

I když náhled přední strany obalu překvapivě oživil dlouho mrtvé webové stránky edice, bohužel je to zároveň všechno – žádné info, žádné parametry, žádné podrobnosti, a to ani na žádném ze zaručených e-shopů. Takže něco posbírejme, kde se dá, něco si přimysleme:

Temná síla hrozí zničit Zeměmoří…

Když člověk a drak jedno jsou.

Lidé si vybrali zemi a moře, draci zvolili vzduch a oheň. Ale děje se cosi podivného. V království se dějí špatné věci a lidé se chovají čím dál hůř. A navíc se potkávají s draky, kteří by do světa lidí neměli vstupovat.

Vzhledem k těmto bizarním událostem se potulný mocný kouzelník Zeměmoří Ged vydává na cestu, aby rozluštil příčinu blížícího se nebezpečí. Během svého putování se potkává s princem Arrenem. Ten, ač vypadá jako stydlivý teenager, skrývá temnou stránku, která mu propůjčuje sílu, nenávist, bezohlednost. Nezná slitování, především pokud jde o ochranu Thery.

Bok po boku se vydávají na dobrodružnou cestu, kde Ged zjišťuje, že kouzelník jménem Cob otevřel dveře mezi Světem živých a mrtvých. Břímě osudu teď leží jen na Arrenovi, zda bude schopen obnovit rovnováhu…

Ještě že je tu web PNSky, kde se už objevil náhled nachystaného disku. Když vydavatel není schopen komukoli poskytnout podklady včas, je se alespoň těsně před vydáním kam podívat:

Epický příběh o nejmocnějším kouzelníkovi Zeměmoří Krahujci, který se vydává na fascinující dobrodružství v mýtickém světě plném magie a kouzel. Jeho úkolem je rozluštit tajemství temných sil, které narušily rovnováhu Zeměmoří. Po cestě zachrání mladého prince Arrena. Ten se k němu připojí, aby mu pomohl se vypořádat se zlým mistrem Pavoukem, který je odhodlán Zeměmoří zničit. Podaří se jim opět nastolit rovnováhu mezi světem živých a mrtvých?

A zadní strana obalu:

Temná síla hrozí zničit Zeměmoří. Nejmocnější kouzelník Zeměmoří, Ged, se vydává na cestu, aby rozluštil tajemství okolo blížícího se nebezpečí. S princem Arren po svém boku se vydávají na dobrodružnou cestu, kde zjistí, že kouzelník jménem Cob otevřel dveře mezi Světem živých a mrtvých. Teď již záleží jen na Arrenovi zda dokáže obnovit rovnováhu.

Na imdb.com 65 procent, na csfd.cz 73: Syn tak slavného otce neměl snadnou startovací pozici. Příběh je až příliš zjednodušený, nezabývá se poměrně důležitými věcmi pro pochopení děje. Film nedokáže budit tak silné emoce, jak jsou diváci od studia Ghibli zvyklí, navíc stopáž je zbytečně nabubřelá. Autorka předlohy prý prohlásila, že její knihy a film jsou dvě rozdílné záležitosti, které nemají moc společného.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Fantasy

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 2006

Délka: 111 minut

Původní název: Gedo senki / Tales from Earthsea

Světová premiéra: 29. července 2006 – Japonsko

Režie: Goro Miyazaki

Námět: Ursula K. Le Guin (románová série)

Scénář: Goro Miyazaki, Keiko Niwa, Hayao Miyazaki

Produkce: Steve Alpert, Jim Hubbert, Tomohiko Ishii, Javier Ponton, Herbert Primig, Toshio Suzuki

Hudba: Tamiya Terashima

Společnost: Buena Vista Home Entertainment / DENTSU Music And Entertainment / GNDHDDT / Hakuhodo DY Media Partners / Mitsubishi Shoji Co. / Nibariki / Nippon Television Network Corporation / Studio Ghibli / Toho Company

Hlasy v původním znění: Junichi Okada (Arren), Aoi Teshima (Theru), Bunta Sugawara (Haitaka), Yûko Tanaka (Cob), Teruyuki Kagawa (Hare), Jun Fubuki (Tenar), Takashi Naitô (Hazia dealer), Mitsuko Baishô (Dáma), Yui Natsukawa (Královna), Kaoru Kobayashi (Král), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný