Filmexport Home Video – Ztracenci

Společnost Filmexport Home Video ve středu 22. května 2013 za 99,- Kč pokračuje ve vydávání starých českých filmů titulem Ztracenci. Dramatický historický příběh podle povídky Aloise Jiráska.

Dramatický příběh tří ztracených tereziánských vojáků se odehrává v roce 1763, kdy probíhá prusko-rakouská válka. Pěšák Václav unikl z pruského zajetí a než se vrátí k armádě, chce v rodné vsi navštívit svoji milou Barušku, kterou neviděl už sedm let.

Potkává vyhladovělého a otrhaného kyrysníka, dezertéra, který odmítne vrátit se k vojsku. Kyrysník se k pěšákovi připojí a spolu najdou v lese zraněného husara. Ten odmalička zná jen vojenské prostředí a pronásleduje ho vzpomínka na dítě, které v opilosti vlastníma rukama zabil. Jsou hladoví, přepadnou sedláka s vozem a začnou rabovat. Když se však z vozu ozve dětský pláč, husar sedláka propustí.

Pěšákova ves je plná pruských vojáků, proto v noci vyhledají dům na samotě, kde žije pěšákův přítel Jíra. Ten je šokován – už před lety přišla zpráva o Václavově smrti a Jíra se oženil s Baruškou. Všichni jsou nešťastní, válka jejich životy krutě poznamenala.

Vojáci se rozhodnou dezertovat a druhý den odcházejí. Samota je vzápětí přepadena Prusy. Dezertéři zaslechnou pláč Baruščina dítěte, vrátí se a znovu se chápou svých zbraní a pobijí pruské vojáky. Jeden zraněný pruský voják však přivolá posily a trojice kryje útěk Jíry a Barušky s dítětem…

Na csfd.cz 76 procent: Komorní, lyricky působící snímek. Výborná kamera, hudba i herci, jeden z nejlepších Jirásků na filmovém plátně.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1956

Délka: 80 minut

Premiéra v kinech ČR: 10. května 1957

Režie: Miloš Makovec

Asistent režie: Zdena Štekrová, Věra Chytilová, Miroslav Kubišta

Námět: Alois Jirásek (povídka Ztracenci)

Scénář: Jiří Brdečka, Miloš Makovec, Jiří Kolář, Otomar Krejča

Produkce: Rudolf Fencl

Zástupce vedoucího výroby: Václav Cajthaml

Asistent vedoucího výroby: Petr Čapek

Hudba: Jan Rychlík

Kamera: Vladimír Novotný

Asistent kamery: Jan Kváča, Jiří Šafář

Střih: Josef Dobřichovský, Libuše Vaníčková

Zvuk: Emil Poledník

Kostýmy: Jarmila Romanová

Masky: Vladimír Černý

Architekt: Oldřich Bosák

Výtvarník: Michael Romberg, Ladislav Winkelhöfer

Spolupráce: Juraj Červík

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Feix – Daniel

Hrají: Gustáv Valach (kyrysník), Stanislav Fišer (pěšák Václav), Vladimír Hlavatý (husar), Alena Vránová (Baruška), Radovan Lukavský (Jíra), Karel Enzmann (pruský důstojník), Jan Maška (voják Šafařík), Vladimír Huber (sedlák), Ladislav Gzela (Ziethenův husar), Vladimír Klemens (Ziethenův husar), Eva Očenášová (mladá selka), Ivana Fišerová (dítě na voze), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný