Filmexport Home Video – Madla zpívá Evropě

Společnost Filmexport Home Video měla ve středu 5. června 2013 za 99,- Kč nabízet na DVD film Madla zpívá Evropě. Adaptace novely Jana Weniga – jedna z mnoha variací na téma Popelky, chudé dívky, která vlastním přičiněním ke štěstí přišla, ale dorazila do trafik až ve čtvrtek 6. června 2013.

Madla Satranová je sirotek, kterou vychovává její dědeček. Dívka je velice nadanou zpěvačkou a dokonce zná i noty. V šestnácti letech se seznámí se sběratelem lidových písní doktorem Šerkem, který přijíždí do zapadlé vísky Lesova. Zpěv šestnáctileté Madly jej okouzlí a on nahraje její písničky pro rozhlasové vysílání.

Šerkův přítel, hudební skladatel Jaroslav Klán, se stará o skupinu sirotků, ze kterých vytvořil pěvecký sbor. K němu přiváží Šerk osiřelou Madlu jako novou členku. Dospívající dívka začne pomáhat hospodyni Náně v péči o děti.

Jediný, kdo se k Madle chová vysloveně nepřátelsky, je Klánova snoubenka, zpěvačka Lia Karstenová. Klán má finanční starosti a tak je Madla ráda, že může přispět honoráři za vystupování v rozhlase.

Madla dospívá a tají svou lásku ke Klánovi. Na večírku zahraničních hudebních nakladatelů má zazpívat Klánův dětský sbor. Karstenová chce překazit Madlino vystoupení a úmyslně ji polije vínem. Dívka se však pohotově převlékne do lesovského kroje. Úspěch přináší sboru nabídku na zahraniční turné. Klán však onemocní a s dětmi jede dr. Šerk. Po úspěchu v Madridu se vrací soubor bez Madly. Ta se tam setkala se svým ztraceným strýcem – bohatým mužem, který ji s radostí adoptoval. Teď si Klán uvědomuje, jak si Madlu zamiloval, a odjíždí za ní, aby ji požádal o ruku.

Na csfd.cz 51 procent: Unylá přeslazená limonáda, kde se mají (skoro) všichni rádi za mnohého zpěvu.

Žánr: Drama / Romantický / Hudební

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1940

Délka: 105 minut

Premiéra v kinech ČR: 29. března 1940

Režie: Václav Binovec

Asistent režie: Jindřich Fiala

Námět: dr. Jan Wenig (román Madla zpívá Evropě)

Scénář: Ivan Frank Kubišta

Produkce: František Jerhot

Hudba: František Svojík

Kamera: Jaroslav Tuzar

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Emanuel Formánek

Architekt: Bohumil Heš

Společnost: Europa

Hrají: Zdenka Sulanová (Madla Satranová), Ladislav Boháč (skladatel a dirigent Jaroslav Klán), Jaroslav Průcha (dr.Klán, Jaroslavův strýc), Antonie Nedošinská (hospodyně u Klána Nána), František Kreuzmann (Madlin strýc don Ramez, dříve Václav R), Zita Kabátová (Lia Karstenová), Jiří Dohnal (dr. Šerk), František Filipovský (učitel František Urban), Zvonimir Rogoz (nakladatel Adámek), R. A. Dvorský (don Manuel), Gustav Hilmar (továrník Hlava), Eliška Pleyová (majitelka módního salonu Ptáčková), František Paul (dudák Voříšek), Jindřich Láznička (inspicient v rozhlasu Domorázek), František Gromwell (inspicient v madridském rozhlasu), Josef Hořánek (ředitel rozhlasu), František Černý (zvukový technik Souček), F. X. Mlejnek (zpěvák v rozhlasu), Ada Dohnal (technický úředník v rozhlasu), Otto Čermák (starosta v Lesově Jakub Smola), Hermína Vojtová (manželka starosty v Lesově), Alois Dvorský (dědeček Madly), Slávka Rosenbergová (služka Růžena), František Hlavatý (kněz), Stanislav Procházka (venkovan), Josef Oliak (venkovan), Václav Švec (venkovan), Václav Mlčkovský (host na večírku), Jiří Hron (sluha), Jan Černý (sluha u továrníka Hlavy), Jaroslav Hladík (Hlavův sekretář), Vladimír Smíchovský (železničář), Vladimír Salač (Otík Salač), Antonín Jedlička (Tonda Zrzavý), Vladimír Jedlička (Pepík Krása), Ríša Novák (Ríša), Jiřina Bohdalová (Jiřinka), Blanka Havelková (Boženka), Věra Joudová (Jarča), Eliška Lambertová (Eliška), Marie Trojanová (Mášenka), Pěvecký sbor Domovina, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný