Magic Box – Město andělů

Společnost Magic Box ve čtvrtek 6. června 2013 posílá na pulty trafik za 199,- Kč DVD s filmem, který už byl ke koupi jako součást větší kolekce, ke koupi je Město andělů. Nevěřila v anděly, dokud se do jednoho z nich nezamilovala.

Andělé skutečně chodí mezi námi a jeden z nich se dokonce zamiloval. Kvůli svému citu je ochoten vzdát se i nesmrtelnosti. Co se stane, když se anděl strážný zamiluje do dívky, nad níž má bdít?

Dvě zářivé hollywoodské hvězdy rozehrávají krásnou romanci pod nebeskou klenbou a jejich Město andělů je „lyrickým, nepokrytě romantickým filmem, který si zaslouží svá křídla“ (David Ansen, Newsweek). Nicolas Cage, jako anděl Seth, stojí před nelehkým rozhodnutím, zda se vzdát své nesmrtelnosti a stát se člověkem – pokud ho žena jeho snů bude milovat. Tou ženou je Maggie (Meg Ryan), pragmatická lékařka, která v anděly nevěří – dokud nepotká Setha. Bude láska jejich osudem? Přijmou to riziko? Volba je na nich. Na vás je, abyste film viděli, nechali se jím oslovit a unést.

Jejich úkolem je sledovat počínání lidí na Zemi, naslouchat lidským myšlenkám, být při jejich narození i smrti. Andělé nejsou a nikdy nebyli lidmi. A to dokonce navzdory jejich lidskému vnímání a citlivému prožívání všeho, co se na Zemi děje.

Na počátku příběhu se setkáte s andělem Sethem, který odvede z nemocnice malou holčičku, která zemřela navzdory snahám lékařů. Cestou se jí ptá, co měla v životě nejraději. Svému příteli Cassielovi se pak Seth svěřuje, že lidem závidí schopnost prožívat radost i bolest, vnímat chutě či doteky. Zanedlouho má Seth pocit, že ho lékařka Maggie Rice, která na operačním sále marně bojuje o život svého pacienta pana Balforda, na okamžik zahlédla.

Seth, jehož pokusy uklidnit ji, žena necítí stejně jako jeho dotyky, svěří Cassielovi, že by chtěl být viditelný, aby mohl lidem více pomáhat, ten však jeho myšlenky nechápe. Seth stále sleduje Maggie, která se nepřestává trápit nešťastnou operací. Jednoho dne ho však žena překvapí, když ho zahlédne a dokonce osloví.

Oblíbeným místem andělů je knihovna, kde mohou naslouchat myšlenkám lidí a právě tady se Maggie opět setká se Sethem, který ji upozorní na svou oblíbenou pasáž v Hemingwayově knize. Dvojice spolu stráví příjemné chvíle, které Maggii přinesou tolik potřebný klid na další operaci. Tím by měl být poživačný pan Messenger. Ten k překvapení Setha vycítí jeho přítomnost a řekne mu, že se ještě nechystá zemřít.

Ještě větším překvapením pro něj zjištění, že Messenger také býval andělem. Z lásky ke své současné manželce se však rozhodl být člověkem. Maggie se pokusí vyzvědět, kdo je její nový tajemný přítel, jeho přiznání, že je nadpozemskou bytostí, andělem, však nevěří a pošle ho pryč. Večer však cítí jeho přítomnost a díky jeho objetí se jí podaří překonat vrozenou nespavost a usnout. Messenger ji prozradí, že Seth je skutečně anděl, že se do ní zamiloval a že potřebuje její lásku, aby se dokázal vzdát věčnosti…

Na imdb.com 65 procent, na csfd.cz 74: Sice remake, ale povedený. A Cage tu ještě opravdu hraje.

Zadní strana

Žánr: Fantasy / Drama / Romantický

Země původu: Německo / USA

Rok vzniku: 1998

Délka: 110 minut

Původní název: City of Angels / Stadt der Engel

Světová premiéra: 10. dubna 1998 – USA

Kinopremiéra v ČR: 29. října 1998

Režie: Brad Silberling

Námět: Wim Wenders, Peter Handke, Richard Reitinger (scénář „Der Himmel über Berlin“)

Scénář: Dana Stevens

Produkce: Robert Cavallo, Alan Glazer, Jeff Levine, Arnon Milchan, Charles Newirth, Charles Roven, Douglas Segal, Kelley Smith-Wait, Dawn Steel

Hudba: Gabriel Yared

Kamera: John Seale

Střih: Lynzee Klingman

Kostýmy: Shay Cunliffe

Společnost: Atlas Entertainment / Monarchy Enterprises B.V. / Regency Enterprises / Taurus Film / Warner Bros.

Natáčeno: Big Bear Lake, Big Bear Valley, San Bernardino National Forest, Kalifornie, USA / Crestline, Kalifornie, USA / Culver Studios – 9336 W. Washington Blvd., Culver City, Kalifornie, USA / Dodger Stadium – 1000 Elysian Park Avenue, Chávez Ravine, Elysian Park, Los Angeles, Kalifornie, USA / Grand Central Market – 317 S. Broadway, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Lake Tahoe, Kalifornie, USA / Los Angeles International Airport – 1 World Way, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Malibu, Kalifornie, USA / Mulholland Drive, Hollywood Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA / San Francisco Public Library Main Branch – 100 Larkin Street, Civic Center, San Francisco, Kalifornie, USA / Stage 12, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stage 18, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Terminal Annex, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Nicolas Cage (Seth), Meg Ryan (Dr. Maggie Riceová), Andre Braugher (Cassiel), Dennis Franz (Nathaniel Messinger), Colm Feore (Jordan Ferris), Robin Bartlett (Anne), Joanna Merlin (Teresa Messingerová), Sarah Dampf (Susan), Rhonda Dotson (Susanina matka), Nigel Gibbs (doktor), John Putch (muž v autě), Lauri Johnson (žena v autě), Christian Aubert (cizinec v autě), Jay Patterson (letový dispečer), Shishir Kurup (anesteziolog Jimmy), Brian Markinson (Tom), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný