Magic Box – Před soumrakem

Po týdnu společnost Magic Box chystá ve středu 3. července 2013 do trafik za 199,- Kč volné pokračování vydaného filmu se změněnou denní dobou, tentokrát se dvojice potkává Před soumrakem. Jednou se již rozešli, zkusí to spolu znovu?

Existuje někdo, kdo vám utkvěl v paměti? Někdo, s kým jste schopni uvěřit na zázraky? Ethan Hawke a Julie Delpy jeden takový zázrak dokázali, když si zopakovali své role Jesseho a Celine z filmu Před úsvitem. Spolu s režisérem Richardem Linklaterem natočili příběh znovunalezené lásky.

Když se ve Vídni v polovině 90. let Jesse a Celine setkali poprvé, prožili spolu spontánně několik hodin, které zásadně poznamenaly jejich další život. Jejich setkání končilo rozloučením obou hrdinů po jedné společně strávené noci. Rozešli se slibem, že se znovu setkají ve Vídni po šesti měsících.

Místo toho se o devět let později naprosto neočekávaně setkávají znovu. Tentokrát v Paříži. Stačí jedno příliš rychle ubíhající odpoledne na rozhodnutí o společné budoucnosti?

 

Mladý americký spisovatel Jesse přijíždí do Paříže, aby zde v bohémském knihkupectví "Shakespeare & Company" představil svůj první román. Když Jesse postupně odpovídá na otázky týkající se jeho nové knihy, stává se čím dál víc evidentním, že jeho prvotina vypráví v mírně pozměněné verzi o devět let staré vídeňské romanci. Uprostřed jedné z odpovědí pak Jesse uvidí, že v knihkupectví stojí Celine. Jesse a Celine se zčásti radostně a zčásti s rozpaky pozdraví. Protože oba cítí, že si toho mají spoustu co říci, vyrazí spolu na několikahodinovou procházku Paříží, která trvá až do chvíle, než Jesse musí na letiště stihnout letadlo do místa dalšího představení jeho nové knihy.

Během své procházky Paříží navštíví Jesse a Celine klasické pařížské pekařství, projdou se po promenádě Plantee (dlouhý železniční viadukt proměněný v zahradu) a absolvují klasickou projížďku po Seině na loďce. Během několika hodin stačí probrat rozdíly mezi Francouzi a Američany, nevyhnutelný úpadek nervového systému člověka, děti (Jesse je ženatý a má syna) či to, zda se vlastně kdysi ve Vídni milovali či nikoli…

Chytrý, vtipný a přesvědčivý snímek Před soumrakem se z velké části odehrává ve skutečném čase, čímž ještě více podtrhuje výsledný dojem naléhavosti. Jeho příběh vás oslní ve chvílích, kdy je zřejmé, že láska je největší dobrodružství.

Na imdb.com opět 80 procent, na csfd.cz 81: Desítky minut rozhovoru „o ničem", navíc pokračování? Nenechte se zmást jalově znějícím konstatováním, jde opět o krásný film.

Zadní strana 

Žánr: Romantický / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2004

Délka: 77 minut

Původní název: Before Sunset

Světová premiéra: 10. února 2004 – Německo (Berlin International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 5. července 2004 (Karlovy Vary International Film Festival)

Režie: Richard Linklater

Scénář: Julie Delpy, Ethan Hawke, Richard Linklater, Kim Krizan

Produkce: Isabelle Coulet, Richard Linklater, John Sloss, Anne Walker-McBay

Kamera: Lee Daniel

Střih: Sandra Adair

Kostýmy: Thierry Delettre

Společnost: Warner Independent Pictures / Castle Rock Entertainment / Detour Filmproduction

Natáčeno: Seine River, Paříž, Francie / Pont Neuf, Paris 1, Paříž, Francie / Francie / Le Pure Cafe – 14 Rue Jean Macé, Paris 11, Paříž, Francie / Paříž, Francie / Rue Saint Julien le Pauvre, Paris 5, Paříž, Francie / Shakespeare & Company – 37 Rue de la Bucherie, Paris 5, Paříž, Francie

Hrají: Ethan Hawke (Jesse), Julie Delpy (Celine), Vernon Dobtcheff (majitel knihkupectví), Louise Lemoine Torres (novinář), Rodolphe Pauly (novinář), Mariane Plasteig (servírka), Diabolo (Philippe), Denis Evrard (hlídač na lodi), Albert Delpy (muž u grilu), Marie Pillet (žena ve dvoře), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, VO polsky

Titulky: česky, anglicky, polsky, estonsky, lotyšsky, litevsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: Na natáčení filmu: Před soumrakem, Filmová upoutávka