DVD HIT+ – Ples příšer

 

Jako časopisový příbal již poněkolikáté vydaný (například tady, nebo tady) oskarový film Ples příšer vychází dnes v úterý 19. srpna 2008 za cenu 49,– Kč v edici DVD HIT+. On je kat, ona manželka muže, kterého popravil. Oscar za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli pro Halle Berry.

Hank Grotowski (Billy Bob Thornton) je rasistický bachař, který ve vězení pracuje jako člen popravčí čety. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Leticie (Halle Berry) je krásná mladá černoška, jejíž manžel čeká v cele na trest smrti.

Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako vztah se synem. Když si citově strádající Sonny nakonec také dobrovolně vezme život, Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a Leticii. 

S ní se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Setkání končí nocí plnou vášně, citu a porozumění.

Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama. 

Název filmu je odvozen od anglického výrazu, který v americkém žargonu znamená poslední přání odsouzence před popravou. Film získal řadu prestižních ocenění. Představitelka hlavní ženské role Halle Berry si filmem nejen vysloužila přezdívku „nejkrásnější tělo Hollywoodu“, ale získala i Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně a také Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Film se také proslavil nejdelší scénou sexuálního aktu v dějinách kinematografie.

Výběr kapitol

Žánr: Drama / Krimi / Romantický / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2001

Délka: 131 minut

Původní název: Monster’s Ball

Světová premiéra: 11. listopadu 2001 – USA (AFI Film Feszival)

Premiéra v kinech ČR: 26. září 2002

Režie: Marc Forster

Scénář: Milo Addica, Will Rokos

Produkce: Milo Addica, Michael Burns, Lee Daniels, Eric Kopeloff, Michael Paseornek, Will Rokos, Mark Urman

Hudba: Asche & Spencer

Kamera: Roberto Schaefer

Střih: Matt Chesse

Kostýmy: Frank L. Fleming

Společnost: Lee Daniels Entertainment / Lions Gate Films

Natáčeno: Louisiana, USA

Menu DVD 

Hrají: Billy Bob Thornton (Hank Grotowski), Halle Berry (Leticia Musgroveová), Taylor Simpson (Lucille), Gabrielle Witcher (Betty), Heath Ledger (Sonny Grotowski), Amber Rules (Vera), Peter Boyle (Buck Grotowski), Charles Cowan Jr. (Wille Cooper), Taylor LaGrange (Darryl Cooper), Mos Def (Ryrus Cooper), Anthony Bean (Dappa Smith), Francine Segal (Georgia Ann Paynes), John McConnell (Harvey Shoonmaker), Marcus Lyle Brown (Phil Huggins), Milo Addcia (Tommy Roulaine), Leah Loftin (Booter), Coronji Calhoun (Tyrell Musgrove), Sean "P. Diddy" Combs (Lawrence Musgrove), a další

Nastavení zvuku a titulků 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Bonusy 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)
Bonusy: Trailer, Film o filmu, Hudba k filmu, Vystřižené scény
Přístupnost: 12

{mosimage}